Cara Menghilangkan Kulit Mati di Kaki Kuat

Bagi anda yang jarang merawat kulit di kaki mereka, sudah ada banyak sel kulit mati yang terkumpul dan menyebabkan kulit menjadi hitam dan menebal. Bagaimana cara membuang sel kulit mati sehingga warna kulit pada kaki kembali cerah? Lihat ulasan berikut.

Inilah cara untuk membuang sel kulit mati di kaki anda

Menjaga kebersihan kaki sama pentingnya dengan menjaga kulit wajah anda. Kulit kaki yang tidak dijaga tentu kelihatan kusam, kering, retak, dan tebal.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kulit mati di kaki anda. Ini berfungsi untuk mengembalikan warna kaki sehingga kelihatan cerah dan sihat.

1. Mengelupas

Pengelupasan adalah cara membuang sel kulit mati pada badan dari lapisan luar kulit anda. Kaedah ini dianggap dapat merawat kulit dengan lebih baik, termasuk membuang sel kulit mati di kaki.

Walaupun begitu, pengelupasan perlu dilakukan dengan teliti dan melihat bagaimana keadaan kaki sebelum melakukannya.

Pengelupasan pada kaki juga tersedia dalam pelbagai jenis, seperti lulur kaki, menyikatnya, hingga menggunakan alat elektronik.

Gosok kaki

Foot scrub adalah cara untuk membuang sel kulit mati pada kaki yang cukup popular. Kaedah ini dilakukan dengan scrub kaki khas yang boleh didapati di kedai atau buat sendiri di rumah.

Anda boleh mencampurkan madu, air suam, dan gula sebagai penggosok semula jadi untuk kaki agar kelihatan lebih sihat.

Kulit kimia

Selain lulur kaki, kulit kimia atau pengelupas kimia juga boleh digunakan sebagai cara untuk membuang sel kulit mati di badan, termasuk kaki. Kaedah ini biasanya hanya dibenarkan dengan bantuan doktor kulit atau pakar dermatologi.

Ini adalah kerana kulit kimia gunakan losyen atau cecair yang dicairkan yang mengandungi pelbagai jenis asid. Asid jenis ini membantu membuang sel kulit mati dan membentuk sel kulit baru yang sihat.

Contoh sebatian yang digunakan dalam pengelupasan kimia, iaitu:

 • salisilat,
 • glikolat, dan
 • retinol untuk kulit.

Ketiga-tiga jenis bahan kimia berfungsi dengan cara yang berbeza. Walau bagaimanapun, asid yang disebutkan di atas meningkatkan warna dan tekstur kulit.

Pengelupasan mekanikal

Bagi anda yang ingin membuang sel kulit mati di klinik kecantikan, mereka mungkin akan mendapat rawatan pengelupasan mekanikal .

Kaedah membuang sel kulit mati ini menggunakan alat khas yang disebut granular dan prosedur pengelupasan ini merangkumi:

 • mikrodermabrasi,
 • microneedling,
 • dermablading, dan
 • penggunaan berus khas.

Kaedah membuang sel-sel kulit mati pada tubuh lebih agresif, tetapi menunjukkan tekstur kulit yang lebih halus dan lebih sekata. Sebenarnya, produk penjagaan kulit diserap dengan lebih baik dan dapat merangsang pengeluaran kolagen apabila digunakan secara berkala.

2. Rendam kaki dengan larutan garam

Selain pengelupasan, cara lain untuk menghilangkan sel kulit mati di kaki anda adalah dengan merendamnya dalam larutan garam khas, iaitu garam Epsom.

Sebilangan daripada anda mungkin merasa cukup mencuci kaki ketika mandi. Sebenarnya, merendam kaki anda dengan campuran air dan garam Epsom sebenarnya dapat membantu membuang sel kulit mati.

Ini kerana garam Epsom menghilangkan kelembapan dari kulit anda, jadi bakteria tidak lagi dapat bertahan di kaki anda.

Bagaimana cara untuk membuat :

 • Larutkan 8 sudu besar dengan air suam di dalam tab mandi besar atau baldi
 • Rendam kaki selama 10 hingga 20 minit

Anda juga boleh menggantikan garam Epsom dengan cuka. Namun, perlu diingat bahawa tidak digalakkan merendam kaki anda ketika kulit terluka atau luka terbuka. Kerana kulit luka dan direndam oleh larutan boleh merengsakan kulit anda.

Sekiranya anda lebih suka mandi, basuh kaki anda dengan kain bersih dan pastikan untuk menggosok antara jari kaki anda.

3. Gunakan pelembap

Setelah mengelupas atau merendam kaki, anda harus selalu menggunakan produk pelembap sebagai cara untuk membuang sel kulit mati. Dilaporkan dari American Academy of Dermatology, kaedah ini menjadikan kulit lembap agar tetap sihat dan terhidrat.

Semasa menggunakan pelembap pada kaki anda, lakukan urutan ringan untuk meregangkan kaki dan menjadikan peredaran darah lebih lancar.

4. Manfaatkan batu apung ( batu apung )

Batu apung adalah sejenis batu yang menyerupai span dan terbentuk semasa penyejukan dan pemejalan lava lebur. Oleh itu, apa kaitan batu apung dengan cara membuang sel kulit mati di kaki?

Sebenarnya, batu apung sering digunakan sebagai kaedah untuk membuang sel-sel kulit mati pada kulit badan yang kalous. Penggunaan batu ini bertujuan untuk mengurangkan tekanan atau geseran yang boleh menyebabkan kesakitan.

Bagaimana untuk menggunakannya :

 • Rendam kaki dalam air sabun suam selama 5 minit
 • Basahkan batu apung
 • Gosokkan batu apung dengan lembut pada kulit kaki selama 2-3 minit
 • Bilas kaki dan batu selepas digunakan

Sentiasa berhati-hati ketika menggosok batu apung pada kulit kaki. Kulit mati yang terlalu keras atau terlalu banyak boleh menyebabkan luka dan jangkitan.

5. Gunakan cuka sari apel

Selain digunakan sebagai penawar jerawat, cuka sari apel juga dapat digunakan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati. Bukan itu sahaja, cuka sari apel ini dapat melembutkan kaki dan merawat tumit yang retak.

Bagaimana untuk menggunakannya :

 • Campurkan air sejuk dan cuka
 • Rendam kaki selama 10 minit
 • Gosokkan batu apung untuk hasil yang maksimum
 • Keringkan dengan tuala
 • Sapukan pelembap pada kaki

Merawat kulit kaki sememangnya penting kerana terdapat banyak bakteria yang boleh melekat di kawasan tersebut. Dengan menjaga kebersihan kulit kaki, warna kaki kelihatan cerah dan dapat mengelakkan masalah kulit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts