12 Faedah Melancap untuk Kesihatan •

Apa stigma yang beredar dalam masyarakat mengenai melancap? Tidak lain dan tidak bukan, ini dianggap sebagai tindakan penderaan diri , penyakit fizikal, dan gangguan psikologi. Sebenarnya, penyelidikan mengatakan bahawa 38 peratus wanita dan 61 peratus melancap secara berkala. Bukankah peratusan itu terlalu besar untuk gangguan psikologi?

Sekiranya anda termasuk dalam peratusan, anda tidak perlu risau. Ternyata terdapat beberapa faedah perubatan dan psikologi dari melancap. Beberapa perkara di bawah ini akan membuat penyesalan anda mengenai kebiasaan itu mereda.

1. Mencegah kemurungan

Dalam keadaan kegelisahan, kegelisahan, dan di bawah tekanan, kadang-kadang melancap melintas di fikiran anda sebagai jalan keluar. Memang betul bahawa melancap dapat mencegah kemurungan. Melancap boleh meningkatkan pengeluaran endorfin.

Endorfin adalah hormon yang membuat anda berasa selesa. Ini juga boleh berlaku kepada anda sekiranya anda bersukan. Bukankah secara logiknya apa yang kita lakukan ketika melancap menyerupai senaman?

2. Mengurangkan risiko barah serviks

Melancap oleh wanita lebih tabu daripada melancap oleh lelaki. Namun, ternyata secara perubatan dapat mengurangkan risiko barah serviks. Penyelidikan menunjukkan bahawa pergerakan melancap dapat melindungi anda dari jangkitan serviks kerana orgasme biasa dapat melenturkan serviks. Kemudian, pergerakan yang dilakukan wanita semasa melancap dapat membantu cecair serviks yang penuh dengan bakteria keluar dari badan anda.

3. Bantu anda tidur

Seperti bersenam, melancap sebenarnya menurunkan tekanan darah anda dan boleh membuat anda berada dalam keadaan santai. Dengan keadaan fizikal dan psikologi yang santai yang menenangkan dengan peningkatan endorfin, anda berada dalam keadaan terbaik untuk tidur. Jadi, lebih baik melancap sebelum anda tidur, bukan ketika anda bangun dan mulakan aktiviti anda.

4. Mengurangkan sakit perut semasa haid

Penyelidikan mengatakan bahawa melancap wanita dapat mencegah sakit haid ketika berada dalam fasa haid.

5. Mengurangkan risiko barah prostat

Penyelidikan yang disebut di Mesyuarat Tahunan Urogikal Amerika cadangkan untuk lelaki melancap sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk membantu mencegah barah prostat.

6. Meningkatkan imuniti

Melancap dapat meningkatkan fungsi imun. Apa yang berlaku semasa melancap adalah peningkatan kadar kortisol, hormon yang dapat mengatur fungsi imun dalam dosis kecil.

7. Pembebasan hasrat seksual yang paling selamat

Dalam kehidupan, keinginan seksual sangat normal. Dan ketahui bahawa melancap adalah cara paling selamat untuk melampiaskan keinginan seksual. Ini jauh lebih baik daripada mencari pasangan seksual yang tidak dikenali, kerana mengancam pelbagai kemungkinan penyakit dan kehamilan yang tidak diingini.

8. Mencegah ejakulasi pramatang

Melancap membolehkan anda lebih berjaga-jaga dalam mengukur kemampuan anda menahan diri untuk mencapai fasa orgasme. Oleh itu, melancap boleh dijadikan terapi untuk diri anda dalam usaha menggembirakan pasangan anda.

9. Meningkatkan kualiti sperma

Beberapa kajian menyatakan bahawa melancap sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan dapat meningkatkan kualiti sperma. Itu berlaku kerana pada ejakulasi pertama anda secara tidak langsung akan membuang sperma yang "tua".

10. Mencegah selesema dan demam

Satu kajian baru menyatakan bahawa melancap akan mengurangkan pembengkakan pada saluran hidung anda. Ini membantu anda menjauhi risiko terkena selesema atau demam.

11. Mencegah serangan jantung koronari

Kajian yang dilakukan oleh dr. Sharon Stills menyatakan bahawa rutin orgasme pada wanita akan membantu anda mencegah risiko serangan jantung koronari.

12. Menguatkan organ seks pada wanita

Rutin melancap adalah kebaikan untuk melatih otot-otot vagina, klitoris, dan bahagian organ intim wanita. Ini boleh membawa faedah ketika anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

BACA JUGA:

  • Berapa Banyak Kali Melancap Dianggap Biasa?
  • 7 Cara Menghentikan Tabiat Melancap
  • Adakah normal untuk melancap selepas berkahwin?

Recent Posts