Penjagaan Kulit untuk Mengecilkan Pori Besar di Muka

Wajah sehalus porselin adalah keinginan ramai wanita. Namun, ada yang menghadapi masalah dengan liang pori yang besar. Selain menjadikan kulit wajah kelihatan tidak rata, pori-pori besar juga dapat menjadi tempat jerawat dan bintik hitam tumbuh.

senarai penjagaan kulit untuk membantu mengecilkan liang pori

Pertama, fahami terlebih dahulu bahawa liang kulit tidak dapat membesar atau mengecil sendiri. Ukuran pori setiap orang berbeza dan umumnya dipengaruhi oleh faktor genetik. Di luar itu, penampilan pori-pori anda boleh kelihatan lebih besar daripada biasa kerana beberapa sebab.

Menurut kajian 2016 di Korea, pori-pori wajah yang kelihatan membesar dapat disebabkan oleh seberapa banyak minyak dihasilkan oleh kelenjar sebum.

Apabila kelenjar sebum muka anda menghasilkan banyak minyak, liang pori anda akan kelihatan lebih besar. Ini banyak berlaku pada orang dengan jenis kulit berminyak.

Penurunan keanjalan kulit dan penyumbatan folikel rambut atau kotoran juga boleh menyebabkan pori-pori wajah kelihatan besar. Jadi, adakah produk penjagaan kulit yang dapat membantu 'mengecilkan' pori besar?

1. Retinol

Menurut dr. Debra Jaliman, ahli dermatologi dari New York, retinol adalah salah satu bahan aktif dalam penjagaan kulit yang dapat membantu mengecilkan liang pori. Dia mengatakan bahawa retinol berfungsi untuk mendorong penggantian (regenerasi) sel kulit wajah.

Apabila kotoran dan sel kulit mati di lapisan atas kulit dikeluarkan, lapisan kulit baru dengan penampilan liang asal anda akan muncul. Hasilnya, liang pori yang sebelumnya tersumbat dan kelihatan besar akan kelihatan lebih kecil.

Lain daripada itu, penjagaan kulit mengandungi retinol yang biasanya digunakan dalam bentuk krim malam juga dapat melawan kesan penuaan dan mencegah jerawat.

2. Pelembap berasaskan air

Produk pelembap adalah penjagaan kulit wajib untuk semua jenis kulit. Walaupun begitu, banyak orang dengan kulit berminyak sering keliru berfikir bahawa pelembap sebenarnya menjadikan kulit lebih berminyak. Andaian ini salah.

Terutama bagi orang-orang dengan jenis kulit berminyak, menggunakan pelembap tidak boleh dilupakan untuk membantu 'mengecilkan' pori-pori. Tanpa bantuan pelembap, kulit anda sebenarnya dapat menghasilkan lebih banyak minyak.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, kuncinya adalah menggunakan pelembap berasaskan air agar wajah anda tidak kelihatan berkilat dan menjadikan pori-pori anda kelihatan lebih besar.

3. pelindung matahari

Selain melindungi kulit dari paparan sinar matahari, pelindung matahari atau pelindung matahari adalah satu penjagaan kulit yang dapat membantu mengecilkan pori-pori wajah.

Semakin kerap dan lama kulit anda dibiarkan tidak dilindungi, kulit anda akan semakin rosak. Pendedahan sinar matahari jangka panjang dapat mengurangkan keanjalan semula jadi kulit. Sekiranya kulit tidak ketat, pori-pori wajah akan kelihatan lebih besar daripada yang sepatutnya.

Jangan lupa untuk menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30-50 secara merata pada kulit wajah dan leher setiap hari sebelum meninggalkan rumah. Tetap gunakan pelindung matahari walaupun cuaca mendung atau hujan.

4. Produk pengelupasan yang mengandungi AHA dan BHA

Untuk membantu mengecilkan pori, American Academy of Dermatology (ADA) mengesyorkan penjagaan kulit yang bertujuan untuk membuang sel kulit mati (exfoliant) dan mengandungi asid alfa-hidroksi (AHA) atau asid beta-hidroksi (BHA).

ADA juga mengesyorkan pengelupasan kulit anda 1-2 kali seminggu. Pengelupasan dapat membantu menghilangkan sisa kulit mati dan kotoran yang menyumbat liang-liang anda.

Tetapi jika sekarang anda masih mempunyai jerawat, jangan gunakannya lagi penjagaan kulit ini. Mengelupas lapisan kulit yang masih sensitif dan meradang sebenarnya boleh memburukkan lagi jerawat. BHA (asid salisilik) tidak boleh digunakan jika anda alah kepada aspirin.

Recent Posts