Punca Pemanasan Global adalah Aktiviti Manusia

Pemanasan global atau pemanasan global ia semakin teruk dari hari ke hari. Sekiranya dibiarkan berterusan, perubahan iklim dapat mengancam kehidupan bumi dan semua isinya - termasuk manusia. Psstt .. Mungkin anda mempunyai tabiat rahsia yang menyumbang kepada penyebab pemanasan global!

Apakah pemanasan global?

Pemanasan global adalah fenomena perubahan iklim yang drastik disebabkan peningkatan suhu rata-rata atmosfera, laut dan darat Bumi. Laporan NASA menyatakan bahawa suhu Bumi kini meningkat 7 Celsius lebih panas daripada 5 ribu tahun yang lalu. NASA juga meramalkan Bumi akan panas hingga 6 Celsius pada abad berikutnya.

Angka kenaikan ini kelihatan kecil pada pandangan pertama. Namun, pemanasan global bukanlah fenomena yang remeh. Pemanasan bumi telah mengakibatkan begitu banyak bencana ekstrem yang meragut banyak nyawa.

Apakah kesan pemanasan global?

Perubahan iklim yang melampau telah menyebabkan glasier kekal di kutub utara dan gunung es seperti Kilimanjaro dan Jaya Wijaya mencair secara drastik. Apabila suhu Bumi meningkat dan es mencair, isipadu air laut meningkat, sehingga rata-rata permukaan laut juga meningkat. Permukaan laut global telah dicatat meningkat 20 sentimeter dalam seratus tahun terakhir.

Ini menyebabkan garis pantai mula terhakis dan menyebabkan tanah pesisir mula tenggelam. Sekurang-kurangnya lapan pulau rendah di Lautan Pasifik telah hilang di bawah permukaan laut, sementara beberapa seperti kepulauan Maldives (Maldives), Fiji, dan Kiribati masih berisiko tinggi lemas.

Hakisan garis pantai ini kemudian menyumbang kepada menempatkan bandar metropolitan berpenduduk tinggi manusia berhampiran dataran pesisir atau delta sungai (Shanghai, Bangkok, Jakarta, Tokyo, dan New York) berisiko besar. Sebenarnya, hampir separuh daratan Belanda telah "ditelan" di bawah permukaan laut.

Tetapi ketika lapisan es kutub mencair dan permukaan laut meningkat, bahagian sub-Sahara Afrika mengalami kemarau yang berpanjangan kerana pemanasan global. Peningkatan suhu Bumi juga menyebabkan ribut tropika dan gelombang panas melampau (gelombang panas) yang mengakibatkan kematian beratus-ratus orang di pelbagai bahagian dunia.

Bukan itu sahaja. Bagi manusia, pemanasan global boleh menyebabkan risiko alergi, asma, penyakit pernafasan, dan wabak penyakit berjangkit menjadi lebih umum kerana peningkatan pencemaran udara, peningkatan curah hujan, dan penyebaran kuman yang dibawa oleh serangga atau nyamuk seperti demam denggi (DHF ).

Apa yang menyebabkan pemanasan global?

Suhu purata bumi hampir dua kali ganda dari 50 tahun yang lalu. Kenaikan suhu lebih kurang mengikuti kitaran semula jadi geografi bumi. Namun, perubahan melampau yang berlaku begitu cepat tidak dapat dibenarkan oleh alasan itu sahaja.

Para saintis menyimpulkan bahawa penyebab utama pemanasan global adalah pelepasan gas karbon dioksida sebagai kesan rumah hijau (ERK) dari aktiviti manusia. Kesan rumah hijau sebenarnya adalah proses semula jadi yang harus menjadikan Bumi sebagai tempat tinggal yang selesa

ERK berlaku apabila selimut gas atmosfera memerangkap sebahagian daripada panas matahari, menjadikan Bumi sebagai planet yang hangat dan dapat dihuni. Pada siang hari, cahaya matahari akan menembusi atmosfer untuk menghangatkan Bumi sebelum akhirnya menyejukkan lagi pada waktu malam. Walau bagaimanapun, penurunan suhu ini tidak drastik kerana sebahagian daripada haba tetap terperangkap di atmosfera.

Tenaga yang diserap oleh atmosfera akan menjadikan suhu Bumi tetap panas. Tanpa perlindungan atmosfera, Bumi tidak akan dapat dihuni oleh makhluk hidup kerana sangat sejuk. Walaupun begitu, aktiviti manusia seperti penggunaan bahan bakar fosil (arang batu, minyak, dan gas asli) sebenarnya meningkatkan jumlah gas panas yang dilepaskan ke udara, sehingga mengubah prinsip kesan rumah hijau semula jadi Bumi.

Semakin banyak gas panas yang dihasilkan oleh manusia, semakin banyak haba yang terperangkap oleh atmosfera untuk dipantulkan kembali ke bumi. Ini adalah masalah utama yang menyumbang kepada pemanasan global.

Apakah aktiviti manusia yang menyebabkan pemanasan global?

Pemanasan global berlaku apabila gas rumah hijau seperti karbon dioksida (CO2) dan bahan pencemar udara lain diserap oleh atmosfera dan dipantulkan kembali ke permukaan bumi. Berikut adalah aktiviti manusia xx yang menjadi penyebab utama pemanasan global.

1. Penebangan hutan (penebangan hutan)

Jutaan hektar hutan di berbagai pelosok dunia dibersihkan setiap tahun untuk tujuan komersial, seperti membuat kertas dan perabot. Hutan juga dibersihkan untuk membersihkan tanah untuk pertanian dan ternakan, atau untuk memberi jalan bagi kawasan perumahan dan perindustrian.

Pembukaan tanah tidak hanya dilakukan melalui pembalakan. Tidak jarang, elemen industri yang tidak bertanggungjawab sengaja membakar hutan untuk membersihkan tanah dengan lebih cepat. Membakar hutan tentunya akan menaikkan suhu rata-rata di kawasan tersebut sementara juga melepaskan sebahagian besar karbon dioksida dan bahan pencemar lain.

Sebenarnya, tumbuhan dan pokok sebenarnya memainkan peranan utama dalam menyeimbangkan kesan rumah hijau dengan menyerap lebih banyak karbon dioksida dan menghalangnya daripada terperangkap di atmosfera. Tumbuhan akan mengeluarkan oksigen untuk meneutralkan suhu pemanasan bumi.

Semakin kurang lahan hutan, kemungkinan kualiti oksigen di bumi semakin buruk. Penebangan hutan juga merosakkan habitat yang boleh mengancam kepelbagaian biologi.

2. Pelepasan gas bahan api kenderaan

Pelepasan ekzos kenderaan bermotor adalah penyumbang terbesar pemanasan global. Lebih daripada 90 peratus pengangkutan awam (baik darat, udara dan air) digerakkan oleh bahan bakar petroleum, seperti petrol atau diesel.

Gas yang dikeluarkan dari proses pembakaran ini melepaskan karbon dioksida dan bahan pencemar lain, seperti metana dan nitrat oksida. Setiap galon petrol yang anda gunakan untuk menunggang kereta atau motosikal setiap hari dapat menyumbang 10 kilogram karbon dioksida ke atmosfer bumi.

Lebih buruk lagi, setiap jenis gas pencemar mempunyai keupayaan yang berbeza untuk menangkap haba. Ada juga yang dapat menangkap lebih banyak haba daripada karbon dioksida.

Molekul metana, misalnya, tidak boleh tinggal di udara selagi CO2, tetapi mereka dapat menyerap haba 84 kali lebih cepat dan lebih banyak. Nitrik oksida bahkan 264 kali lebih kuat daripada CO2.

Sejumlah gas ini secara beransur-ansur akan merosakkan kualiti udara, tanah, dan air.

3. Sisa industri

Gas sisa industri dan isi rumah adalah penyebab pemanasan global ketiga terbesar setelah pelepasan gas kenderaan bermotor. Industri juga disyaki menjadi penyebab awal pemanasan global yang kita alami hingga kini. Penyelidikan menunjukkan bahawa pemanasan global secara perlahan mulai berlaku pada pertengahan abad ke-19 berikutan kebangkitan Revolusi Perindustrian di AS dan negara-negara lain.

Selain industri kertas, industri plastik juga merupakan salah satu dalang pencetus terbesar pemanasan global. Dianggarkan 12 juta tong minyak dapat menghasilkan 30 juta produk plastik PET. Satu tong boleh mengandungi sekitar 159 liter (135 kg) minyak mentah yang dapat mengandungi 118 kg karbon. Dikira secara kasar, pengeluaran setiap tan plastik PET dapat menghasilkan kira-kira 3 tan karbon dioksida (CO2).

3. Sisa pertanian dan ternakan

Peranan industri ternakan dan pertanian dalam pemanasan global yang semakin buruk juga tidak boleh dipandang rendah. Terlepas dari kesan penebangan hutan, sisa yang dihasilkan dari baja dan kotoran haiwan juga menghasilkan pelepasan gas berbahaya.

Nafas, kentut gas, dan kotoran ternakan, terutamanya lembu dan kerbau, menghasilkan metana yang merupakan sejenis gas rumah hijau. Kompos yang terbuat dari sisa haiwan juga menghasilkan gas nitrat oksida.

Sisa industri pertanian menyumbang 9% daripada jumlah keseluruhan pelepasan gas rumah hijau yang dihasilkan pada tahun 2017.

4. Penggunaan elektrik

Petroleum, gas asli dan loji janakuasa arang batu merupakan penghasil gas rumah kaca kedua terbesar setelah pembuatan industri. Di Amerika Syarikat, pembakaran arang batu untuk penjanaan tenaga menghasilkan kira-kira dua bilion tan CO2 buangan setiap tahun.

Penggunaan elektrik yang boros menyumbang 27.5 peratus daripada jumlah pelepasan gas rumah hijau pada tahun 2017.

Bagaimana untuk mengelakkan pemanasan global?

Terdapat beberapa perkara mudah yang boleh dilakukan untuk mencegah pemanasan global. Yang pertama adalah dengan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau yang menyebabkan pemanasan global. Ringkasnya, anda boleh mencuba perkara berikut:

  • Mengurangkan pelepasan ekzos kenderaan bermotor. Daripada menggunakan kereta persendirian untuk melakukan perjalanan, gunakan pengangkutan awam seperti KRL atau MRT. Berbasikal dan berjalan kaki lebih baik.
  • Menjimatkan elektrik. Matikan lampu dan cabut plag elektronik dari soketnya setiap kali anda keluar dari rumah.
  • Jimat air. Contohnya, jika anda terbiasa mandi menggunakan tab mandi dan celup, cubalah gunakan mandi. Kurang air dibebaskan semasa menggunakan mandi bukannya menggunakan dipper.
  • Hijau persekitaran dengan menanam dan merawat tanaman. Tumbuhan membantu menyerap karbon dioksida dan menghasilkan lebih banyak oksigen.

Recent Posts