Alergi Pencuci Semasa Mencuci Pakaian, Apa Gejala? |

Ramai orang merasakan kulit di tangan mereka panas atau merah ketika mencuci pakaian menggunakan detergen. Bagi yang lain, gejala alergi pencuci boleh menjadi ruam, gatal, atau lepuh. Lihat sebab, gejala, dan petua untuk menangani alahan pencuci berikut.

Punca alahan pencuci

Bahan pencuci yang anda gunakan untuk mencuci pakaian harian anda terdiri dari sekumpulan bahan kimia. Bahan-bahan ini berfungsi sebagai bahan utama pencuci itu sendiri serta pewangi, pengawet, dan pewarna.

Sebilangan bahan kimia yang biasa terdapat pada bahan pencuci malah cukup keras pada kulit, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Tidak jarang, kulit tangan anda terasa panas atau merah setelah terkena butiran pencuci untuk jangka masa yang lama.

Secara umum, di bawah adalah dua perkara yang menyebabkannya.

1. Tindak balas alahan

Alergi adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap bahan asing yang masuk ke dalam badan. Dalam keadaan normal, sistem imun manusia bertindak balas terhadap bahan berbahaya. Walau bagaimanapun, pencetus alergi biasanya berasal dari bahan yang anda hadapi setiap hari.

Bahan asing yang mencetuskan reaksi ini dikenali sebagai alergen. Alergen kulit boleh datang dari mana sahaja, termasuk bahan kimia dalam detergen. Walau bagaimanapun, anda mungkin sukar untuk menentukan agen pencetus kerana komposisi bahan pencuci berbeza-beza.

Bahan biasa dalam bahan pencuci yang menyebabkan alahan termasuk:

 • pewarna,
 • pengawet,
 • paraben,
 • pelembut fabrik,
 • pemekat dan pelarut, dan
 • paraben.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah keradangan dan kerengsaan kulit kerana hubungan langsung dengan bahan tertentu. Terdapat dua jenis dermatitis kontak, iaitu dermatitis kontak alahan dan dermatitis kontak yang merengsa.

Dalam dermatitis kontak alergi, sistem kekebalan tubuh anda bertindak balas terhadap bahan dalam detergen, memandangnya sebagai bahaya. Sistem kekebalan kemudian melepaskan sel-sel imun, menyebabkan reaksi dalam bentuk gatal, radang, dan kemerahan.

Dermatitis kontak yang merengsa berlaku apabila kulit anda bersentuhan dengan bahan yang menyebabkan kerengsaan kulit. Bahan ini tidak mencetuskan alahan, tetapi menyebabkan kerengsaan pada lapisan atas kulit. Ramai orang yang terdedah kepada "alahan" pencuci sebenarnya mengalami keadaan ini.

Gejala alahan yang disebabkan oleh detergen

Reaksi alergi atau kerengsaan biasanya muncul sebaik sahaja kulit bersentuhan dengan sabun cucian. Namun, ada juga orang yang hanya merasa gatal atau gejala lain setelah beberapa jam kemudian.

Gejala yang sering muncul termasuk:

 • ruam merah,
 • gatal pada kulit dari ringan hingga teruk,
 • kulit terasa seperti terbakar,
 • kulit kering atau bersisik, dan
 • bengkak pada kulit.

Gejala dermatitis kontak biasanya muncul di kawasan kulit yang bersentuhan dengan bahan yang menjengkelkan. Sekiranya pencetus pencuci, anda mungkin mengalami simptom pada bahagian badan anda yang lain kerana seluruh badan anda bersentuhan dengan pakaian.

Ruam dan gatal merah mungkin lebih teruk di bahagian badan yang banyak berpeluh, seperti pangkal paha dan ketiak. Walaupun begitu, ada kemungkinan anda juga mengalami simptom yang teruk di bahagian badan yang lain.

Mengatasi alahan dan kerengsaan pada sabun cucian

Sebilangan besar orang yang "alah" pada bahan pencuci sebenarnya menghidap dermatitis kontak. Lapisan atas kulit mereka menjadi jengkel setelah bersentuhan langsung dengan bahan-bahan tertentu dalam bahan pencuci.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meredakan gejala.

 • Kompres kulit dengan kain yang telah direndam dalam air sejuk. Kompres sejuk dapat melegakan keradangan dan kesakitan pada kulit yang jengkel.
 • Rendam dalam campuran air sejuk dan tepung oat untuk mandi. Oatmeal Mengandungi sifat anti-radang yang bermanfaat untuk kulit.
 • Mengambil antihistamin. Antihistamin adalah ubat alergi yang berfungsi dengan menyekat pembentukan bahan kimia yang disebut histamin.
 • Memohon krim mengandungi steroid. Krim ini berkesan untuk melawan keradangan dan gatal-gatal, tetapi gunakan ubat ini hanya dengan preskripsi doktor, dan jangan gunakannya dalam jangka masa panjang atau berlebihan.
 • Sapukan losyen penghilang gatal, seperti losyen calamine.

Bahan pencuci adalah produk yang hampir tidak dapat dipisahkan dari rutin harian. Bagi orang yang mempunyai alahan atau kulit sensitif, penggunaan detergen boleh menjadi merepotkan kerana mereka sering mengalami ruam dan gatal.

Sekiranya kulit anda sensitif terhadap bahan pencuci atau produk pembersih yang serupa, cuba gunakan produk tanpa pewarna dan pewangi tambahan. Sebabnya, kedua-dua bahan ini sering menyebabkan gatal dan radang.

Walau bagaimanapun, jika gejala berlanjutan atau bertambah buruk, cuba berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor anda dapat membantu anda menentukan sebab dan penyelesaiannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found