Gejala Ulser biasa yang penting untuk diketahui lebih awal

Pedih ulu hati boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Ulser yang tiba-tiba berulang pasti boleh merosakkan semua aktiviti harian anda. Oleh itu, anda harus mengenali gejala ulser supaya anda dapat mengatasinya dengan lebih cepat.

Gejala yang timbul disebabkan oleh bisul bukan hanya sakit di perut. Keadaan ini juga boleh menyebabkan sejumlah keluhan pada sistem pencernaan. Apakah simptom-simptom ini? Mari lihat maklumat berikut.

Pelbagai gejala ulser yang perlu anda ketahui

Ulser adalah istilah yang menerangkan pelbagai keluhan kesakitan akibat gangguan sistem pencernaan. Biasanya, keadaan ini berlaku ketika dinding perut menghasilkan asid berlebihan atau apabila terdapat kecederaan pada lapisan perut.

Penyebab mulas yang kerap adalah kebiasaan makan yang tidak sihat, penyakit sistem pencernaan, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Penyakit pencernaan yang sering menjadi penyebabnya adalah refluks asid gastrik dan gastritis.

Sebilangan besar orang mungkin menggambarkan bisul sebagai sakit atau nyeri di perut. Sebenarnya, itu bukan satu-satunya gejala yang disebabkan. Berikut adalah beberapa gejala biasa yang berlaku ketika anda mengalami ulser perut.

1. Sakit perut

Semua keadaan yang menyerang sistem pencernaan secara amnya akan menyebabkan sakit atau kelembutan di perut. Sakit perut sebagai gejala ulser ini boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit tertentu.

Contoh beberapa penyakit yang menyebabkan sakit perut sebagai gejala termasuk:

 • radang perut atau gastritis,
 • ulser perut,
 • sindrom iritasi usus (IBS), dan
 • jangkitan perut.

Di samping itu, keparahan sakit perut akibat bisul juga boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bahkan setiap masa. Kadang kala, anda mungkin mengalami sakit perut yang teruk sehingga sukar bergerak.

Selepas beberapa ketika, gejala ulser ini mungkin mulai perlahan-lahan mereda dan menjadi lebih ringan. Kesakitan ringan tidak semestinya menunjukkan penyakit ringan.

Kaedah terbaik untuk mengetahui puncanya ialah berjumpa doktor.

2. Sakit atau terbakar di lubang perut (pedih ulu hati)

Gejala ulser yang disebabkan oleh jumlah asid perut yang tinggi dikenali sebagai: pedih ulu hati. Gejala ini digambarkan sebagai sensasi terbakar di bahagian perut, dada, atau esofagus.

Asid perut yang berlebihan dapat mengalir ke atas. Selanjutnya, asid perut akan terus mengalir ke plexus solar, dada, kemudian sampai ke esofagus. Biasanya gejala pedih ulu hati ini berlaku pada orang yang menghidap GERD, alias penyakit asid perut.

Setiap orang mengalami gejala pedih ulu hati dengan tahap keparahan yang berbeza. Ada yang merasa ringan, normal, atau sangat teruk. Kesakitan dada yang terbakar ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan secara amnya bertambah teruk pada waktu malam.

3. Perut kembung

Selain itu pedih ulu hatiSebilangan besar orang yang mengalami bisul juga sering merasakan simptom dalam bentuk kembung atau gas ketika serangan pencernaan. Ini berlaku disebabkan oleh pengumpulan gas disebabkan oleh peningkatan asid berlebihan di dalam perut.

Gejala perut kembung digambarkan sebagai rasa kenyang setelah anda makan atau minum banyak. Gejala ulser ini umumnya dialami oleh orang yang mengalami ulser perut atau gangguan pencernaan lain yang membawa kepada bisul.

4. Mual dan muntah

Mual dan muntah boleh menjadi gejala pedih ulu hati yang disebabkan oleh pelbagai gangguan pencernaan. Sebilangannya adalah radang perut (gastritis), ulser perut, dan jangkitan perut.

Selain penyakit tertentu, bisul juga disebabkan oleh tabiat makan berlebihan atau terlalu cepat. Masalah ini boleh diperburuk dengan adanya asid perut yang naik ke esofagus, menyebabkan sakit perut dan sakit dada.

Semua perkara ini seterusnya mencetuskan mual, yang sering diikuti oleh keinginan untuk muntah. Mual dan muntah biasa biasanya tidak berbahaya. Namun, anda masih tidak boleh mengabaikannya.

Mual dan muntah secara berterusan boleh membuat anda mengalami dehidrasi dan kekurangan nutrien. Sekiranya penyebabnya tidak diketahui dengan segera, keadaan ini boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius.

5. Mulut terasa masam atau pahit

Selain mengalami ketidakselesaan di perut, penghidap ulser biasanya juga merasakan mulut pahit atau masam. Ini berlaku kerana asid perut, makanan, dan minuman yang baru dimakan sebenarnya naik ke kerongkongan.

Sebenarnya, makanan, minuman, dan asid perut harus kekal dalam sistem pencernaan. Apabila kandungan perut naik ke kerongkongan, asid perut dan makanan serta minuman yang telah cukup tumbuk akan memasuki bahagian belakang kerongkong.

Kenaikan kandungan gastrik ini menjadikan mulut terasa pahit atau masam, yang tentunya terasa aneh, tidak seperti biasa. Rasa pelik di mulut lebih terasa di bahagian belakang lidah.

Refluks asid gastrik atau GERD adalah salah satu penyebab ulser yang boleh menyebabkan gejala mulut masam atau pahit. Gejala ulser yang muncul pada orang yang mempunyai GERD mungkin tidak dikenali sebagai gejala ulser. Ini kerana ketika mereka sakit, kebanyakan orang merasakan mulut mereka pahit.

6. Selalunya bersendawa

Sebelum ini dijelaskan bahawa peningkatan pengeluaran cecair berasid dapat mencetuskan aliran balik asid ke dalam esofagus. Terutama apabila refluks asid gastrik disertai dengan penumpukan gas. Reaksi ini sering membuat orang bersendawa ketika mengalami ulser perut.

Bersendawa adalah cara semula jadi tubuh untuk mengeluarkan udara dan gas hasil sampingan cecair berasid yang menumpuk di perut. Bersendawa berguna agar perut kembung menjadi lebih lega.

Namun, bersendawa dalam keadaan badan yang sihat berbeza dengan orang yang mengalami gejala ulser. Sekiranya bersendawa biasanya hanya berlaku sesekali setelah makan, ini tidak berlaku bagi anda yang mengalami ulser.

Bersendawa yang merupakan gejala ulser biasanya terjadi berulang kali secara automatik, tidak kira anda sudah makan atau tidak. Berbeza dengan sebatian dalam keadaan normal, terus bersendawa ketika mengalami ulser boleh memberi kesan bumerang.

Bersendawa berulang ketika perut kembung akan mengalir lebih banyak udara ke dalam perut. Jangan menolak, nanti akan ada lebih banyak gas yang terkumpul di dalam perut. Gas ini juga mesti dikeluarkan melalui belching.

Burping tidak memberikan kelegaan dan bahkan dapat menunjukkan bahawa ada masalah dengan sistem pencernaan anda. Gejala ulser yang satu ini boleh dikaitkan dengan pelbagai gangguan pencernaan, terutama ulser gastrik.

7. Mudah berasa kenyang

Apabila diserang oleh gejala ulser, perut biasanya terasa sakit kerana dipenuhi dengan pengeluaran asid gastrik dan gas yang berlebihan. Keadaan ini secara tidak sedar membuat anda merasa kenyang, seperti ketika anda hanya makan dan minum.

Sebenarnya, mungkin tidak ada nasi atau seteguk air yang masuk ke perut anda. Sebab itu, gejala ulser kadang-kadang boleh membuat anda malas untuk makan kerana anda merasa kenyang.

Walaupun anda makan, anda akan merasa kenyang dengan cepat walaupun anda hanya makan beberapa sudu nasi, lauk pauk, dan sayur-sayuran. Ringkasnya, bahagian makanan anda ketika anda mengalami gejala ulser jauh lebih sedikit, dan berbeza dengan bahagian yang anda makan pada hari-hari biasa.

8. Perut terasa kencang dan keras (kembung) selepas makan

Sama seperti merasa kenyang dengan mudah, anda juga akan merasa perut kenyang dan berasa kenyang selepas makan. Sebenarnya, sebahagian makanan anda mungkin sedikit. Istilah ini dikenali sebagai perut kembung.

Jika dibandingkan dengan ketika anda tidak mengalami ulser, bahagian makanan yang anda makan sekaligus mungkin jauh lebih banyak daripada ketika anda mengalami ulser. Bahagian makanan dalam keadaan biasa tentu tidak akan membuat anda merasa kenyang selepas itu.

Dalam kes bisul, gas yang terkumpul di dalam perut menjadikan perut cepat kenyang sehingga muncul gejala sakit perut. Keadaan ini tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan ketidakselesaan dan mengganggu aktiviti harian.

Bilakah anda harus berjumpa doktor apabila anda merasakan simptom ulser?

Pelbagai gejala ulser ringan biasanya akan bertambah baik dengan sendirinya. Anda hanya perlu mengelakkan pelbagai pencetus, agar gejala tidak berulang, seperti menghindari makanan pedas, berhenti merokok, dan minum alkohol.

Tetapi, jika simptomnya cukup teruk, ubat perubatan diperlukan, misalnya antasid. Sekiranya gejala anda tidak membaik, kemungkinan ulser boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius.

Anda mesti berjumpa doktor sekiranya gejala ulser anda tidak sembuh dengan ubat herba seperti minum madu atau ubat ulser yang dijual di farmasi. Terutama jika ini berlangsung sehingga dua minggu.

Namun, anda tidak perlu menunggu lama. Lebih-lebih lagi jika gejala ulser yang dirasakan sangat mengganggu sehingga membuat aktiviti harian terhambat.

Menurut Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal, jangan tunggu berjumpa doktor sekiranya gejala ulser anda bertambah buruk. Berikut adalah beberapa tanda.

 • Muntah darah, atau muntah yang kelihatan seperti kopi.
 • Kesukaran mengunyah atau menelan.
 • Sukar dimakan kerana hilang selera makan.
 • Beratnya menurun dari hari ke hari.
 • Najis berwarna hitam, atau kelihatan terdapat darah di dalamnya.
 • Kesakitan di perut tidak menjadi lebih baik, malah bertambah teruk.
 • Sakit perut bahagian atas atau bawah yang teruk.
 • Susah bernafas.
 • Berpeluh berterusan.
 • Kekerapan muntah terus meningkat dan tidak bertambah baik.

Anda harus tahu bahawa menangguhkan rawatan dapat memperburuk keadaan, meningkatkan risiko komplikasi, dan juga merumitkan rawatan.

Memahami gejala ulser membantu mendiagnosis penyakit ini

Memahami gejala kadang-kadang tidak mencukupi untuk membantu doktor mengesan masalah kesihatan yang berkaitan dengan sistem pencernaan. Sebagai contoh, orang dengan GERD cenderung mengalami lebih banyak pedih ulu hati berbanding penghidap gastritis.

Agar anda tidak melupakan gejala ulser yang muncul, cuba buat catatan. Dengan cara ini, anda dapat melihat seberapa kerap gejala anda berulang. Catatan ini juga merupakan laporan mengenai aduan gejala ketika anda berjumpa doktor.

Selain melihat tanda simptom ulser ini, doktor akan meminta anda melakukan pelbagai pemeriksaan kesihatan untuk membuat diagnosis. Ujian ini merangkumi ujian pencitraan, endoskopi, ujian darah, ujian najis, dan ujian nafas.

Pemeriksaan lebih lanjut akan membantu doktor dalam menentukan rawatan yang sesuai untuk anda. Dengan cara itu, aduan yang timbul berkaitan dengan bisul dapat diatasi hingga ke akarnya.

Recent Posts