Fungsi Ujian dan 8 Fakta Lain yang Perlu Anda Ketahui •

Salah satu bahagian sistem pembiakan lelaki yang tidak boleh anda abaikan adalah testis. Fungsi testis sebagai sebahagian daripada sistem pembiakan tidak kurang pentingnya daripada zakar. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui bahagian, keadaan normal, hingga pelbagai risiko penyakit yang dapat dialami pada testis.

Apa itu testis?

Testis adalah organ pembiakan lelaki berbentuk bujur yang terletak di kantung di sebelah kanan dan kiri belakang zakar. Kebanyakan orang awam menyebut testis sebagai buah zakar atau biji kemaluan.

Testis tumbuh pada peringkat awal akil baligh, iaitu sekitar usia 10-13 tahun. Semasa testis mula tumbuh, kulit di sekitar skrotum (kantung di mana testis berada) akan menjadi gelap, menggantung, dan tumbuh berbulu.

Ukuran testis setiap lelaki berbeza, tetapi rata-rata testis panjangnya antara 5-7.5 cm dan lebar 2.5 cm.

Seperti apa anatomi testis?

Testis yang terletak di skrotum mempunyai struktur yang cukup kompleks. Anatomi testis dapat dilihat dari beberapa struktur konstituen dan bagaimana ia berfungsi.

Setiap testis dilindungi oleh lapisan tisu yang keras dan berserat yang disebut tunica. Lapisan terluar disebut tunica vaginalis dan lapisan paling dalam disebut tunica albuginea.

Testis juga dibahagikan kepada beberapa bahagian yang disebut lobula, di mana di setiap lobula terdapat kira-kira 800 tubulus seminiferus yang berbentuk tiub kecil dan berliku. Fungsi tubulus seminiferus dalam testis adalah untuk menghasilkan sperma dan hormon.

Tubulus seminiferus kemudian menyambung ke rangkaian yang dipanggil rete testis. Sperma yang sudah siap, kemudian akan diedarkan dan disimpan dalam epididimis sehingga matang.

Akhirnya, epididimis mengalir ke vas deferens yang akan mengalirkan sperma yang matang semasa ejakulasi.

Ketahui fungsi dan fakta mengenai testis

Secara umum, terdapat dua fungsi utama testis, iaitu untuk menghasilkan dan menyimpan sperma dan menghasilkan hormon lelaki.

1. Menghasilkan dan menyimpan sperma

Sperma mempunyai peranan penting dalam proses kehamilan. Setiap ejakulasi lelaki, terdapat sekitar 200 juta sel sperma yang keluar dan akan menghasilkan telur.

Dr. Philip Werthman, pakar urologi dan pengarah Perubatan Reproduktif Lelaki dan Pembalikan Vasektomi di Los Angeles, Amerika Syarikat, menyatakan bahawa rata-rata testis yang sihat menghasilkan 200 ribu sel sperma setiap minit.

Untuk mengekalkan pengeluaran sperma, penting untuk menghindari tabiat buruk yang menyebabkan jumlah sperma rendah. Tabiat buruk ini, termasuk merokok, minum alkohol, kurang tidur, dan kegemukan.

2. Menghasilkan hormon lelaki

Selain menghasilkan dan menyimpan sperma, fungsi testis lain adalah untuk menghasilkan hormon lelaki yang dikenali sebagai androgen.

Androgen bertanggungjawab untuk mengatur pertumbuhan sistem pembiakan lelaki, perkembangan ciri-ciri tubuh lelaki, seperti janggut dan suara yang mendalam, dan mempengaruhi fungsi seksual.

Bentuk hormon androgen yang paling biasa adalah testosteron. Testosteron adalah hormon lelaki yang bertanggungjawab untuk semua perubahan dalam badan semasa akil baligh. Hormon ini juga memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma.

Selain daripada dua fungsi penting ini, testis juga mempunyai pelbagai fakta menarik yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Ukuran testis kanan dan testis kiri berbeza adalah normal. Satu testis mungkin lebih besar atau tergantung lebih rendah.
 • Ukuran testis akan meningkat hingga 50 persen lebih besar sebelum ejakulasi, ini disebabkan oleh peningkatan aliran darah.
 • Testis mempunyai protein yang paling pelbagai dari mana-mana organ, di mana 77% daripada semua jenis protein dalam tubuh manusia dimiliki oleh testis. Terdapat kira-kira 999 jenis protein di testis yang lebih banyak daripada di otak yang hanya 318 jenis protein.
 • Testis mampu menghasilkan kira-kira 200 juta sperma setiap hari.
 • Testis dilindungi oleh otot cremaster, iaitu otot yang dapat melindungi testis dari bahaya dengan menggerakkan testis lebih dekat ke tubuh manusia.
 • Apabila anda sejuk, badan anda menghantar mesej ke skrotum untuk menahan panas, menyebabkan testis berkerut dan kelihatan lebih kecil. Ini kerana testis memerlukan suhu yang tepat untuk menghasilkan sperma.
 • Apabila suhu badan terlalu panas, testis akan kelihatan lebih rendah untuk melepaskan haba berlebihan.
 • Lelaki dengan satu testis kerana kelainan (seperti testis tidak turun) atau penyingkiran kerana barah, masih dapat menyuburkan telur, membuat wanita hamil, dan mempunyai anak.

Pelbagai risiko penyakit yang dapat dialami oleh testis

Secara amnya, lelaki akan risau sekiranya timbul tanda dan gejala gangguan testis.

Testis sangat penting terutama mempertimbangkan fungsinya untuk menghasilkan sperma. Kualiti sperma yang buruk dan bahkan ketidakmampuan menghasilkan sperma boleh menyebabkan kemandulan atau kemandulan, yang bermaksud anda mungkin mengalami kesukaran untuk mempunyai anak.

Salah satu gejala penyakit testis adalah sakit dan bengkak. Dipetik dari WebMD, keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Kecederaan testis, seperti ditendang, dipukul, atau terbabas akibat kemalangan atau sukan.
 • Hidrokel adalah keadaan di mana cecair mengumpul di kawasan sekitar testis.
 • Jangkitan virus atau penyakit kelamin (STD), seperti klamidia.
 • Hernia inguinal, yang merupakan keadaan di mana bahagian usus mendorong ke pangkal paha atau ke dalam skrotum melalui bukaan yang tidak normal atau titik lemah di dinding perut.
 • Varicocele adalah keadaan di mana terdapat pembengkakan pada urat yang mengalirkan darah dari testis.
 • Kanser testis, yang merupakan sejenis barah yang berkembang di sekitar tisu testis.
 • Kilasan testis, yang merupakan keadaan yang sangat menyakitkan yang berlaku ketika testis berpusing.

Keadaan testis normal dan pengesanan awal kelainan testis

Dipetik dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan , kebanyakan lelaki akan mempunyai ukuran yang sama dari testis kiri dan kanan. Ada yang menganggapnya lebih besar atau tergantung lebih rendah, tetapi ini adalah perkara biasa.

Keadaan testis yang normal akan terasa lancar tanpa munculnya ketulan. Selain itu, buah zakar akan mempunyai ciri yang tegas, tetapi tidak terlalu keras.

Anda sangat disarankan untuk memeriksa keadaan testis sebulan sekali dan memeriksa benjolan pada testis. Semasa memeriksa testis, pegang testis dengan tangan anda dan gosokkannya dengan lembut di antara ibu jari dan jari telunjuk anda.

Zakar anda mesti terasa bujur dan licin. Benjolan sedikit di testis yang tidak menyakitkan umumnya disebabkan oleh epididimis (saluran sperma) dan dianggap normal.

Namun, jika anda melihat benjolan yang keras dan berbeza dari biasanya, anda harus segera berjumpa doktor.

Recent Posts