Adakah Minyak Kutus Kutus Benar-benar Baik untuk Kesihatan? Lihat Fakta Di Sini! : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Ramai orang memilih untuk menggunakan kaedah semula jadi untuk merawat penyakit kerana dipercayai lebih berkesan dan selamat. Salah satu ubat herba yang kini popular adalah minyak Kutus Kutus. Minyak ini didakwa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan dapat membantu merawat pelbagai penyakit. Tetapi sebelum membeli, periksa dahulu fakta mengenai tuntutan faedah minyak Kutus Kutus dari gelas perubatan.

Gambaran Keseluruhan Minyak Kutus Kutus

Minyak Kutus kutus adalah minyak rempah-rempah herba yang dibuat oleh Servasius Bambang Pranoto pada tahun 2012. Bambang, seperti yang dia ketahui, membuat minyak ini sendiri untuk mengubati kelumpuhan yang dia alami akibat kemalangan pada tahun 2011.

Setelah menggunakan minyak ini selama kira-kira tiga bulan, Bambang merasakan bahawa kelumpuhannya secara beransur-ansur bertambah baik. Dari situ, Bambang berusaha melakukan pelbagai eksperimen untuk meningkatkan kualiti minyak yang dihasilkannya. Setelah pemasaran dari mulut ke mulut, dari masa ke masa permintaan minyak ini semakin meningkat. Ramai orang mengaku sembuh dari penyakit mereka kerana menggunakan minyak ini dengan kerap.

Minyak ini dibuat secara tradisional menggunakan bahan asas minyak kelapa asli dan campuran 48 jenis tanaman herba berkhasiat lain. Pengilang menyatakan bahawa tidak ada ramuan haiwan dan bawang yang terdapat dalam minyak ini. Selain itu, minyak ini juga sama sekali tidak menggunakan bahan kimia tambahan.

Namun, adakah pelbagai tuntutan untuk faedah minyak Kutus Kutus itu benar? Ayuh, periksa jawapan di bawah.

Fakta mengenai tuntutan faedah minyak Kutus Kutus

Salah satu tuntutan yang paling luar biasa untuk faedah minyak Kutus Kutus adalah keberkesanannya dalam merawat pelbagai penyakit, dari penyakit ringan seperti selesema hingga penyakit kronik seperti barah.

Walaupun mengandungi banyak tumbuhan herba, ada 8 bahan asas yang terkandung dalam minyak Kutus-kutus, yaitu:

1. Neem daun

Neem atau yang mempunyai nama Latin Azadirachta indica adalah tumbuhan yang berasal dari India. Sejak zaman kuno, tanaman herba ini telah digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Bukan hanya daun, kulit, bunga, buah, biji bahkan akarnya juga dapat digunakan sebagai ubat.

Beberapa kajian mendapati bahawa ramuan ini dapat digunakan untuk membantu melawan plak dan merawat bisul dan barah. Beberapa kajian lain juga menjelaskan bahawa ramuan ini dapat digunakan untuk mengatasi masalah penglihatan, mimisan, cacing usus, gangguan pencernaan, penyakit kardiovaskular, mengawal gula darah untuk pesakit diabetes, mengurangkan keradangan, mengatasi jangkitan saluran kencing, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Sayangnya, penyelidikan yang telah dilakukan adalah terhad, jadi terlalu dini untuk mengatakan bahawa ekstrak herba dalam minyak kutus-kutus ini berkesan dalam merawat pelbagai keadaan yang disebutkan di atas.

2. Ashitaba daun

Ashitaba adalah tumbuhan herba yang banyak ditanam di Jepun. Akar, daun dan batang tanaman ini boleh dijadikan ubat. Biasanya, tanaman ini digunakan untuk merawat pedih ulu hati kerana gangguan pencernaan seperti GERD.

Ekstrak ashitaba dalam minyak kutus-kutus digunakan untuk mengobati tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, gout, sembelit, dan demam. Minyak ini juga digunakan untuk mengobati cacar, penahan cairan, pembekuan darah, dan keracunan makanan.

Pakar percaya bahawa sebatian kimia yang terkandung di dalam daun ini berfungsi sebagai antioksidan. Beberapa sebatian kimia lain juga membantu menghalang rembesan asid di dalam perut. Walau bagaimanapun, tidak ada maklumat khusus yang dapat menjelaskan bagaimana daun Ashitaba dapat mengatasi pelbagai keadaan di atas.

3. Purwaceng

Di Indonesia, purwaceng dikenal sebagai ubat herba untuk meningkatkan gairah seksual lelaki. Ramuan ini sering disebut sebagai ubat Viagra semula jadi. Hampir semua bahagian tanaman ini dapat dimanfaatkan. Walau bagaimanapun, ia adalah akar yang paling sering digunakan.

Selain meningkatkan kejantanan lelaki, purwaceng juga diklaim dapat digunakan untuk memperbaiki peredaran darah, merawat infeksi saluran pernafasan atas, jangkitan saluran kencing, batu ginjal, dan penahanan cairan (edema). Bukan hanya itu, ramuan ini juga dapat digunakan untuk melegakan kesakitan, demam, dan gangguan pencernaan.

Tetapi sayangnya masih ada sedikit penyelidikan yang membuktikan faedah purwaceng.

4. Bunga lawang

Bunga lawang juga sering disebut bunga lawang atau pekak. Rempah ini berasal dari China Selatan dan Vietnam. Bagi masyarakat Asia, bunga Lawang digunakan dalam banyak hidangan.

Berdasarkan kajian yang ada, anise bintang diketahui berguna untuk merawat jangkitan bakteria dan kulat. Antioksidan yang terkandung dalam anise bintang juga dipercayai dapat membantu mencegah penuaan dini pada kulit dan juga mengurangkan perkembangan sel barah.

5. Temulawak

Manfaat halia telah terbukti dalam perubatan tradisional Cina. Sebilangan besar dari mereka menggunakan jahe, baik halia sejati dan jahe krim, sebagai ubat anti-radang dan penyembuhan luka.

Ramuan yang satu ini juga sering digunakan untuk membantu mengatasi gangguan pencernaan, osteoartritis, dan membantu merawat barah. Walaupun masih ada sedikit penelitian yang tersedia mengenai manfaat temulawak dengan rawatan barah, beberapa pakar percaya dapat bermanfaat dalam perawatan barah prostat, barah payudara, dan barah usus.

Sebilangan kelebihan temulawak belum terbukti dalam kajian ilmiah. Contohnya, untuk merawat ekzema, sirosis, penyakit jantung, masalah kesihatan mulut, dan batu empedu.

Banyak penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan manfaat kesihatan temulawak dalam minyak Kutus Kutus.

6. Pule

Pule adalah pokok yang mempunyai nama Latin Alstonia skolaris. Di Indonesia saja, tanaman ini dikenal dengan berbagai nama, mulai dari pulai, kayu gabus, lumpuh, lamo, dan jeletung. Kulit kayu dan daun adalah dua bahagian pokok pule yang sering diproses menjadi minyak kutus-kutus.

Pule sering digunakan untuk merawat malaria, anemia, arthritis, dan tekanan darah tinggi. Tumbuhan ini juga sering digunakan sebagai perangsang.

Tetapi sayangnya tidak banyak kajian yang dapat membuktikan faedah ini.

7. Gaharu

Gaharu adalah salah satu kayu yang mempunyai nilai jual yang tinggi. Sebabnya, batang, daun, dan ekstrak minyak tumbuhan ini memberikan banyak manfaat kesihatan. Gaharu sering digunakan sebagai aromatik dalam pembuatan kemenyan.

Sementara itu, setelah diproses menjadi minyak Kutus Kutus, batang tanaman ini dipercayai dapat membantu mengatasi penyakit buah pinggang kronik seperti batu karang dan kegagalan buah pinggang. Gaharu juga terkenal dapat membantu merawat asma, kebotakan, gangguan pencernaan, bengkak, dan merehatkan minda.

Sama seperti tanaman herba secara amnya, pelbagai khasiat gaharu masih perlu dikaji lebih lanjut.

8. Minyak kelapa

Minyak kelapa bukan sahaja enak diproses menjadi makanan. Malah, minyak ini juga menawarkan banyak faedah untuk kesihatan anda. Sebenarnya, minyak kelapa boleh dikategorikan sebagai makanan super berkat kekayaan nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh.

Berbagai kajian mendapati minyak ini bermanfaat untuk mengurangkan keradangan kerana kandungan antioksidannya yang tinggi. Selain itu, minyak ini juga dapat membantu mencegah penyakit gusi dan karies gigi, menstabilkan gula dalam darah, membakar lemak perut, dan menjaga kesihatan rambut dan kulit.

Berbanding dengan minyak jenis lain, minyak kelapa lebih mudah diserap oleh kulit.

Adakah minyak kutus-kutus selamat digunakan?

Minyak ini dikatakan selamat kerana dibuat dari tumbuhan herba dan campuran bahan semula jadi. Pengilang minyak Kutus-kutus juga mendakwa bahawa mereka tidak menggunakan bahan kimia tambahan dan produk yang berasal dari haiwan untuk membuat minyak Kutus-kutus, jadi selamat digunakan pada semua usia, baik anak-anak maupun orang dewasa.

Isu perlesenan, minyak Kutus-kutus sebenarnya juga telah didaftarkan dengan POM Indonesia (BPOM). Malah, minyak ini juga telah mendapat sijil halal dari Majlis Ulama Indonesia (MUI).

Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati ketika menggunakan ramuan herba untuk rawatan penyakit tertentu. Kerana, ramuan herba tidak selalu selamat. Banyak penyelidikan perubatan masih diperlukan untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanan minyak ini untuk merawat pelbagai penyakit.

Berhati-hati jika anda mempunyai alahan

Sebilangan orang mungkin tidak mengalami gejala ketika menggunakan minyak Kutus Kutus. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sejarah alergi terhadap ramuan herba atau mana-mana komponen dalam minyak ini mungkin mengalami reaksi berbahaya.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ramuan herba, anda tidak boleh memaksakan diri untuk menggunakannya. Di samping itu, jika anda mempunyai masalah kesihatan yang serius, pastikan anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat herba

Tidak kurang pentingnya, selidik sebelum membeli produk herba. Seiring dengan permintaan minyak ini yang tinggi di pasaran, banyak peniaga nakal menjual minyak kutus kutus palsu. Oleh itu, pastikan anda membeli minyak ini dari pengedar rasmi dan dipercayai.

Cara menggunakan minyak Kutus Kutus dengan selamat

Agar kelebihan minyak Kutus Kutus berfungsi dengan optimum, penting untuk menggunakan minyak ini mengikut peraturan. Sentiasa baca arahan penggunaan pada label pembungkusan sebelum menggunakannya.

Pastikan anda tidak mempunyai sejarah alahan terhadap ramuan atau ramuan tertentu dalam komposisi minyak ini. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan yang serius, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan minyak ini.

Inilah panduan untuk menggunakan minyak kutus-kutus yang perlu anda ketahui:

  • Basuh tangan dengan sabun sehingga bersih. Keringkan kedua-dua tangan dengan kain atau kain bersih.
  • Sapukan minyak secukupnya ke bahagian badan yang bermasalah. Beberapa titik yang disyorkan untuk dioleskan dengan minyak adalah bahagian belakang, tengkuk, tulang ekor, tapak kaki dan jari kaki.
  • Urut perlahan-lahan kawasan yang bermasalah agar aliran darah mengalir dengan lebih lancar.
  • Agar minyak berfungsi dengan optimum, gunakan minyak sebelum tidur ketika badan tidak aktif.
  • Minyak ini dapat digunakan setiap hari dalam usaha menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Recent Posts