Menarik Rambut Ketiak Boleh Membahayakan Kulit

Salah satu cara untuk menghilangkan rambut halus di ketiak yang paling sering dilakukan adalah dengan memetiknya. Dengan hanya menggunakan pinset, mata tajam, dan pencahayaan yang baik, rambut ketiak hilang serta-merta. Sebenarnya, terdapat sebilangan kesan yang disebabkan oleh mencabut rambut ketiak. Lihat apa risikonya di bawah.

Kesan sampingan mencabut bulu ketiak

Memetik rambut atau rambut halus adalah proses menghilangkan rambut dari akarnya di bawah permukaan kulit. Ini biasanya dilakukan ketika anda melihat uban.

Kaedah ini sering digunakan ketika berusaha menghilangkan bulu ketiak. Sebenarnya, bulu ketiak berfungsi melindungi kulit dari kotoran, bakteria, dan racun.

Sekiranya dikeluarkan secara sembarangan, tentu ada risiko menyebabkan luka ringan dan pori-pori kulit di ketiak akan membesar. Akibatnya, bakteria boleh masuk dan menjangkiti badan.

Berikut adalah beberapa kesan memetik rambut ketiak yang perlu anda perhatikan.

1. Kerengsaan kulit

Salah satu kesan yang paling biasa untuk mencabut rambut ketiak adalah kerengsaan pada kulit ketiak.

Bagaimana tidak, menarik bulu dari akar satu persatu bukanlah perkara yang mudah, terutama bagi anda yang belum pernah melakukannya.

Cara menghilangkan rambut ini akan terasa sakit yang menyakitkan menyerupai sengatan lebah. Sebenarnya, kesakitan boleh disertai dengan kerengsaan dan kemerahan di sekitarnya.

Sekiranya tidak diperiksa, luka yang tidak dapat dilihat ini dapat meningkatkan risiko penyakit lain. Sebabnya, luka terbuka ini berisiko terkena bahan kimia dari sabun, losyen, atau deodoran, yang diserap oleh badan.

2. Rambut tumbuh ( rambut yang tumbuh ke dalam )

Rambut yang tumbuh adalah keadaan apabila rambut atau rambut tumbuh ke dalam kulit dan bukannya keluar. Masalah kulit ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan salah satunya adalah mencabut rambut ketiak.

Sekiranya dibiarkan, rambut yang tumbuh ke dalam boleh mencetuskan kerosakan pada lesi kulit. Akibatnya, ketiak anda akan menjadi merah, bengkak, gatal, dan dijangkiti.

Walaupun menjengkelkan, kesan mencabut rambut ketiak dapat dicegah dengan mencari alternatif yang lebih selamat untuk menghilangkan rambut ketiak.

3. Folliculitis

Folliculitis adalah masalah kulit yang berlaku akibat keradangan folikel rambut. Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat. Jadi, apa kaitannya dengan rambut ketiak?

Folikel adalah bahagian kulit di mana rambut atau rambut halus tumbuh. Bahagian kulit ini boleh meradang ketika rambut atau rambut halus dikeluarkan secara paksa.

Akibatnya, folikel-folikel ini berubah menjadi bintik-bintik putih kecil yang menonjol yang dipenuhi saluran darah mati. Anda boleh merasa gatal atau sakit akibat keradangan ini.

4. Kulit ketiak hitam

Bagi kebanyakan orang, kulit ketiak gelap pasti boleh mengganggu penampilan. Ini kerana mereka tidak boleh memakai atasan tanpa baju atau pakaian renang di khalayak ramai.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menjadi penyebab kulit ketiak gelap, termasuk akibat kesan sampingan mencabut bulu ketiak.

Keadaan ini boleh berlaku apabila melanin kulit menjadi meradang. Lebih-lebih lagi, rambut ketiak yang selalu dipetik boleh menyebabkan kulit di kawasan itu menjadi gelap.

Alternatif untuk menghilangkan rambut ketiak

Memandangkan terdapat banyak kesan sampingan memetik rambut ketiak yang membahayakan keadaan kulit anda, cubalah memilih alternatif yang lebih selamat.

Daripada mencabutnya, berikut adalah beberapa pilihan selamat untuk menghilangkan rambut ketiak yang boleh anda cuba.

1. Mencukur

Mencukur rambut ketiak adalah pilihan wanita yang digemari kerana cukup murah dan boleh dilakukan di rumah.

Anda hanya memerlukan air suam, pisau cukur, dan gel atau krim pencukur untuk mengurangkan risiko kesan sampingan selepas bercukur.

2. Waxing

Selain mencukur, waxing adalah salah satu cara untuk mengurangkan rambut ketiak, yang mempunyai kesan sampingan yang minimum berbanding dengan mencabutnya.

Sebenarnya, kaedah ini meninggalkan kawasan kulit yang terasa halus dan mendorong pertumbuhan rambut yang lebih ringan dan kurang kelihatan.

3. Elektrolisis

Berbanding dengan dua kaedah di atas, elektrolisis memerlukan pengendalian pakar. Sebabnya, kaedah ini memerlukan alat khas yang masuk ke dalam folikel dan menghantar arus elektrik melalui akar rambut.

Dengan cara itu, rambut halus di ketiak akan gugur dengan sendirinya. Elektrolisis bersifat kekal, tetapi sebilangan orang mungkin mendapati rambut ketiak mereka tumbuh kembali.

Kesan sampingan dari mencabut rambut ketiak memang kelihatan remeh. Namun, membiarkan masalah kulit ini mengganggu kehidupan seharian anda pasti boleh mencetuskan masalah lain.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk memahami penyelesaian yang tepat.

Recent Posts