Retinol adalah bahan aktif dalam produk penjagaan kulit, apa faedahnya?

Retinol adalah bahan aktif vitamin A yang banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit. Kandungan sebatian ini mempunyai banyak fungsi, mulai dari mengatasi jerawat, memperbaiki tekstur kulit, hingga diprediksi efektif dalam mencegah penuaan dini.

Seperti bahan aktif lain, retinol juga perlu digunakan mengikut peraturan agar kulit dapat memperoleh manfaatnya dan menghindari risiko kerengsaan. Apa yang harus anda perhatikan?

Apa itu retinol?

Dipetik dari halaman Harvard Medical School, retinol atau retinoid adalah bahan yang terbuat dari vitamin A. Bahan ini pada asalnya digunakan sebagai ubat jerawat sekitar tahun 1970-an. Walau bagaimanapun, para penyelidik menemui fungsi lain, salah satunya adalah mencegah penuaan.

Sebagai salah satu "pelaku utama" dalam produk anti-penuaan, retinol dikatakan mempunyai kemampuan untuk merangsang pengeluaran kolagen. Bukan itu sahaja, retinol juga mempercepat proses pembaharuan sel kulit mati dan menjadikan tekstur kulit lebih halus.

Retinol dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut tahap kekuatan. Produk yang boleh dibeli secara bebas biasanya mengandungi retinit palmitat, retinol, retinaldehid, atau adapalena. Adapalene juga terdapat dalam banyak produk untuk merawat jerawat.

Terdapat juga jenis retinol yang lebih kuat, seperti tretinoin dan tazarotene. Kedua-duanya memerlukan preskripsi kerana ia sangat kuat pada kulit. Kesannya kelihatan lebih cepat, tetapi risiko kerengsaan juga lebih besar.

Tidak kira apa jenis retinol yang anda gunakan, pada dasarnya semua akan memberikan hasil pada kulit setelah penggunaan jangka panjang mengikut peraturan. Kulit rata-rata mula menunjukkan peningkatan setelah sekurang-kurangnya tiga bulan menggunakan produk.

Kebaikan retinol untuk kulit

Terdapat pelbagai sebab mengapa retinol disukai oleh aktivis kecantikan. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Merawat jerawat

Doktor sering menetapkan ubat atau produk penjagaan kulit Mengandungi retinol untuk merawat jerawat yang teruk hingga sederhana. Ini kerana retinol dapat membuka pori-pori sehingga kulit dapat menyerap ubat jerawat dengan betul.

Selain itu, retinoid juga mencegah jerawat muncul kembali dengan mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan dan mengurangkan keradangan pada kulit. Dengan cara itu, tidak ada pori tersumbat yang merupakan permulaan pembentukan jerawat.

2. Mencegah kedutan akibat penuaan

Retinol, terutamanya tretinoin, dapat mencegah munculnya kedutan atau garis-garis halus pada kulit. Ini kerana tretinoin meningkatkan pengeluaran kolagen dan merangsang aliran darah di bawah kulit sehingga kulit menjadi lebih sihat.

Tretinoin juga membantu memudarkan bintik-bintik gelap akibat penuaan dan mengurangkan bintik-bintik kulit penyebab barah yang disebut keratosis aktinik. Sebatian ini berfungsi dengan menyekat pendedahan sinar ultraviolet yang berlebihan pada wajah.

3. Mengawal gejala psoriasis

Retinoid jenis tazarotene mempunyai faedah tersendiri bagi penghidap psoriasis. Bahan ini membantu mengawal gejala psoriasis dengan:

  • melambatkan pertumbuhan sel kulit,
  • menipiskan kulit yang menebal dan bersisik,
  • melegakan bengkak dan kemerahan, dan
  • merawat psoriasis pada kuku.

Sekiranya anda menghidap psoriasis, doktor anda akan mengesyorkan menggunakan sedikit titisan krim retinol sehari sekali sebelum tidur. Krim atau gel retinol untuk psoriasis juga boleh digabungkan dengan rawatan steroid.

4. Menghilangkan milia

Milia adalah lebam kecil yang biasanya tumbuh di sekitar hidung, dahi, dan kelopak mata. Benjolan ini sering sukar dikeluarkan, jadi ubat diperlukan untuk menyingkirkannya.

Anda boleh menyingkirkan milia dengan menggunakan serum retinoid, terutama jenis tretinoin. Sebatian ini membantu mengikis milia dan mencegah pertumbuhan benjolan baru sehingga tekstur kulit menjadi lebih sekata.

Kesan sampingan penggunaan retinol

Walaupun mempunyai banyak faedah, retinoid juga boleh menyebabkan kesan sampingan jika tidak digunakan seperti yang diarahkan. Beberapa kesan sampingan yang telah dilaporkan adalah:

  • kulit kering dan jengkel,
  • perubahan warna kulit,
  • kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari
  • kulit menjadi merah, bengkak, keras, atau melepuh.

Elakkan cahaya matahari semasa menggunakan krim retinol, terutama antara pukul 10 pagi hingga 2 petang Sekiranya anda keluar dan terkena cahaya matahari, gunakan pelembap dan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 30 atau lebih tinggi.

Retinoid juga tidak boleh digunakan oleh wanita hamil. Sebabnya, retinol dan pelbagai derivatif vitamin A berisiko mengganggu perkembangan janin di rahim dan menyebabkan kelainan pada tulang belakang dan wajah bayi yang baru lahir.

Risiko ini meningkat sekiranya wanita hamil menggunakan krim retinol secara berlebihan dan dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, wanita hamil disarankan menggunakan produk penjagaan kulit yang lain untuk menggantikan retinol.

Peraturan untuk menggunakan retinol

Untuk memaksimumkan kelebihan produk dan mengelakkan kesan sampingan, berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan ketika menggunakan produk yang mengandungi retinol.

1. Gunakan dengan berhati-hati

Terdapat beberapa kesalahan biasa dalam penggunaan retinoid. Sebahagiannya mengambil terlalu banyak, terlalu kerap, atau terlalu tinggi. Sebenarnya, penggunaan retinol harus bermula dari kepekatan rendah.

Ini sangat penting bagi anda yang menggunakannya untuk pertama kalinya atau mempunyai jenis kulit sensitif. Sekiranya kulit anda telah terbiasa menggunakan retinol selama beberapa minggu, maka perlahan-lahan tingkatkan kepekatannya.

2. Gunakan pada kulit kering

Apabila digunakan pada kulit lembap, retinoid berisiko menyebabkan kerengsaan dan menjadikan kulit kering lebih cepat. Jadi, ada baiknya anda menggunakan produk ini dalam keadaan kulit kering.

Sekiranya anda ingin menggunakan produk pelembap sebelum retinoid, beri rehat terlebih dahulu. Begitu juga, jika pelembap akan digunakan selepas itu, anda harus menggunakannya apabila produk dengan kandungan retinoid telah cukup diserap ke dalam kulit.

3. Gunakan pada waktu malam

Produk yang mengandungi retinoid biasanya dibungkus dalam botol berwarna gelap. Ini dilakukan kerana kebanyakan retinoid adalah fotolabil yang mudah rosak apabila terkena cahaya terang atau cahaya matahari langsung.

Atas dasar ini juga, produk retinol lebih disarankan untuk digunakan pada waktu malam. Anda sebenarnya masih boleh memakai retinoid pada waktu pagi selagi ia dilapisi pelindung matahari, tetapi ini tidak bermaksud bahawa retinoid bebas dari risiko kerosakan.

4. Bahan-bahan yang tidak boleh digunakan dengan retinol

Produk yang mengandungi retinol tidak boleh digunakan bersamaan dengan produk pengelupasan atau produk yang mengandungi benzoil peroksida. Contoh bahan dalam produk pengelupasan adalah: asid alfa-hidroksi (AHA) dan asid beta-hidroksi (BHA).

Ini kerana campuran retinoid dengan ketiga bahan ini berisiko menjadikan kulit kering, mengelupas, dan jengkel. Sebagai penyelesaian, anda boleh menggunakan ketiga-tiga produk pada masa yang berlainan.

5. Berhenti menggunakan semasa mengandung

Penggunaan retinoid jangka panjang atau dalam dos yang besar meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi yang dilahirkan. Oleh itu, anda perlu berhenti mengambil bahan ini semasa mengandung dan menggantinya buat sementara waktu.

Retinol mempunyai sejumlah kebaikan untuk kulit. Walau bagaimanapun, faedah ini hanya dapat diperoleh dengan dos dan penggunaan yang betul. Sementara itu, penggunaan berlebihan atau di luar nasihat doktor kulit mempunyai risiko menyebabkan kesan sampingan.

Oleh itu, selalu ikuti cadangan penggunaan pada label pembungkusan produk yang anda gunakan. Sekiranya kulit anda mempunyai reaksi negatif, hentikan penggunaan produk dan segera berjumpa doktor kulit.

Recent Posts