3 Sebab Perkahwinan yang Salah Secara Psikologi •

Ramai orang berkahwin dengan alasan yang berbeza. Dari keinginan untuk berkahwin kerana telah lama bersendirian, merasa kesepian dan memerlukan teman, mahukan kehidupan yang lebih aman, hingga keinginan untuk segera mengandung bayi. Namun, setelah berkahwin sebilangan orang sebenarnya menyesali keputusan itu. Ini kerana mereka berkahwin dengan alasan yang salah. Oleh itu, bagaimana anda menentukan sama ada pilihan seseorang untuk menikahi bakal pasangan adalah keputusan yang tepat? Bolehkah alasan yang salah untuk berkahwin menjadikan kehidupan rumah tangga tidak harmoni di masa depan? Dapatkan jawapannya di sini.

Menikah adalah keputusan besar, perlu dipertimbangkan dengan teliti

Perkahwinan boleh menjadi perarakan terindah yang akan dikenang sepanjang hayat. Bagi sesetengah orang, berkahwin adalah pintu masuk utama untuk kehidupan baru.

Nampaknya, perkahwinan juga dapat menjadi jalan masuk ke pelbagai keadaan kesihatan baru. Perkahwinan terbukti memberi pelbagai faedah. Namun, perkahwinan yang tidak sihat terbukti membawa orang yang mengalaminya terdedah kepada pelbagai penyakit.

Satu kajian tahun 2005 yang dikutip oleh WebMD membuktikan bahawa perkahwinan yang tidak memuaskan untuk pasangan meningkatkan tahap tekanan dan memburukkan kesihatan. Kajian lain yang dipetik dari sumber yang sama menyatakan bahawa orang yang mempunyai hubungan tidak bahagia berisiko mendapat penyakit jantung.

Sesungguhnya, kajian di atas tidak membuktikan secara mutlak bahawa perkahwinan yang baik akan menjadikan anda sihat dan sebaliknya, perkahwinan yang buruk akan membuat anda sakit. Namun, pada dasarnya perkahwinan yang buruk tidak baik untuk anda.

Sebenarnya, anda boleh mengelakkan hubungan perkahwinan yang tidak sihat ini. Pencegahan boleh dilakukan kerana anda baru sahaja memikirkan untuk berkahwin. Sebab untuk menikah yang tidak betul boleh jadi hubungan perkahwinan anda di masa depan akan menjadi tidak sihat atau tidak sesuai.

Adakah anda pasti mahu mengikat kehidupan kerana alasan ini?

Sebelum berkahwin, terdapat beberapa pertimbangan yang biasanya dipertimbangkan oleh setiap pasangan. Tentunya ada pelbagai harapan dan khayalan yang terbentuk yang terbentuk dari hubungan yang dijalin sebelum berkahwin. Harapan ini sering dijadikan pertimbangan paling berat untuk memutuskan sama ada akan berkahwin atau tidak.

Contohnya, "Walaupun baru bertemu, kami merasa sudah lama mengenali satu sama lain," atau, "Saya pasti akan hidup bahagia bersamanya,".

Nampaknya, harapan ini tidak semestinya cukup kuat untuk berkahwin. Sebabnya, pemikiran seperti itu timbul kerana aktiviti hormon di otak yang membuat anda merasa selesa untuk sementara waktu. Namun, kemudian setelah beberapa ketika berkahwin, anda mungkin mendapat realiti lain yang berbeza dari apa yang anda impikan pada mulanya. Dengan kata lain, alasan di atas bukanlah alasan yang tepat untuk memulakan perkahwinan.

Shauna H Springer Ph.D., seorang psikologi dari Siri Seminar Hubungan VA Northern California yang pakar dalam isu perkahwinan, berkongsi pendapatnya mengenai alasan untuk berkahwin dalam Psikologi Hari Ini. Menurut Shauna, ada tiga alasan yang tidak sesuai untuk berkahwin. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat tiga sebab di bawah.

1. Berkahwin kerana risau

"Semua rakan sekolah rendah, menengah, dan sekolah menengah saya telah melepaskan bujangnya. Adakah saya tidak? " Adakah anda sering berfikir seperti ini? Atau pernahkah anda menganggap ini, “Dia datang kepada saya dan segera berbicara, ini jelas merupakan peluang keemasan. Sekiranya saya tidak menerimanya sekarang, saya tidak pasti akan ada peluang lain di masa hadapan. "

Pernyataan di atas berdasarkan ketakutan dan kegelisahan. Anda mungkin takut bahawa jika anda tidak berkahwin tidak lama lagi, anda akan ditinggalkan oleh orang dan tidak akan berjaya dalam hidup. Atau anda percaya bahawa dengan berkahwin, perasaan takut akan segera hilang.

Orang yang mempunyai alasan di atas, mungkin benar-benar percaya bahawa pasangan yang akan mereka nikahi adalah "penawar" untuk ketakutan anda. Namun, apabila rasa takut tidak hilang, otak akan memberitahu anda bahawa "ubat" anda tidak berfungsi. Kesannya ialah usia perkahwinan hanya selagi jagung.

2. Berkahwin kerana anda merasakan ada sesuatu yang hilang dari hidup atau diri anda sendiri

"Dia mencintaiku hingga mati dan dia akan selalu membuatku merasa istimewa." Adakah ayat ini menggambarkan bagaimana perasaan anda terhadap pasangan anda? Atau adakah anda ingin melangsungkan perkahwinan kerana anda memerlukan jaminan bahawa seseorang akan mahu bersama anda?

Sekiranya anda ingin berkahwin dengan alasan ini, mungkin anda adalah orang yang kurang percaya diri. Anda berharap dengan berkahwin, anda dapat mengisi kekosongan dalam diri anda. Anda percaya bahawa satu-satunya perkara yang dapat menjadikan anda cukup berharga di mata orang lain atau di mata anda sendiri adalah status anda sebagai suami atau isteri seseorang.

Sebenarnya, tidak semestinya pasangan berpotensi anda adalah orang yang tepat untuk anda. Mungkin juga di dalam hati anda sebenarnya tidak bersedia untuk memberikan komitmen sepenuhnya kepada orang lain, tetapi anda tidak dapat menahan keinginan untuk berkahwin tidak lama lagi.

3. Berkahwin untuk menjadikan hidup lebih mudah

Mengapa anda mahu berkahwin? Supaya seseorang akan membeli rumah atau membantu anda melunaskan gadai janji? Atau supaya seseorang memasak untuk anda setiap hari? Atau kerana anda bosan pergi dan balik mencari pasangan tanpa kepastian? Ini juga mungkin kerana hanya dengan menikah, anda dapat melakukan perkara yang harus dilakukan oleh suami dan isteri.

Pelbagai alasan untuk berkahwin di atas disebut alasan pragmatik. Sekiranya anda seorang yang pragmatik, maka anda hanya berkahwin dengan pasangan kerana ia menguntungkan anda.

Jangan keliru. Tidak mengapa, jika anda berkahwin kerana anda mempunyai keperluan tertentu yang mesti dipenuhi. Namun, alasan untuk berkahwin seperti itu tidak sihat jika anda mengabaikan faktor penting lain dalam membuat keputusan perkahwinan. Sebagai contoh, anda sebenarnya tidak mengetahui secara mendalam ciri pasangan atau keluarga yang berpotensi.

Tidak jarang pasangan yang berkahwin dengan alasan pragmatik akhirnya merasa tidak puas dengan perkahwinan mereka. Sebabnya, semasa perkahwinan, anda mungkin menyedari bahawa hubungan yang sihat bukan hanya soal makanan yang baik atau rumah yang mewah. Anda mesti dapat menyatukan dua keperibadian yang berbeza dan ini tidak mudah.

Bagaimana jika saya sudah berkahwin dengan alasan yang salah?

Bagi orang yang kini mengalami masalah rumah tangga, mudah merasa putus asa. Apa pun alasan untuk perkahwinan pertama anda, sekarang seperti nasi telah bertukar menjadi bubur. Namun, itu tidak bermakna hubungan perkahwinan anda tidak dapat diselamatkan lagi. Masih banyak perkara yang boleh anda cuba untuk memperbaiki kesilapan pada masa lalu dan masa kini, untuk masa depan yang lebih baik.

  • Jangan memandang rendah tekanan yang anda alami. Cuba cari jalan untuk menyelesaikannya. Mengatasi tekanan bersama tentu lebih ringan daripada mengatasinya sendiri.
  • Bersikap terbuka tentang perasaan anda. Cuba berbincang dengan baik tentang bagaimana perasaan anda. Walaupun kenyataannya cukup keras, misalnya, anda merasa bosan dengan pasangan anda. Menjaga perasaan yang anda rasakan dari pasangan anda tidak akan menyelesaikan masalah.
  • Dengar dengan baik keluhan pasangan. Sekiranya pasangan anda bercakap tentang pelbagai perkara, cubalah mendengar dan memberi respons dengan baik. Sikap acuh tak acuh tentu tidak disukai oleh pasangan.
  • Berhentilah menyalahkan antara satu sama lain. Masalah dalam hubungan perkahwinan sepertinya mereka terus muncul tanpa henti. Fokus pada penyelesaian dan elakkan saling menyalahkan.
  • Saling menghormati. Semasa anda putus asa, anda mungkin selalu berfikir fikiran negatif. Nah, sekarang cuba perhatikan lebih dekat pelbagai peranan penting pasangan dalam hidup anda. Hargailah pasangan anda untuk peranannya. Oleh itu, perkara kecil yang dilakukan oleh pasangan anda, seperti memasak atau memandu, tidak boleh dipandang ringan.
  • Biarkan masa melakukan penyembuhan. Tidak semua kata-kata atau tindakan yang menjengkelkan dari pasangan anda harus dipandang serius, bahkan dibahaskan. Terdapat masalah lain yang tentunya lebih besar yang akan muncul di masa depan. Sesekali, biarkan diri anda lupa. Maksudnya, jangan dikalahkan oleh emosi atau ego anda sendiri.

Recent Posts