5 Penyakit Yang Menyebabkan Perut Berpusing Yang Perlu Anda Perhatikan

Adakah perut anda buncit? Sekiranya demikian, mungkin anda merasakan bahawa perut buncit mengganggu penampilan anda dan menyebabkan rasa tidak percaya diri. Sebelum itu, adalah idea yang baik untuk berwaspada kerana perut buncit juga boleh disebabkan oleh penyakit. Apakah penyebab perut buncit? Inilah ulasannya.

Bagaimana perut buncit berbahaya?

Perut buncit juga dikenali sebagai kegemukan perut atau kegemukan pusat. Punca perut buncit selain disebabkan oleh pengumpulan lemak di perut juga boleh disebabkan oleh penyakit yang membahayakan kesihatan anda.

Sebagai langkah pertama, untuk mengetahui sama ada perut buncit anda berbahaya atau tidak, ukur lilitan pinggang anda untuk mengetahui sama ada anda mengalami kegemukan perut. Anda boleh menggunakan ukuran pita yang melilit perut anda. Kedudukan meter selari dengan hujung pelvis dan pusar.

Seorang lelaki dinyatakan mengalami kegemukan perut jika lilitan pinggangnya melebihi 90 cm. Manakala pada wanita, melebihi 80 cm.

Apakah punca perut buncit?

Tidak kira sama ada perut buncit anda disebabkan oleh pengumpulan lemak atau gaya hidup anda yang tidak sihat, terdapat pelbagai penyakit yang boleh menyebabkan seseorang mengalami perut buncit. Penyakit ini boleh menjadi ringan atau teruk. Berikut adalah penyakit yang menyebabkan perut buncit.

1. Lapar kembung

Salah satu penyakit yang menyebabkan perut buncit adalah kelaparan atau kwashiorkor. Penyakit ini sangat mudah untuk anda kenali, timbul kerana badan kekurangan protein. Salah satu ciri orang yang terkena kebuluran ialah badan mereka akan kelihatan sangat kurus tetapi perutnya kelihatan buncit.

Perut yang buncit adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada organ pencernaan. Bengkak lapar sering menimpa bayi dan kanak-kanak, penyakit ini kebanyakannya dialami oleh kanak-kanak dan bayi di pedalaman Afrika. Namun, masih banyak kes kelaparan di Indonesia.

2. Masalah jantung

Salah satu penyakit yang dicirikan oleh perut buncit adalah gangguan hati seperti mengalami gejala penyakit hati, sirosis hati, hepatitis dan pelbagai gangguan hati yang lain.

Punca perut buncit adalah kerana hati adalah alat perkumuhan pada manusia, perkumuhan adalah proses membuang sisa metabolik dan benda-benda lain yang tidak berguna. Sekiranya hati terganggu, maka hati tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Fungsi hati adalah untuk membuang zat sisa metabolik dari tubuh, hati yang terganggu sebenarnya menjadikan zat-zat ini terkumpul di dalam badan. Inilah yang menyebabkan perut membengkak.

3. Kegagalan buah pinggang

Penyakit yang dicirikan oleh perut yang membuncit atau perut yang bengkak adalah penyakit buah pinggang. Sama seperti hati, ginjal adalah organ perkumuhan yang akan mengeluarkan sisa metabolik dalam bentuk air kencing melalui saluran kencing manusia.

Ginjal yang mengalami gangguan fungsi akan mengumpul cecair di dalam badan sehingga tubuh mengalami pembengkakan, terutama di kaki, tangan dan perut. Penumpukan cecair pada pesakit dengan penyakit ginjal, terutama kegagalan buah pinggang, biasanya dikeluarkan melalui dialisis.

4. Diabetes

Orang yang menderita diabetes akan mengalami penambahan gula dalam badan mereka secara berlebihan. Gula yang berlebihan akan disimpan dalam bentuk lemak dan terkumpul di perut serta di bahagian tubuh yang lain, penyakit ini akan diperburuk oleh ketahanan insulin di mana insulin menjadi tidak sensitif.

5. Barah peringkat akhir

Penyakit yang disifatkan oleh perut buncit adalah barah peringkat akhir. Apa sahaja jenis barah, jika ditandakan oleh perut buncit, dapat dipastikan bahawa barah tersebut telah merebak ke rongga perut.

Sekiranya barah telah merebak ke rongga perut, jangka hayat penghidap barah semakin kecil. Bukan hanya itu, sel-sel barah yang menyebar ke hati dan juga ke buah pinggang juga akan memperburuk pengumpulan cecair di perut pesakit barah.

Salah satu cara untuk mengeluarkan cecair adalah dengan menghisapnya, tetapi cairan tersebut dapat terkumpul semula kerana sel barah sudah ada di rongga perut.

Penting bagi anda untuk mengetahui lima penyakit yang menyebabkan perut buncit. Mulai sekarang anda harus mengamalkan gaya hidup sihat dan diet yang sihat. Perut buncit kerana pengumpulan lemak atau disebabkan oleh penyakit yang mesti anda cegah sebelum membahayakan kesihatan anda.

Recent Posts