5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Tanda Regangan pada Paha Dalam

Fenomena stretch mark adalah perkara biasa di kalangan wanita hamil dan orang yang telah menurunkan berat badan secara drastik. Biasanya, garis-garis cahaya ini muncul di punggung, perut, atau paha dalam. Oleh itu, untuk mengurangkan keyakinan diri, lihat bagaimana menyingkirkannya tanda regangan di bahagian dalam paha berikut.

Siapa yang mudah mengalami tanda regangan?

Sebelum mengetahui cara menghilangkan kesan regangan pada paha dalaman, ada baiknya anda melihat terlebih dahulu siapa yang berisiko mengalami ini.

mengikut Akademi Dermatologi Amerika , penampilan tanda regangan tidak berlaku pada semua orang. Faktor-faktor yang memainkan peranan penting ialah peningkatan hormon secara mendadak dan sejarah keluarga mengenai keadaan ini.

Apabila anda menjumpai tanda regangan pada kulit, terutamanya bahagian dalam paha, kemungkinan besar anda akan melalui fasa-fasa di bawah ini.

  • Melalui akil baligh
  • Kehamilan
  • Mengalami kenaikan atau penurunan berat badan yang cepat
  • Pertumbuhan otot yang cepat kerana mengangkat berat yang kerap

Pada mulanya, tanda regangan muncul dalam warna merah, ungu muda, coklat kemerahan, hingga coklat gelap bergantung pada warna kulit anda. Anda juga mungkin merasa gatal ketika garis-garis ini mula muncul.

Walaupun tanda regangan cenderung tidak berbahaya, keadaan ini kadang-kadang boleh mengganggu penampilan sehingga mengurangkan keyakinan diri. Itulah sebabnya, mengetahui cara membuang tanda regangan pada paha bahagian dalam dapat membantu anda mengembalikan keyakinan.

Cara menghilangkan kesan regangan pada paha dalaman

Sebenarnya, tidak ada cara yang dapat menghapuskan sepenuhnya tanda regangan, termasuk bahagian dalam paha. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang dapat membantu anda perlahan-lahan memudar garis-garis di paha dalaman anda.

Sebilangan produk yang disenaraikan di bawah mungkin berfungsi untuk anda, tetapi tidak untuk yang lain, dan sebaliknya. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda untuk rawatan yang betul.

1. Sapukan gel vitamin E

Tahukah anda bahawa vitamin E dapat meningkatkan penghasilan sel di kulit anda sehingga membantu memudar tanda regangan?

Kandungan antioksidan dalam vitamin E mempercepat pertumbuhan sel kulit. Akibatnya, sel kulit baru dapat memperbaiki tisu akar yang rosak pada kulit yang terjejas tanda regangan. Semakin cepat pertumbuhan sel, semakin pantas tanda regangan anda pudar.

Cara menggunakannya mudah. Anda hanya menggunakan gel pada paha dalaman anda dan membiarkan cecair diserap oleh kulit anda.

2. Mengelupas secara berkala

Pengelupasan adalah salah satu cara untuk menghilangkan tanda regangan pada paha bahagian dalam. Kaedah ini membuang sel kulit mati pada lapisan kulit terluar.

Bagi sesetengah orang, pengelupasan kulit kadang-kadang sukar kerana ia benar-benar menjadikan kulit menjadi merah dan menyebabkan jerawat.

Terdapat dua jenis pengelupasan kulit, iaitu dengan menggunakan bahan kimia dan alat tertentu. Anda boleh memilih keduanya berdasarkan jenis kulit anda.

  • Pengelupasan boleh dilakukan dengan beberapa alat untuk membuang sel kulit mati, seperti berus atau berus span.
  • Pengelupasan menggunakan bahan kimia biasanya menggunakan produk yang mengandungi asid hidroksi untuk menghilangkan sel kulit mati dengan lembut.

3. Mikrodermabrasi

Selain pengelupasan, ia membuang sel kulit mati yang akan dikeluarkan tanda regangan pada bahagian dalam paha boleh dilakukan dengan kaedah microdermabrasion.

Mikrodermabrasi dilakukan dengan menyemburkan kristal yang sangat kecil di permukaan kulit anda. Kaedah ini biasanya digunakan oleh wanita yang berumur lebih dari 40 tahun dan mempunyai kulit tebal.

Selain itu, mikrodermabrasi cukup lembut pada kulit dan tidak meninggalkan bekas luka. Walau bagaimanapun, kulit anda mungkin terasa lebih kencang, kelihatan memerah, dan kering setelah mikrodermabrasi. Oleh itu, pastikan bahawa prosedur ini dijalankan oleh pakar yang diperakui.

4. Terapi laser

Pada tahun 2017, terdapat kajian yang menunjukkan keberkesanan terapi laser untuk menghilangkan tanda regangan pada kulit. Kajian menunjukkan bahawa terapi laser berkesan untuk memudarkan penampilan garis pada kulit, terutama bahagian dalam paha.

5. Bersenam dan minum air

Dengan bersenam, darah anda dipam dengan lebih lancar ke seluruh badan. Ini membolehkan sel kulit anda mendapat nutrisi yang mencukupi, dengan itu dapat membantu mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh tanda regangan.

Bukan hanya itu, peredaran darah yang baik juga dapat membantu memudarkan kesan regangan selepas bersenam. Kaedah ini juga dapat dibantu dengan meminum banyak air agar tetap terhidrat.

Rona yang menonjol dari kulit di paha anda kekal dan sukar untuk disingkirkan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk membuang tanda regangan boleh dilakukan sekurang-kurangnya untuk memudar warna garis nipis di paha dalaman anda dan menyamarkannya.

Sekiranya keadaan semakin teruk dan tidak pudar, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Recent Posts