Gejala Sakit Tenggorokan yang Memerlukan Antibiotik dan yang Tidak

Sakit tekak mungkin tidak terlalu berbahaya, tetapi boleh menyebabkan ketidakselesaan yang menjengkelkan, terutamanya kesakitan ketika menelan dan bercakap. Untuk itu, anda perlu segera mengubatinya. Antibiotik untuk radang tenggorokan dapat efektif dalam menyembuhkannya, tetapi tidak semua keadaan radang tenggorokan dapat disembuhkan dengan antibiotik.

Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak penyebab sakit tekak, termasuk virus dan bakteria. Penggunaan antibiotik bergantung pada apa yang menyebabkan sakit tekak.

Bilakah perlu menggunakan antibiotik untuk radang tekak?

Sakit tekak atau faringitis paling sering disebabkan oleh jangkitan virus, seperti selesema atau selesema. Sakit tekak akibat virus dapat sembuh dengan sendirinya dalam masa kurang dari seminggu.

Walau bagaimanapun, keradangan tekak juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, iaitu kumpulan A. Streptococcus. Sekiranya bakteria tertentu disebabkan, penyakit ini juga dikenal sebagai radang tekak.

Secara amnya, radang tekak akibat bakteria berlaku pada kanak-kanak berumur 5-15 tahun, tetapi orang dari semua peringkat umur juga dapat mengalaminya.

Menurut kajian di Makmal Jurnal Pakar Perubatan, Jangkitan bakteria Streptococcus di kerongkong boleh menjadi lebih serius daripada virus yang menyebabkan selsema jika tidak hilang.

Sebabnya, jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan masalah di sekitar tekak seperti tonsilitis (tonsilitis) atau sinusitis.

Selain itu, jangkitan boleh merebak ke tisu lain dan menyebabkan demam reumatik atau radang ginjal, walaupun komplikasi ini jarang terjadi.

Untuk merawat radang tekak yang disebabkan oleh bakteria, diperlukan antibiotik yang diresepkan oleh doktor. Antibiotik seterusnya perlu dimakan sehingga habis dalam jangka masa yang ditentukan oleh doktor.

Antibiotik tidak berkesan untuk merawat sakit tekak yang disebabkan oleh virus.

Gejala radang tekak yang disebabkan oleh bakteria

Jangkitan bakteria Streptococcus boleh membuat tekak anda terasa sakit, kering, dan gatal. Akibatnya, anda mungkin mengalami gejala seperti sukar menelan atau bercakap.

Sakit tekak yang disebabkan oleh bakteria biasanya berlangsung lebih dari seminggu dan boleh disertai demam.

Gejala batuk umumnya tidak berlaku ketika anda mengalami sakit tekak kerana bakteria.

Sebabnya, hampir setiap sakit tekak yang disebabkan oleh virus menyebabkan gejala seperti batuk, kesesakan hidung, dan bersin.

Selain itu, amandel sering dilihat dengan lapisan putih. Jangkitan bakteria juga boleh menyebabkan pembesaran kelenjar getah bening di leher sehingga kelihatan membengkak.

Anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan antibiotik, terutamanya jika anda mengalami gejala sakit tekak seperti:

 • Sakit tekak
 • Demam tinggi melebihi 38 darjah celcius
 • Tompok-tompok putih muncul di amandel
 • Kelenjar bengkak di leher
 • Ruam muncul di kulit
 • Kesukaran bernafas
 • Kesukaran menelan

Jenis antibiotik untuk sakit tekak

Dalam menentukan sama ada radang tekak disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, doktor boleh melakukan: ujian pantas atau ujian sapuan dengan mengambil sampel dari bahagian belakang tekak.

Sampel kemudian akan diperiksa di makmal untuk menentukan patogen penyebabnya.

Sekiranya disahkan bahawa penyebab radang tekak adalah jangkitan bakteria Streptococcus, doktor akan menetapkan antibiotik.

Antibiotik untuk radang tekak berfungsi dengan membunuh bakteria sehingga menghentikan keradangan sambil menghalang penyebaran bakteria ke tisu lain.

Selain itu, rawatan radang tekak melalui antibiotik juga akan meredakan demam dan gejala sakit tekak.

Terdapat beberapa jenis ubat antibiotik yang biasanya diberikan oleh doktor untuk merawat sakit tekak, termasuk:

 • Penisilin
 • Amoksisilin
 • Erythromycin
 • Cephaplosporin
 • Cefadroxil
 • Clarithromycin
 • Cefixime

Penisilin dan amoksisilin adalah antibiotik yang paling kerap diresepkan. Walau bagaimanapun, cephalosporin (cefalexin) adalah alternatif untuk kanak-kanak yang alah kepada kedua-dua antibiotik.

Tempoh rawatan antibiotik boleh berbeza-beza, bergantung pada seberapa parah radang tekak.

Penting untuk anda mengambil semua antibiotik yang ditetapkan oleh doktor anda untuk membunuh semua bakteria yang menyebabkan radang tekak.

Berhenti mengambil antibiotik sebelum kehabisan, walaupun anda merasa lebih baik, boleh menyebabkan radang tekak berulang.

Selain itu, penggunaan antibiotik secara sembarangan juga meningkatkan risiko ketahanan bakteria, yang merupakan keadaan di mana bakteria tahan terhadap kesan antibiotik.

Rawatan sakit tekak di rumah

Semasa menjalani rawatan antibiotik untuk radang tekak, ada baiknya jika anda juga melakukan rawatan sederhana di rumah.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melegakan simptom dan mempercepat penyembuhan. Seperti:

 • Berkumur dengan larutan air garam beberapa kali sehari.
 • Tingkatkan penggunaan cecair seperti minum air atau minum sup kaldu suam.
 • Makan lozenges tekak seperti lozenges.
 • Elakkan alergen dan perengsa seperti asap dan bahan kimia.
 • Menggunakan ubat penghilang rasa sakit, seperti acetaminophen untuk menghilangkan rasa sakit

4 Ubat Alami untuk Sakit Tenggorokan yang Tidak Kurang Berkuasa

Rawatan dengan antibiotik berkesan terhadap sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Secara amnya, tidak ada kesan sampingan yang signifikan dari rawatan antibiotik ini.

Walaupun begitu, anda masih harus mengikuti nasihat doktor untuk mencegah penyakit berulang dan risiko imuniti bakteria.

Recent Posts