Bukan hanya kerana tumbuh gigi, ini adalah 3 penyebab pipi bayi merah

Sangat comel melihat pipi bayi yang kemerahan, tetapi sebenarnya dapat memberi isyarat kepada beberapa masalah. Secara amnya, pipi merah berlaku ketika gigi bayi mula tumbuh. Namun, ia juga boleh menjadi tanda penyakit pada bayi. Apa yang menyebabkan pipi bayi menjadi merah? Inilah penjelasannya.

Punca pipi bayi merah dari normal hingga tidak

Pipi merah pada bayi boleh menjadi tanda amaran, tetapi tidak selalu berlaku. Berikut adalah beberapa keadaan yang membuat pipi bayi menjadi merah, mulai dari normal hingga orang tua yang harus diberi perhatian.

Tanda-tanda gigi bayi

Pipi merah adalah salah satu tanda bahawa gigi bayi tumbuh. Kenapa? Kemerahan kulit berlaku kerana gigi bayi mula menembusi gusi anak.

Memetik dari Anak Sihat, pengeluaran air liur juga meningkat ketika bayi sedang tumbuh gigi. Air liur ini dapat mengalir ke pipi, sehingga ketika terkena kulit, ruam akan muncul.

Keadaan ini menyebabkan kesakitan dan kadang-kadang demam. Itulah sebabnya bayi sukar tidur dan tidak akan makan.

Tetapi jangan risau, anda dapat mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh bayi. Caranya, letakkan kain lap sejuk di pipi bayi untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan.

Sentiasa jaga kawasan pipi dan dagu bayi dari air liur atau susu ibu. Sapukan salap mengikut preskripsi doktor pada kulit yang mengalami ruam.

Penyakit kelima

Penyakit kelima (eritema infectiosum) mempunyai banyak nama, iaitu penyakit pipi ditampar atau penyakit kelima. Nama penyakit ini menggambarkan gejala merah di pipi seperti selepas ditampar.

Berbanding dengan orang dewasa, penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, gejalanya boleh menjadi sangat teruk jika dialami oleh wanita hamil atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Memetik dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), penyakit ini disebabkan oleh parvovirus B19 yang dapat disebarkan melalui air liur dan pernafasan.

Selain menyebabkan pipi merah, gejala lain yang mungkin berlaku pada bayi sangat pelbagai. Tetapi secara umum, ciri-ciri hampir sama dengan selesema, seperti:

 • Sakit kepala
 • badan lemas
 • Demam
 • Sakit tekak
 • Mual
 • Hidung berair atau tersumbat

Selain gejala selesema, ruam yang muncul dapat merebak ke bahagian lain badan. Tahap awal pemerah pipi akan muncul di kawasan pipi, kemudian merebak ke lengan, kaki, dan bahagian badan yang lain dalam beberapa hari atau minggu.

Pipi pada pipi biasanya hanya muncul pada bayi dan kanak-kanak. Orang dewasa cenderung mengalami sakit sendi di pergelangan tangan, kaki, atau lutut sebagai gejala utama.

Penyakit ini dapat diatasi dengan mengambil ubat parasetamol, banyak berehat, dan minum air. Walau bagaimanapun, dalam kes yang mengancam nyawa yang teruk, imunoglobulin intravena (IVIG) mungkin diberikan.

Alahan

Muncul ruam merah di pipi bayi boleh menjadi tanda reaksi alergi, terutama alergi terhadap makanan. Keadaan ini boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi lebih kerap berlaku pada masa kanak-kanak.

Apabila makanan yang menyebabkan alahan dimakan oleh anak anda, sistem ketahanannya segera menyerang bahan makanan dan menganggapnya sebagai bahan berbahaya.

Kemunculan ruam di pipi biasanya disertai dengan gatal. Lama kelamaan, ruam boleh merebak ke bahagian lain badan. Tanpa rawatan, alahan makanan boleh menjadi lebih teruk dan membawa kepada eksim.

Anda harus tahu bahawa, gejala ini muncul beberapa minit atau beberapa jam selepas anak makan sesuatu. Gejala alahan lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Batuk
 • Mual atau muntah
 • Cirit-birit
 • Kesesakan hidung, hidung berair, atau bersin berterusan
 • Sakit perut
 • Sesak nafas dan sakit dada
 • Pembengkakan muka dan degupan jantung meningkat (reaksi alahan teruk)

Sekiranya bayi anda mempunyai simptom alergi, segera berjumpa doktor. Pastikan makanan bayi anda bebas dari makanan alergenik.

3. Rosacea

Rosacea adalah radang kulit luar yang disebabkan oleh bakteria yang hidup di usus, tungau, dan juga masalah dengan saluran darah di sekitar wajah.

Walaupun pipi merah disebabkan oleh rosacea lebih biasa pada orang dewasa, bayi dan bayi juga dapat mengalami keadaan ini.

Selain dari pipi merah, dahi, hidung, dan kawasan dagu juga dapat menunjukkan gejala ruam. Gejala lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Kulit tebal dan kering
 • Pori kelihatan lebih besar
 • Hidung bengkak
 • Terdapat benjolan pada kelopak mata
 • Sensasi terbakar pada kulit

Sama seperti alahan, gejala penyakit ini berulang. Segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mendapatkan ubat yang tepat untuk si kecil anda.

Jangan lupa menjaga kulit bayi, seperti menggunakan pelembap dan menjaga kebersihan pakaian dan menjaga udara tetap lembap.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts