Hati-hati dengan Berbagai Penyebab Kesemutan, Kekejangan, dan Mati rasa (3K)

Berbanding dengan bahagian badan yang lain, kesemutan adalah perkara biasa di tangan dan kaki. Sebenarnya, jika anda kesemutan, aktiviti dan pergerakan anda akan terganggu. Adakah anda tahu apakah aktiviti harian yang menjadi penyebab kesemutan? Lihat penjelasan saya di bawah.

Pelbagai aktiviti yang menyebabkan kesemutan

Mungkin anda tidak menyedari ada tabiat kecil yang sering atau bahkan anda lakukan setiap hari yang boleh menjadi penyebab kesemutan di tangan atau kaki anda. Kerana terlalu sering dan sudah menjadi kebiasaan yang sukar untuk dipatahkan, anda akhirnya mengabaikan gejala yang timbul sebagai akibat dari kebiasaan buruk itu. Berikut adalah aktiviti harian yang boleh mencetuskan kesemutan.

Kesemutan di kawasan kaki

1. Tabiat berjongkok

Anda mungkin perlu berjongkok ketika mencuci pakaian, mengemop lantai, membuang air kecil, dan banyak aktiviti lain yang membuat anda sering berjongkok. Sebenarnya, tabiat ini tidak baik untuk dilakukan secara berterusan.

Sekiranya anda memaksa diri untuk berjongkok dalam jangka masa yang panjang, aktiviti ini boleh menyebabkan kesemutan di kawasan kaki kerana memegang atau menyokong berat badan anda terlalu lama.

Sebaiknya duduk di bangku pendek semasa anda dalam perjalanan, jangan berjongkok. Dengan cara itu, seluruh berat badan dapat disokong oleh bangku, tidak menyekat aliran darah ke kaki dan menyebabkan kesemutan.

2. Menyimpan barang di poket seluar belakang

Model seluar yang menyediakan poket di bahagian belakang menjadikan anda sering menyimpan pelbagai objek di dalam poket. Kebiasaan ini sering dilakukan oleh lelaki, terutama ketika mereka menyimpan dompet di poket belakang mereka tetapi lupa untuk mengeluarkannya ketika mereka ingin duduk.

Akibatnya, lupa mengeluarkan dompet atau benda lain dari poket belakang anda sebelum duduk menyebabkan saraf sciatic, yang terletak di punggung, menjadi mampat. Sekiranya saraf ini ditekan, kesannya akan menyerang kaki sehingga boleh menjadi penyebab kesemutan.

3. Memakai kasut tumit tinggi

Kasut yang sangat digemari oleh wanita sering menjadi penyebab kesemutan dan kekejangan pada kaki. Lebih-lebih lagi, model kasut dengan tumit runcing menjadikan anda harus meletakkan berat badan di jari kaki.

Apabila jari kaki menahan berat badan terlalu lama, otot di kaki akan menjadi kaku. Pengumpulan kekejangan pada otot kaki kerana memakai tumit tinggi terlalu kerap atau terlalu lama mencetuskan kesemutan di kawasan kaki.

Selain kesemutan, memakai kasut tumit tinggi juga boleh menyebabkan kekejangan kaki. Ini berlaku kerana anak lembu akan mengalami tekanan dan membuatnya terasa kaku. Sekiranya ia bertahan lama, kaki akan mengalami kekejangan otot. Semasa kekejangan, kaki akan terasa sakit dan sukar bergerak.

Kesemutan di kawasan tangan

Aktiviti lain juga boleh menyebabkan kesemutan di kawasan tangan. Ini biasanya disebabkan oleh pelbagai tabiat harian kecil seperti:

1. Suka merekah leher

Kebiasaan ini mungkin terasa baik bagi sesetengah orang yang sering melakukannya, seolah-olah otot leher menjadi lebih santai. Walau bagaimanapun, ini adalah tabiat buruk.

Kenapa? Kerana kebiasaan ini ternyata menyebabkan tekanan pada saraf dengan menggeser bantal tulang belakang. Aktiviti yang memberi tekanan pada saraf ini boleh menyebabkan kesemutan yang memancar dari bahu ke lengan atas, lengan bawah, dan tangan anda.

2. Kebiasaan menundukkan kepala terlalu lama

Walaupun mereka sering merasa tidak selesa, orang seperti itu tidak pernah putus asa untuk menundukkan kepala terlalu lama. Biasanya, ini berlaku apabila anda terlalu asyik membaca buku, menyulam, atau bermain alat .

Dengan membiarkan leher turun berjam-jam, otot leher akhirnya akan menjadi kaku. Sekiranya demikian, akan terjadi pergeseran pada tulang belakang yang membuat saraf di kawasan leher diperah atau dicubit. Kejadian ini boleh menyebabkan kesemutan di leher, bahu, memancar ke tangan.

3. Menggunakan bantal bertingkat

Tabiat tidur berbeza dari orang ke orang. Ada yang suka tidur dengan bantal yang sangat nipis, ada yang lebih suka tidur dengan bantal bertumpuk.

Bukan itu sahaja, ada juga yang suka melipat bantal menjadi separuh sebelum tidur sambil membaca buku atau bermain alat . Ini tidak boleh dilakukan secara berterusan, kerana selain membuat leher terasa sakit, otot leher juga menjadi kaku dan kekejangan otot leher juga memicu kesemutan.

Keadaan kesihatan yang menyebabkan kesemutan

Nampaknya, bukan hanya kebiasaan harian yang boleh mencetuskan permulaan kesemutan. Keadaan kesihatan tertentu yang mungkin anda alami boleh menyebabkan kesemutan.

1. Sindrom terowong karpal (CTS)

Carpal tunnel syndrome (CTS) menyerang kawasan pergelangan tangan ke tangan, dari pergelangan tangan hingga ibu jari, telunjuk, jari tengah dan jari manis. Penyakit ini biasanya muncul di tangan yang paling sering digunakan, misalnya kerana anda sering menaip papan kekunci, menjahit, atau anda menunggang motosikal setiap hari.

Contohnya, jika anda menggunakan tangan kanan lebih kerap daripada tangan kiri, CTS cenderung menyerang tangan kanan lebih banyak daripada tangan kiri.

Salah satu gejala CTS ialah ibu jari, jari telunjuk, jari tengah dan separuh jari manis akan terasa kesemutan, kebas, dan kebas.

2. Diabetes

Walaupun tidak semua penderita diabetes akan mengalami kesemutan, ini adalah salah satu gejala yang mungkin muncul pada penderita diabetes. Namun, kesemutan pada penderita diabetes mungkin muncul hanya jika anda sudah lama menghidap diabetes atau penyakit ini tidak dapat dikawal.

Pada pesakit diabetes, kesemutan yang muncul biasanya menyebabkan sensasi seolah-olah tangan memakai sarung tangan dan kaki memakai kaus kaki.

3. Penggunaan dadah

Salah satu ubat yang digunakan untuk merawat tuberkulosis (TB) adalah isoniazid. Isoniazid adalah antibiotik yang berfungsi melawan bakteria. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan ubat ini, salah satu kemungkinan kesan sampingan adalah kesemutan.

Selain ubat tuberkulosis ini, ubat yang digunakan untuk membantu proses kemoterapi juga mempunyai kesan sampingan yang sama, iaitu kesemutan.

Sementara itu, ada jenis ubat lain seperti ubat steroid yang jika digunakan secara sembarangan tanpa preskripsi doktor boleh menyebabkan kesemutan di tangan dan kaki. Ramai orang mengambil steroid tanpa menyedarinya. Dari satu segi, ubat ini mungkin terkandung dalam pelbagai minuman herba penambah tenaga yang diedarkan secara meluas. Sebenarnya, penggunaan ubat steroid mestilah dengan dos yang tepat yang telah ditentukan oleh doktor.

Cara mengatasi 3K (kekejangan, mati rasa, dan kesemutan)

Sekiranya kekejangan, mati rasa, atau kesemutan berterusan, aktiviti anda mesti terganggu. Ini menjadikan anda malas untuk bergerak dan menghalang anda melakukan aktiviti yang produktif.

Oleh itu, satu penyelesaian adalah dengan mengambil ubat untuk menghilangkan kekejangan, mati rasa, dan kesemutan. Pilih ubat yang mengandungi ibuprofen untuk merawat kekejangan otot kerana duduk terlalu lama atau melakukan pergerakan statik.

Ibuprofen berfungsi dengan menghalang enzim cyclooxygenase yang membentuk sintesis prostaglandin. Prostaglandin adalah bahan kimia yang menyebabkan kesakitan pada badan.

Ubat untuk kekejangan, kebas, dan kesemutan juga harus mengandungi pelbagai vitamin neurotropik untuk menjaga kesihatan saraf seperti vitamin B1, B6, dan B12.

Selain menggunakan ubat-ubatan, terdapat beberapa rawatan di rumah yang boleh anda lakukan. Contohnya, sering melakukan regangan otot. Ini sangat mudah dilakukan dan boleh dilakukan di mana sahaja. Oleh itu, jangan malas melakukan regangan secara teratur setiap hari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found