Jenis Minuman Kopi Yang Paling Sihat?

Bagi kebanyakan orang, secawan kopi adalah salah satu sebab untuk bangun pagi dan meninggalkan rumah. Tetapi pada waktu berikutnya anda berhenti di kedai kopi berhampiran pejabat untuk menikmati kopi kegemaran anda, luangkan masa untuk merenungkan jenis minuman kopi yang anda pilih. Salah-salah, anda sebenarnya boleh menimbun lemak perut!

Perbandingan nilai pemakanan antara jenis minuman kopi

Seperti yang telah anda ketahui, terdapat banyak jenis minuman berkafein. Terdapat espresso yang diseduh dari biji kopi, ada juga varian lain seperti latte yang telah dicampurkan dengan susu. Jadi, mana yang lebih sihat?

Espresso

Espresso adalah kopi yang diseduh menggunakan mesin tekanan tinggi khas yang melarutkan biji kopi tanah dengan jet air panas. Hasilnya adalah minuman kopi hitam panas, kuat dan kuat yang disajikan dalam cawan mini.

Espresso adalah kopi yang kuat - baik dari segi rasa dan kandungan kafein. Espresso adalah asas utama campuran kopi lain, termasuk kopi susu dan cappuccino, yang sering kalori lebih tinggi kerana susu dan gula tambahan.

Kopi jenis ini tidak mempunyai nilai pemakanan yang ketara. Satu cawan mini (tembakan) espresso mempunyai 5 miligram kalori, 80-120 miligram kafein, dan sifar protein.

Espresso sesuai untuk anda makan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan. Pengambilan kafein dalam dos sederhana merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan prestasi senaman.

Bersenam lebih lama atau meningkatkan intensiti ke tahap yang lebih tinggi mengakibatkan pembakaran lebih banyak kalori setiap sesi, mengakibatkan pembakaran lemak lebih besar.

Cappuccino

Cappuccino adalah sejenis minuman kopi yang terbuat dari gabungan espresso dan susu kukus, yang dilapisi dengan busa susu pekat.

Berbeza dengan espresso yang hampir tidak mengandungi nutrien, segelas cappuccino mengandungi sejumlah nilai pemakanan tambahan yang berasal dari susu, seperti kalori, lemak, dan karbohidrat. Namun, kandungannya akan berbeza-beza berdasarkan jenis susu yang digunakan.

Susu cappuccino mengandungi protein dan lemak di dalamnya. Kandungan ini boleh berbeza-beza bergantung pada jenis susu yang dipilih. Sekiranya susu yang anda pilih adalah susu krim penuh, maka kandungan kalori dan lemak pastinya lebih tinggi.

Cappuccino tidak dianggap sebagai minuman padat nutrien, tetapi mengandungi kadar vitamin A, zat besi, dan kalsium yang tinggi.

Kebaikan kopi susu

Susu kopi, alias caffè latte, hampir sama dengan segelas cappuccino - yang diperbuat daripada espresso dan susu kukus. Yang membezakan keduanya adalah nisbah bahagian susu dalam kopi susu yang lebih banyak daripada cappuccino.

Segelas kopi susu dengan susu kedelai tanpa gula mengandungi 18 gram karbohidrat, 130 kalori, 4 gram lemak, 7 gram protein, 18 gram karbohidrat, dan 30 peratus kalsium.

Sementara itu, segelas susu kopi dengan ukuran yang sama dicampurkan dengan susu tanpa lemak mengandungi 100 kalori, 10 gram protein, 15 gram karbohidrat, dan 35% kalsium.

Sekiranya anda menggunakan susu penuh lemak, kandungan nutrien dalam cawan kopi susu anda menjadi: 180 kalori, 9 gram lemak, 14 gram karbohidrat, 10 gram protein, dan 30 peratus kalsium.

Kopi susu (dan cappuccino) yang dicampurkan dengan susu penuh lemak adalah sumber protein dan kalsium yang baik, yang penting untuk kesihatan tulang.

Lalu, bagaimana jika gula atau krimer ditambahkan ke dalam kopi?

Tambahkan nombor di bawah, untuk anggaran kasar:

  • Satu sudu gula = 16 kalori
  • Satu sudu teh gula tebu = 17 kalori
  • Satu sudu krimer standard = 20 kalori dan 1.5 gram lemak
  • 1/2 sudu gula dan 1/2 sudu krimer (disebut setengah setengah) = 40 kalori dan 4 gram lemak

Pakar kesihatan secara amnya menasihati anda untuk minum kopi hitam pahit untuk mendapatkan manfaat kesihatannya, dan bukannya minuman kopi bergula dan lemak. Kopi dikaitkan dengan sejumlah manfaat kesihatan.

Sebagai contoh, beberapa kajian menunjukkan bahawa peminum kopi mempunyai risiko pengurangan penyakit tertentu, termasuk diabetes jenis 2, penyakit Parkinson, penyakit jantung, demensia, dan bahkan beberapa jenis barah.

Beberapa kajian malah mengaitkan pengambilan kopi dengan risiko kematian yang berkurang. Namun, itu tidak bermaksud kopi semestinya menyebabkan manfaat kesihatan ini berlaku.

Recent Posts