Pinguecula: Gejala, Sebab, dan Rawatan |

Sklera, juga dikenal sebagai putih mata, harus berwarna putih jernih. Namun, jika anda melihat di cermin anda melihat titik kekuningan di permukaan sclera, anda harus berwaspada. Anda mungkin mempunyai keadaan yang disebut pinguecula. Keadaan ini cenderung berlaku sekiranya anda terdedah kepada banyak pencemaran udara. Apa sebenarnya yang menyebabkan pinguecula dan bagaimana merawatnya? Lihat penjelasan di bawah.

Apa maksud pinguecula?

Pinguecula adalah pertumbuhan yang kelihatan seperti titik kuning atau benjolan pada konjunktiva (tisu jernih yang melapisi bahagian putih mata anda dan bahagian dalam kelopak mata anda). Titik kuning ini biasanya muncul di sudut mata yang dekat dengan hidung. Tompok kuning terdiri daripada lemak, kalsium, dan protein.

Dikutip dari laman web Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional, pinguecula berasal dari bahasa Latin "pinguis", yang bermaksud lemak. Keadaan ini biasanya hanya berlaku pada sebelah mata. Walau bagaimanapun, kemungkinan berlaku pada kedua mata sekaligus.

Pinguecula tidak mempengaruhi ketajaman penglihatan. Namun, keadaan ini boleh meradang dan membuat anda merasa tidak selesa. Apabila meradang, keadaan ini disebut pingueculitis.

Tompok-tompok kuning ini boleh menjadi permulaan penampilan keadaan mata yang disebut pterygium. Walaupun mereka mungkin tidak mengganggu, jika pterygium terus berkembang, ia dapat menyekat penglihatan anda.

Apakah gejala pinguecula?

Gejala pinguecula boleh ringan hingga teruk, termasuk:

 • Bintik kuning pada mata
 • Mata kering, gatal dan terbakar
 • Rasa seperti ada pasir yang melekat di mata
 • Penglihatan kabur

Apa yang menyebabkan pinguecula?

Bintik-bintik pinguecula cukup sering terjadi pada orang yang mempunyai mata kering dan merah, misalnya kerana kerengsaan akibat terkena debu dan kotoran di udara atau terlalu lama menatap skrin elektronik. Selain itu, paparan sinar UV sinar matahari secara langsung pada mata juga boleh menyebabkan munculnya bintik-bintik kuning pinguecula.

Di samping itu, faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko anda menghidap pinguecula:

 • Umur. Pinguecula lebih biasa pada mereka yang berusia 80-an
 • Jantina lelaki, kerana dianggap lebih kerap terdedah kepada pencemaran di tempat kerja
 • Penggunaan kanta lekap kering juga dapat meningkatkan risiko keadaan ini
 • Penyakit Gaucher juga dikatakan berkaitan dengan keadaan ini

Bagaimana menangani pinguecula?

Biasanya, bintik-bintik kuning ini tidak memerlukan rawatan. Namun, jika itu membuat anda merasa tidak selesa, ada beberapa pilihan rawatan untuk bintik kuning yang boleh anda lakukan. Berikut adalah pilihannya:

1. Titik mata

Masalah mata ini dapat diatasi dengan menggunakan titisan mata steroid atau titisan mata yang mengandungi ubat NSAID untuk melegakan keradangan yang menyebabkan mata merah jambu.

2. Operasi

Tompok kuning pada mata akibat pinguecula dapat dikeluarkan secara pembedahan, terutama jika tompok-tompok itu menjadi lebih besar dan menjengkelkan mata lebih jauh.

Pembedahan untuk menghilangkan bintik-bintik kuning pada mata dilakukan atas sebab estetik. Biasanya, pembedahan tidak digalakkan atau tidak diperlukan.

Pembedahan adalah usaha yang dilakukan apabila kerengsaan tidak hilang setelah anda menjalankan rawatan yang dinyatakan di atas. Setelah menjalani pembedahan, keadaan anda mesti dipantau oleh doktor.

3. Photocoagulation laser Argon

Ini adalah prosedur alternatif untuk pembedahan menghilangkan bintik-bintik kuning pada mata. Dalam prosedur ini, laser berkuasa tinggi digunakan untuk pinguecula tebal dan laser darah rendah untuk menghilangkan pinguecula yang lebih nipis.

Prosedur ini selamat untuk alasan kosmetik atau kosmetik. Komplikasi yang mungkin timbul dari prosedur ini juga cenderung kecil.

Bagaimana untuk mengelakkan keadaan ini?

Sumber: Lensa AC

Berikut adalah petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pinguecula muncul:

 • Pakai cermin mata hitam untuk mengurangkan pendedahan cahaya matahari langsung, serta habuk dan kotoran di udara.
 • Sapukan air mata buatan jika mata anda terasa sangat kering.
 • Pastikan anda tidak kekurangan vitamin A. Makan makanan yang kaya dengan vitamin A seperti salmon, keju dan wortel.

Sekiranya anda pernah mengalami keadaan ini sebelumnya dan tidak mahu mengalaminya lagi, langkah penting yang boleh anda lakukan adalah mengelakkan cahaya matahari dan habuk.

Recent Posts