Pelbagai Cara Menghilangkan Komedo |

Blackheads adalah pendahulu jerawat. Jenis jerawat ringan ini boleh menyebabkan keradangan jika tidak dirawat. Oleh itu, anda harus segera mengetahui pelbagai cara untuk menghilangkan komedo untuk mengelakkan timbulnya jerawat.

Cara menghilangkan bintik hitam

Penyebab utama kemunculan penyakit kulit ini yang terdiri daripada komedo hitam dan putih adalah penyumbatan liang. Penyumbatan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti perubahan hormon, tekanan, produk yang tidak sesuai, hingga makanan.

Sekiranya liang pori tersumbat, minyak berlebihan dan sel kulit mati tidak dapat dikeluarkan dan akhirnya bertambah. Akibatnya, lebam putih atau hitam muncul, yang dikenali sebagai komedo, yang merupakan pendahulu jerawat.

Terdapat pelbagai cara yang sebenarnya boleh dilakukan untuk menghilangkan komedo dari kulit anda. Sebabnya, komedo adalah salah satu jenis jerawat yang agak ringan, jadi rawatan semula jadi juga dapat membantu proses penyembuhan.

Berikut adalah beberapa kaedah yang dapat Anda gunakan untuk merawat komedo yang membandel, mulai dari ubat-ubatan hingga ubat rumah.

1. Benzoil peroksida

Benzoil peroksida adalah sebatian aktif yang biasanya anda dapati dalam ubat jerawat dan tersedia dalam pelbagai varian, seperti gel, losyen, hingga sabun.

Sebatian ini juga boleh digunakan sebagai cara menghilangkan komedo. Ini kerana benzoil peroksida membuka pori-pori kulit dan menghentikan pertumbuhan bakteria penyebab jerawat.

Walaupun cukup berkesan, penggunaan benzoil peroksida boleh mencetuskan pelbagai kesan sampingan, seperti kulit kering sehingga menyebabkan kesakitan. Cuba beli produk dengan kandungan benzoil peroksida terendah untuk mengurangkan kesan sampingan.

2. Asid salisilik

Bukan hanya benzoil peroksida, sebatian aktif lain yang sering digunakan sebagai cara untuk menghilangkan komedo adalah asid salisilik.

Bahan yang tergolong dalam kategori ubat keratolitik membantu melambatkan pembebasan sel di liang roma dan memecahkan bintik hitam. Ini bertujuan untuk mengelakkan penyumbatan folikel rambut.

Sekiranya anda memilih asid salisilat sebagai rawatan untuk merawat komedo, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan seperti berikut.

 • Elakkan menggunakan ubat topikal lain, seperti benzoil peroksida dan retinoid.
 • Jangan gunakan sabun atau jenis pembersih lain lulur.
 • Hadkan penggunaan kosmetik atau sabun yang mengelupas kulit.

3. Retinoid

Retinoid adalah turunan vitamin A yang diketahui berkesan dalam membersihkan liang pori yang tersumbat dan menghilangkan komedo.

Secara umum, formulasi retinoid diresepkan oleh doktor. Sebatian vitamin A aktif ini bertindak pada reseptor kulit untuk meningkatkan pertumbuhan kulit dan pengelupasan untuk mengelakkan jerawat keluar.

Lapisan kulit luar (epidermis) akan diratakan dan menebal, sementara lapisan kulit mati akan mengelupas.

Oleh itu, sesetengah orang mungkin mengalami pengelupasan seperti kulit bersisik. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini akan reda selepas penggunaan biasa dalam beberapa hari.

4. AHA dan BHA

Asid alfa hidroksi (AHA) dan asid hidroksi beta (BHA) adalah contoh pengelupasan terbaik untuk kulit. Kedua-duanya berfungsi dengan mengelupas lapisan atas kulit kusam dan membersihkan pori-pori.

Ini tentu boleh menjadi alternatif bagi orang yang ingin kulit mereka kelihatan lebih lembut tanpa komedo yang keras kepala. Anda boleh menggunakan produk yang mengandungi AHA / BHA sebanyak 1-2 kali seminggu bergantung kepada petunjuk penggunaan.

5. Pilihan terapi tertentu

Bagi anda yang ingin menghilangkan komedo dengan bantuan pakar dermatologi, anda mungkin akan ditawarkan beberapa pilihan rawatan di bawah.

 • Kulit kimia dengan bantuan penyelesaian khas yang digunakan pada kulit untuk membuang sel kulit mati.
 • Terapi laser dan terapi cahaya untuk mengurangkan pengeluaran minyak.
 • Microdermabrasion untuk memperbaharui keseluruhan tekstur dan warna kulit, sesuai sebagai rawatan komedo.
 • Tanggalkan bintik hitam dengan alat khas untuk membuang sel kulit mati pada bukaan pori.

Cara semula jadi untuk menghilangkan komedo

Selain menggunakan ubat dan terapi, sama ada dari doktor atau anda sendiri, tidak ada salahnya menggunakan ubat rumah. Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan komedo, seperti:

Penggunaan bahan semula jadi

Anda mungkin lebih suka menggunakan bahan semula jadi untuk menghilangkan komedo. Sebabnya, bahan semula jadi lebih senang diperoleh dan lebih berpatutan. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang sering digunakan untuk membantu merawat komedo.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh (minyak pokok teh) Telah lama digunakan sebagai rawatan alternatif untuk menghilangkan jerawat dan bintik hitam yang degil. Ini disebabkan adanya sebatian anti-radang dan antimikroba di dalamnya.

Kedua-dua sebatian tersebut dipercayai dapat membunuh bakteria dan kotoran yang menyebabkan komedo berkumpul. Sebagai sejenis minyak pati, minyak pokok teh Boleh digunakan secara langsung di kawasan yang bermasalah, seperti muka dan hidung.

Anda juga boleh memilih produk penjagaan yang mengandungi minyak pokok teh sebagai pilihan lain. Walaupun begitu, selalu berjumpa doktor sekiranya anda ingin menggunakan bahan semula jadi tertentu, terutamanya ketika anda menjalani rawatan jerawat.

Lidah Buaya

Bukan sahaja minyak pokok teh Daun lidah buaya juga telah lama dikenal sebagai bahan semula jadi yang membantu menghilangkan jerawat dan komedo. Walaupun ia tidak mempengaruhi bintik hitam secara langsung, penggunaan gel lidah buaya untuk jerawat dapat menjaga kesihatan kulit dengan:

 • membersihkan pori,
 • melembutkan kulit, dan
 • membantu mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Serbuk penaik

Baking soda adalah bahan yang sering digunakan dalam microdermabrasion, yang merupakan kaedah pengelupasan kulit mati yang membantu merawat komedo.

Anda boleh mencampurkan baking soda dengan sedikit air untuk membuat pes pekat. Kemudian, sapukan pasta ke kawasan yang bermasalah dan gosok perlahan-lahan dengan gerakan bulat.

Setelah selesai, bilas dengan air bersih dan sapukan pelembap selepas itu untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Lemon

Beberapa produk toner di pasaran terbukti berkesan untuk mengatasi jerawat dan komedo. Namun, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi, seperti lemon, untuk digunakan sebagai toner untuk menghilangkan komedo.

Jus lemon adalah astringen semula jadi yang kuat untuk menghilangkan masalah kulit yang menjengkelkan. Namun, anda perlu berhati-hati ketika menggunakannya kerana lemon mempunyai sifat pemutihan yang dapat mencerahkan kulit buat sementara waktu.

Akibatnya, kulit menjadi lebih sensitif terhadap cahaya, jadi anda harus mengaplikasikannya pelindung matahari setiap kali saya keluar dari rumah.

minyak bayi

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai jenis minyak pati sebagai cara untuk menghilangkan komedo dan tidak ada yang lebih baik, cubalah minyak bayi.

Minyak bayi adalah minyak dengan kandungan minyak mineral 98% yang dapat membantu mengatasi masalah kulit di wajah. Dapatan ini telah dibuktikan dalam sebuah kajian Saya Jurnal Sains Kosmetik Antarabangsa .

Kajian menyatakan bahawa kandungan minyak mineral dapat memperbaiki lapisan kulit dan tidak komedogenik. Oleh itu, sebilangan orang mungkin mendapati bahawa penggunaan minyak bayi Tidak menyumbat liang dan melembapkan kulit.

Adakah Berkesan Menggunakan Lemon untuk Jerawat?

Penggunaan topeng secara berkala

Bahan semula jadi yang disebutkan di atas memang boleh dijadikan toner atau scrub. Anda juga boleh memprosesnya menjadi topeng sebagai cara untuk menghilangkan komedo yang degil.

Daripada memerah komedo yang boleh mencetuskan keradangan, anda harus memilih jenis topeng yang sesuai dengan jenis kulit anda. Anda juga boleh membuat topeng dari beberapa bahan semula jadi yang mudah didapati, seperti:

 • topeng putih telur,
 • topeng serbuk teh hijau,
 • minyak kelapa dan topeng gula, juga
 • topeng kunyit dan minyak kelapa.

Petua untuk mencegah komedo

Pada dasarnya, kunci utama untuk mencegah komedo adalah sama dengan mencegah jerawat, iaitu menjaga kebersihan kulit dan menerapkan tabiat sihat dengan cara berikut.

 • Elakkan memerah bintik hitam atau kawasan jerawat.
 • Bersihkan wajah anda dengan sabun ringan dua kali sehari.
 • Hadkan penggunaan produk pengelupasan atau gosok, maksimum seminggu sekali.
 • Elakkan produk kosmetik dan dandanan berasaskan minyak.
 • Sentiasa pakai pelindung matahari semasa keluar.

Blackheads adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa dialami oleh kebanyakan orang. Selepas rawatan juga akan muncul bintik-bintik hitam yang menjadi sumber komedo.

Walaupun begitu, jangan berhenti mencari tahu cara apa yang tepat untuk menghilangkan komedo yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Recent Posts