7 Makanan untuk Makanan Yang Harus Diet Diet Anda

Makanan untuk diet bukan hanya dapat menurunkan berat badan, tetapi juga dapat menjaga kesihatan tubuh. Bagi pesakit kencing manis, diet yang betul juga penting untuk memastikan gula darah tetap stabil. Ingin tahu jenis makanan apa yang harus anda makan? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai makanan untuk diet yang sihat

1. Epal

Banyak orang bergantung pada epal sebagai buah untuk diet mereka. Buah merah atau hijau ini mengandungi nutrien yang baik dan dapat membantu usaha anda menurunkan berat badan. Dalam satu epal kecil atau kira-kira 85 gram, hanya terdapat 50 kalori dengan 12 gram karbohidrat.

Walaupun serat yang terkandung di dalamnya adalah serat larut air yang kuat yang membuat anda lapar lebih lama. Jadi, anda boleh menjadikan epal sebagai gangguan di antara waktu makan, untuk mengelakkan anda memakan makanan yang berlebihan. Epal juga mempunyai tahap indeks glisemik yang rendah, jadi ia selamat bagi anda yang menghidap diabetes, tetapi ingin mengawal berat badan mereka.

2. Brokoli

Anda boleh mengandalkan brokoli sebagai salah satu makanan untuk diet anda. Kerana makanan ini mempunyai kalori yang rendah, tetapi kaya dengan vitamin, serat, dan mineral. Satu gelas yang penuh dengan brokoli mengandungi 30 kalori. Sementara itu, brokoli mengandungi vitamin C, vitamin K, dan vitamin A. yang tinggi. Untuk kandungan serat, brokoli mempunyai sebanyak 5 gram serat yang dapat membantu anda merasa kenyang sepanjang hari.

Sementara itu, pada orang yang menghidap diabetes, sayur jenis ini dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Jadi, makan brokoli sebanyak mungkin tidak akan membuat gula darah anda naik.

3. Oatmeal

Oatmeal boleh dikatakan makanan untuk diet yang mesti ada di menu anda setiap hari. sebabnya ialah, pengambilan outmeal terbukti dapat membantu menurunkan berat badan. Kajian dari University of California yang dijalankan selama 6 tahun telah membuktikannya.

Dalam kajian ini, diketahui bahawa orang yang selalu makan sarapan dengan oatmeal, mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah daripada orang yang tidak makan sarapan sama sekali dan kumpulan orang yang makan sarapan dengan menu lain.

Oatmeal adalah makanan ruji yang tinggi serat dan rendah pada indeks glisemik. Oleh itu, anda boleh bergantung kepadanya sebagai pengganti nasi atau mi, dan menjaga tahap gula dan berat badan anda dalam keadaan terkawal.

4. Putih telur

Putih telur adalah lauk yang tinggi protein tetapi rendah lemak, jadi sesuai sebagai makanan untuk diet anda. Ya, dalam 100 gram putih telur sahaja terdapat 10.9 gram protein. Sementara itu, untuk lemak hanya terdapat kira-kira 0.17 gram. Kerana rendah lemak, anda tidak perlu risau makanan ini akan menambahkan timbunan lemak di dalam badan.

Selain itu, makanan untuk diet ini tidak mempunyai nilai indeks glisemik, kerana tidak mengandungi karbohidrat, jadi pesakit diabetes dapat makan putih telur dengan selamat. Tetapi, anda masih perlu menggunakannya dalam jumlah yang mencukupi dan mengikut keperluan.

5. Ikan

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, cubalah makan lebih banyak ikan. Ikan cenderung mengandungi lemak baik yang dapat membantu menurunkan berat badan. Tidak seperti daging, ikan mempunyai lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan otak. Biasanya, lemak ini terdapat pada ikan laut dalam seperti salmon, tuna, mackerel.

Di samping itu, sebuah kajian yang dilakukan di Sweden menunjukkan bahawa orang yang makan ikan untuk makan malam cenderung mempunyai pengambilan 11% lebih rendah daripada orang yang makan daging. Mengonsumsi pengambilan yang mencukupi dan tidak berlebihan juga merupakan cara bagi pesakit diabetes untuk menguruskan penyakit mereka.

6. Sup

Tidak hanya hangat di perut, sup juga dapat menjadikan anda kenyang lebih lama. Sebenarnya, ini telah terbukti dalam kajian yang dilaporkan dalam jurnal Obesity of Research. Dalam kajian ini, diketahui bahawa memakan sekitar 300 ml sup sup dua kali sehari dapat mempermudah penurunan berat badan.

Sup lebih baik sebagai makanan diet jika anda menambah pelbagai jenis sayur-sayuran di dalamnya. Sudah tentu, makanan ini sangat sesuai untuk dimakan ketika anda menjalani diet yang ketat dan pastinya tidak menjadikan diabetes tidak terkawal.

7. Makanan ringan rendah kalori

Tidak perlu meninggalkan tabiat mengunyah. Walaupun anda menghidap diabetes dan sedang menjalani diet, anda sebenarnya tidak dilarang makan makanan ringan. Walau bagaimanapun, makanan ringan yang anda makan mestilah rendah kalori dan tidak mengandungi gula. Pada masa kini terdapat banyak makanan ringan yang lebih banyak serat.

Sekiranya anda ingin minum kopi atau teh, sebenarnya tidak ada masalah. Namun, sekali lagi perhatikan pengambilan gula anda. Anda harus mengelakkan terlalu banyak menggunakan gula. Atau anda juga boleh menggunakan pemanis rendah kalori sehingga anda tidak perlu risau untuk menambah berat badan atau meningkatkan kadar gula dalam darah.

Recent Posts