5 Kelebihan Adas untuk Kesihatan Tubuh Jangan Terlepas

Adas telah lama dikenal sebagai rempah-rempah di dapur dan juga tanaman perubatan. Minyak adas juga merupakan salah satu bahan untuk membuat minyak telon bayi. Itu tidak berhenti di situ, kerana ternyata ada banyak lagi manfaat kesihatan yang dapat diperoleh dari adas.

Manfaat tanaman adas untuk kesihatan

1. Baik untuk kesihatan jantung

Adas mengandungi vitamin dan nutrien yang baik untuk kesihatan jantung. Kandungan serat, kalium, folat, vitamin C, vitamin B-6, dan fitonutrien dalam adas, ditambah sejumlah kecil kolesterol baik dilaporkan dapat menjaga kesihatan jantung.

Terutama serat. Pengambilan serat yang mencukupi setiap hari membantu menurunkan kadar kolesterol total dalam darah sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung. Di samping itu, sebuah kajian melaporkan bahawa pengambilan kalium sebanyak 4,069 mg sehari menurunkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 49 persen.

Sementara kandungan vitamin B-6 dan folat mencegah penumpukan sebatian homosistein di dalam kapal dengan mengubahnya menjadi metionin. Penumpukan homosistein yang berlebihan dapat merosakkan saluran darah dan menyebabkan masalah jantung.

2. Membantu mencegah barah

Tidak banyak orang yang mengetahui tentang faedah adas yang satu ini. Adas diketahui mengandungi sebatian anethole yang bersifat antikanker dan membantu melindungi tubuh daripada risiko beberapa jenis barah.

Menurut penyelidikan dari Texas, anethole berpotensi membantu menghentikan dan membunuh pertumbuhan sel barah payudara. Perkara yang sama disampaikan oleh kajian dari Arab Saudi.

Tetapi walaupun kelihatan menjanjikan, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai manfaat adas sebagai alternatif rawatan barah.

3. Meningkatkan daya ingatan

Choline adalah sebatian dalam tanaman adas yang mempunyai banyak faedah. Salah satunya adalah untuk membantu tidur dengan lebih nyenyak, melancarkan pengecutan dan pergerakan otot, dan mempertajam ingatan.

Selain itu, kolin juga berfungsi untuk membantu mengekalkan struktur membran sel, membantu menghantar impuls saraf, membantu penyerapan lemak, dan mengurangkan keradangan kronik di dalam badan.

4. Baik untuk metabolisme badan

Selain baik untuk kesihatan jantung, vitamin B6 dalam adas juga memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga.

Vitamin B6 dapat memecah karbohidrat dan protein menjadi glukosa dan asid amino. Sebatian ini apabila dipecah boleh digunakan sebagai simpanan tenaga badan semasa anda aktif.

5. Baik untuk kulit

Adas kaya dengan vitamin C yang memberi manfaat yang anda dapat menuai maksimum apabila dimakan mentah.

Vitamin C adalah antioksidan yang penting untuk menghasilkan kolagen. Gabungan antioksidan dan bekalan kolagen yang mencukupi dapat membantu mencegah kerosakan kulit dari pendedahan cahaya matahari serta pencemaran dan asap.

Vitamin C juga meningkatkan keupayaan kolagen untuk mencegah munculnya kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan adas

Walaupun terdapat potensi manfaat untuk tubuh, tidak semua orang disarankan untuk mengonsumsi adas.

Sebatian aktif tertentu dalam adas telah terbukti berfungsi sama dengan hormon estrogen dalam tubuh manusia. Ini menjadikannya kurang selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Peningkatan hormon estrogen yang tidak perlu semasa mengandung boleh berisiko mengganggu proses perkembangan janin dalam tubuh.

Adas juga boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk pil estrogen dan ubat barah tertentu. Oleh itu, selalu berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang jenis ramuan.

Recent Posts