Jurulatih Peribadi di Gym, Sekiranya Anda Menggunakan Perkhidmatannya?

Banyak gim menawarkan sesi latihan peribadi sambil dibimbing oleh jurulatih peribadi. Melaporkan dari Jurnal Lelaki, pergi ke gim di bawah pengawasan ketat pelatih peribadi dapat meningkatkan peluang kecergasan badan yang berjaya lebih dari 30 persen. Tapi tunggu. Tidak semua orang memerlukan atau sesuai dengan program ini satu lawan satu ini.

Anda mungkin memerlukan bantuan pelatih peribadi, jika…

1. Anda seorang pemula

Sebagai pemula, anda mungkin merasa bingung di mana hendak memulakannya ketika berhadapan dengan barisan peralatan latihan di gimnasium. Pelatih peribadi boleh merancang rancangan latihan khusus hanya untuk anda berdasarkan apa yang anda ingin capai, dan menjadwalkannya mengikut rutin harian anda agar komitmen latihan anda tidak disedari. Seorang jurulatih dapat membantu anda menentukan bagaimana memulakan dan berapa banyak latihan yang dapat anda lakukan pada awalnya.

Mereka dapat membantu mencari aktiviti yang sesuai untuk anda - termasuk kekerapan, intensiti, dan jenis latihan - dan menunjukkan kepada anda cara mengendalikan setiap peranti agar sesi latihan anda berkesan. Program yang diperibadikan ini biasanya akan memberi anda hasil yang lebih nyata daripada rancangan senaman standard, atau bahkan ceroboh. Jurulatih gim yang baik membantu anda memanfaatkan sebahagian besar masa anda di gim sambil mengelakkan anda daripada bersenam di luar had badan anda.

2. Sesi latihan anda tidak membuahkan hasil

Sekiranya anda melakukan senaman secara mandiri selama beberapa minggu atau bulan tetapi tidak menurunkan berat badan atau mencapai matlamat anda, meminta bantuan pelatih mungkin merupakan pilihan yang baik. Kemungkinan semua usaha bebas anda membuahkan hasil selama ini, tetapi bukan seperti yang anda harapkan. Nah, pelatih peribadi sebagai orang luar yang netral dapat melihat apa yang salah atau tidak dilakukan dengan cukup baik, dan membantu membetulkan atau mengubah cara anda bersenam agar lebih cekap untuk mencapai hasil yang lebih optimum.

Kekalkan semangat itu! Jangan malas untuk pergi ke gimnasium

Pelatih profesional mengajar anda cara yang betul untuk melakukan setiap latihan dalam rutin anda. Biasanya dia akan menunjukkan pergerakan anda terlebih dahulu dan meminta anda mengikuti arahannya supaya dia dapat memperbaiki masalah dengan postur atau teknik anda. Mempelajari cara memukul gim dengan betul dapat mengurangkan risiko kecederaan anda dan meningkatkan semangat anda untuk berlatih dengan lebih baik. Anda juga dapat terus berlatih sendiri di rumah setelah mendapat arahan daripada pelatih.

Ini juga dapat membantu anda tetap termotivasi, dan bahkan mendorong anda keluar dari zon selesa anda. Banyak orang tidak mendapat hasil kerana mereka tidak bekerja sekeras yang mereka dapat. Antusiasme dan motivasi dapat hilang dengan mudah ketika anda berjuang sendirian, tetapi jika seseorang mencabar anda, anda akan terus termotivasi untuk mencapai hasil yang diinginkan. Di samping itu, mengetahui bahawa anda telah membayar banyak wang untuk beberapa pertemuan dapat "memaksa" anda menyelesaikan misi hingga akhir.

3. Anda terjebak dengan rutin senaman yang sama

Sebilangan besar orang terlalu fokus pada latihan kardio seperti berlari di treadmill atau e-cycling untuk jangka masa yang sangat lama. Lama kelamaan, ini bukan sahaja membuat anda bosan dan putus asa, tetapi juga menyebabkan anda terjebak di dataran tinggi (keadaan genangan tanpa perubahan), meningkatkan risiko kecederaan otot biasa, dan keletihan. Itulah sebabnya anda memerlukan pelbagai dalam program gim anda.

Pelatih dapat menawarkan perspektif dan idea baru untuk mencabar badan dan fikiran anda. Walaupun anda hanya bertemu satu sama lain setiap beberapa minggu, anda akan merasa segar dan tercabar apabila anda "dilayan" dengan set latihan baru dan mainan sukan untuk dimainkan. Pelatih juga mungkin bekerja dengan anda, bukannya membimbing, untuk menambahkan elemen persaingan dalam rancangan latihan anda agar anda tetap termotivasi untuk melakukan yang lebih baik.

Jangan hanya menggunakan treadmill di gim

Pelatih peribadi dapat memanfaatkan sepenuhnya masa latihan anda, sehingga meningkatkan kecekapan program latihan anda. Ini amat berguna apabila anda mempunyai masa yang terhad untuk bersenam. Sebagai contoh, jika anda perlu mengurangkan sesi latihan 1 jam anda menjadi hanya 30 minit, jurulatih anda dapat memberi anda latihan yang berbeza yang membakar jumlah kalori yang sama dan memberikan faedah fizikal yang sama pada separuh masa.

4. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan, kecederaan, atau batasan tertentu

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan atau aduan perubatan tertentu, doktor anda mungkin mahu anda bersenam. Tetapi bagaimana anda boleh melakukan ini jika anda sakit, misalnya, menghidap penyakit jantung atau baru sembuh dari pembedahan barah? Pelatih peribadi dapat menjawab permasalahan anda. Pelatih gim yang disahkan telah menjalani latihan yang luas untuk bekerja dengan setiap jenis pelanggan, dan mungkin ramai yang mempunyai keperluan khas.

Pastikan anda memberitahu jurulatih anda apa batasan anda atau kondisi apa yang sedang anda jalani, sehingga dia dapat merancang program tertentu sesuai dengan kebutuhan anda. Pelatih peribadi yang baik akan selalu memantau reaksi tubuh anda terhadap setiap jenis latihan, sama ada ia bertambah baik atau bertambah buruk sehingga mereka dapat menyesuaikan rancangan program anda jika diperlukan.

Recent Posts