4 Punca Telinga Berair Yang Perlu Anda Ketahui

Telinga berair adalah salah satu masalah telinga yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Masalah ini umumnya disebabkan oleh cairan telinga yang dibiarkan terkumpul. Tetapi di sisi lain, telinga berair juga boleh disebabkan oleh masalah yang lebih serius yang memerlukan rawatan khas dari doktor. Apakah kemungkinan penyebabnya?

Semua jenis penyebab telinga berair, dari ringan hingga perlu berjumpa doktor

1. Masuk ke dalam air selepas mandi atau berenang

Ini adalah penyebab telinga berair yang paling biasa. Semasa mandi atau berenang, air juga dapat mengalir ke saluran telinga dan mengisi ruang kosong di telinga tengah yang hanya harus diisi dengan udara.

Walaupun remeh, telinga yang mendapat air di dalamnya tidak boleh dibiarkan lama. Air yang terperangkap di dalamnya secara beransur-ansur mewujudkan persekitaran lembap yang sesuai untuk pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan telinga.

Penyelesaiannya, miringkan kepala sehingga bahagian luar telinga menghadap bahu dan goncangkan kepala sehingga air keluar. Sekiranya itu tidak berjaya, pegang kepala anda di sisi anda, tarik perlahan cuping telinga anda yang basah dan terus goyang. Cuba pelbagai muslihat lain untuk mengatasi kemasukan air di telinga.

2. Jangkitan telinga tengah

Air di telinga yang dibiarkan berterusan boleh menyebabkan jangkitan telinga tengah, atau otitis media. Jangkitan ini juga boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria yang menyerang hidung, tekak, dan sinus. Contohnya selsema atau selesema yang tidak sembuh.

Apabila anda demam atau selesema, lendir yang dihasilkan oleh sinus anda dapat mengalir kembali ke tiub eustachian anda (tiub yang menghubungkan hidung dan telinga anda) dan menumpuk di belakang gendang telinga anda, yang hanya boleh diisi dengan udara.

Gejala biasa termasuk demam, hidung tersumbat, sakit telinga atau rasa kenyang, sakit kepala, masalah pendengaran, dan keputihan dari telinga (keputihan, jelas, atau berdarah).

3. Jangkitan telinga luar (telinga Perenang)

Sekiranya anda seorang perenang atau peminat berenang, jangkitan "telinga perenang" atau otitis externa adalah masalah telinga yang harus anda ketahui. Penyebabnya tidak lain adalah telinga yang mendapat air di dalamnya.

Keadaan di telinga yang lembab kerana air boleh meningkatkan risiko pembiakan bakteria dan virus, menyebabkan keradangan. Istilah telinga perenang itu sendiri timbul kerana keadaan ini lebih kerap dialami oleh orang yang sering berenang dan membiarkan telinga mereka sering basah dan lembap.

Beberapa tanda dan gejala jangkitan telinga telinga perenang Ini termasuk pembengkakan bahagian luar telinga, kemerahan dan rasa panas, sakit atau tidak selesa, gatal di saluran telinga, keluar atau nanah sehingga telinga terasa seperti selalu menyiram.

4. Trauma

Selain jangkitan bakteria atau virus, telinga berair juga boleh menjadi akibat trauma fizikal. Contohnya, semasa anda membersihkan telinga, gunakan sapu kapas dan tolak tongkat terlalu jauh ke gendang telinga. Ini boleh menyebabkan gendang telinga pecah atau terkoyak, sehingga cairan keluar.

Selain itu, kemalangan yang menyebabkan kecederaan kepala juga boleh menyebabkan cecair serebrospinal bocor dan keluar dari telinga.

Recent Posts