Adakah normal bintik-bintik coklat muncul selepas haid?

Adakah anda pernah menemui bintik-bintik coklat pada seluar dalam anda, walaupun haid anda sudah berakhir? Tidak perlu segera berfikir pelik. Ini sangat normal selagi tidak disertai dengan gejala mencurigakan yang lain. Sekiranya terdapat gejala yang membuat anda tidak selesa, mulailah berhati-hati. Agar anda tidak tertanya-tanya, berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui mengenai penampilan bintik-bintik coklat selepas haid.

Punca bintik-bintik coklat selepas haid

Kemunculan bintik-bintik coklat selepas haid mempunyai banyak makna. Berikut adalah pelbagai faktor yang menyebabkan kemunculannya:

1. Sisa darah di rahim

Bintik-bintik coklat yang keluar sering tersisa dari haid, yang tertinggal dan baru dikeluarkan.

Kemunculan darah sisa biasanya berwarna lebih gelap daripada darah haid yang normal. Warna bintik-bintik darah yang keluar tidak lagi merah terang kerana telah teroksidasi setelah sekian lama di rahim. Teksturnya kadangkala lebih tebal, melekit, kental, atau kering.

Sebilangan besar wanita mengalami bintik-bintik coklat dalam 1-2 selepas haid selesai. Yang lain mempunyai bintik coklat yang "datang dan pergi" selama satu atau dua minggu.

Kemunculan bintik-bintik sisa darah haid semalam adalah fenomena biasa. Keadaan ini sangat normal dan tidak perlu diperiksa oleh doktor. Bintik-bintik akan berhenti menetes sendiri dari masa ke masa. Itu semua bergantung pada seberapa baik rahim melepaskan lapisan keluarnya dari badan.

2. Kesan sampingan kawalan kelahiran hormon

Jenis kontraseptif hormon seperti pil kawalan kelahiran, cincin faraj, dan IUD boleh mencetuskan penampilan bintik-bintik coklat setelah haid berakhir.

Bintik-bintik coklat kerana perancang keluarga cenderung muncul sebagai manifestasi haid yang tidak teratur. Namun, tidak perlu risau kerana keadaan ini sangat normal.

Tompok gelap biasanya disebabkan oleh tahap estrogen yang rendah di dalam badan. Ini menjadikan lapisan rahim kurang stabil, mengakibatkan bintik-bintik coklat keluar dari vagina.

Anda boleh meminta doktor menukar kawalan kelahiran jika anda tidak selesa dengan penampilan bintik-bintik coklat. Biasanya doktor akan mencari alternatif lain yang paling tidak memberi kesan sampingan kepada anda.

3. Tanda-tanda kehamilan

Kemunculan bintik-bintik coklat boleh menjadi berita gembira bagi anda yang sedang menunggu ketibaan bayi. Sekiranya bintik-bintik coklat muncul terutama setelah anda terlambat untuk haid anda, ini boleh menjadi tanda kehamilan.

Kemunculan bintik-bintik yang merupakan tanda-tanda kehamilan disebut pendarahan implantasi. Ini bermaksud bahawa telur telah disenyawakan dan ditanam di lapisan rahim. Semasa telur ditanam, rahim akan mengalami pendarahan ringan yang kadangkala berwarna coklat.

Tetapi untuk lebih yakin bahawa bintik menunjukkan kehamilan, perhatikan gejala lain yang biasanya muncul pada awal kehamilan:

 • Letih dengan mudah
 • Payudara terasa sakit dan kencang
 • Mual dan muntah (mual pagi)
 • Pening
 • Mood senang diubah

Untuk mengesahkan kehamilan, anda boleh memeriksa sendiri dengan menggunakan pek ujian di rumah atau pergi ke pakar sakit puan.

4. Perimenopause

Perimenopause adalah fasa peralihan kepada menopaus yang biasanya dialami oleh wanita yang hampir menjelang usia pertengahan.

Perimenopause biasanya bermula kira-kira 10 tahun sebelum anda menopaus "rasmi". Menopaus sendiri biasanya bermula pada usia 50 tahun. Jadi, seorang wanita boleh mula mengalami gejala pada usia 40-an.

Tahap estrogen akan naik dan turun semasa perimenopause. Ini menjadikan kitaran haid anda berubah, yang kadang-kadang juga menyebabkan bintik-bintik coklat keluar selepas haid anda.

Tompok coklat yang keluar semasa perimenopause boleh sedikit dan bertahan lama atau sebaliknya, banyak dan sebentar. Semuanya bergantung pada keadaan tubuh setiap orang.

Selain bintik-bintik coklat, gejala perimenopause lain termasuk:

 • Kilatan panas (sensasi panas dari dalam badan)
 • Insomnia
 • Puki kering
 • Dorongan seks menurun
 • Mood atau mood senang diubah

5. Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Sindrom ovarium polikistik atau PCOS adalah gangguan keseimbangan hormon badan wanita. PCOS umumnya dicirikan oleh tahap hormon lelaki (testosteron dan androgen) yang terlalu tinggi.

Salah satu manifestasi ketidakseimbangan hormon ini adalah kitaran haid yang huru-hara, termasuk pembuangan bintik-bintik coklat selepas haid.

Kemunculan bintik-bintik coklat selepas haid sering dialami oleh wanita yang mengalami PCOS. Selain itu, wanita dengan PCOS juga akan mengalami pelbagai gejala seperti:

 • Munculnya rambut berlebihan di muka, dada, dan punggung
 • Obesiti
 • Muka terdedah kepada jerawat
 • Kemunculan sista di ovari
 • Tempoh tidak teratur atau tidak ada tempoh sama sekali (amenorea)

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan PCOS. Namun, terdapat kecurigaan kuat bahawa gen, ketahanan insulin, dan keradangan dapat memicu PCOS. Wanita yang mempunyai ahli keluarga dengan PCOS dilaporkan berisiko lebih tinggi untuk mengalami masalah yang sama.

Ketahanan insulin sendiri adalah keadaan ketika pankreas menghasilkan lebih banyak insulin, tetapi sel-sel tubuh tidak dapat menggunakannya dengan betul. Insulin tambahan ini menjadikan ovari menghasilkan lebih banyak hormon lelaki yang mencetuskan gejala PCOS.

Sementara itu, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Steroids mengatakan bahawa reaksi keradangan berlebihan dalam tubuh dapat meningkatkan kadar androgen.

Wanita dengan PCOS cenderung menghadapi masalah mengandung anak. Namun, dengan rawatan yang tepat kemungkinan hamil dapat ditingkatkan.

Ubat yang mengandungi hormon estrogen dan progesteron biasanya menjadi pilihan bagi wanita dengan PCOS.

6. Jangkitan kelamin

Gejala yang paling biasa dari jangkitan kelamin (STI) adalah keputihan yang tidak normal yang berbau busuk. Walau bagaimanapun, beberapa jenis STI juga dapat mencetuskan spotting atau spotting di luar tempoh anda. Pelbagai penyakit yang biasanya dicirikan oleh masalah ini adalah:

 • Chlamydia
 • Gonorea
 • Vaginosis bakteria

Selain bintik-bintik coklat, kehadiran jangkitan kelamin di dalam badan dicirikan oleh pelbagai gejala seperti:

 • Gatal faraj
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit semasa persetubuhan
 • Sakit pelvis
 • Tompok coklat atau pelepasan yang berbau busuk

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Kemunculan bintik-bintik coklat selepas haid biasanya tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, tidak semua penyebabnya adalah perkara biasa.

Apabila bintik-bintik coklat muncul disertai dengan gejala lain yang membuat anda tidak selesa, anda perlu segera berjumpa doktor. Terutama jika:

 • Selain bintik-bintik coklat, vagina juga mengeluarkan pelepasan kuning atau kehijauan
 • Bintik-bintik keluar dalam jumlah yang banyak dalam jangka masa yang lama (lebih dari 7 hari) dan tidak hilang.
 • Mengalami kemerahan dan pembengkakan di sekitar vulva (kulit luar vagina)
 • Mengalami kekejangan perut yang teruk atau sakit pelvis
 • Rasa sakit semasa melakukan hubungan seks
 • Sakit dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil
 • Demam, biasanya tanda jangkitan

Jangan takut untuk berjumpa doktor. Sebabnya, semakin cepat penyebabnya diketahui, semakin cepat anda mendapat rawatan yang tepat.

Terutama jika bintik-bintik coklat yang muncul disebabkan oleh jangkitan kelamin. Jangkitan kelamin boleh menyukarkan wanita hamil dan sukar disembuhkan jika merebak ke organ lain.

Recent Posts