8 Pilihan Ubat Sakit Kepala yang Berkesan •

Mengambil ubat adalah salah satu cara untuk mengatasi sakit kepala yang terus menyerang. Sebilangan besar ubat sakit kepala yang boleh anda beli di farmasi tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, jenis penghilang rasa sakit yang anda ambil mungkin berbeza dari orang ke orang, bergantung kepada penyebab sakit kepala dan apa gejala lain yang ada. Jenis sakit kepala tertentu mungkin memerlukan ubat yang lebih khusus dari doktor anda. Inilah senarai.

Senarai ubat penghilang sakit kepala yang boleh dibeli di farmasi

Terdapat banyak pilihan ubat untuk melegakan sakit kepala. Namun, dipetik dari Mayo Clinic, penting bagi anda untuk dapat mengenal pasti terlebih dahulu apa penyebab dan tanda dan gejala sakit kepala yang anda alami sebelum memilih ubat tersebut.

Perlu juga diperhatikan bahawa tidak semua ubat OTC (di kaunter /ubat over-the-counter) di farmasi dapat melegakan semua kes sakit kepala. Kadang kala, sakit kepala kerana keadaan perubatan tertentu atau yang telah lama berlaku memerlukan rawatan yang berbeza. Tetapi secara umum, inilah ubat yang paling berkesan dan sering digunakan untuk melegakan sakit kepala:

1. Aspirin

Aspirin adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang mengandungi salisilat untuk melegakan sakit kepala ringan hingga sederhana. Biasanya, ubat ini digunakan untuk merawat sakit kepala yang tegang.sakit kepala ketegangan) dan migrain.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat aktiviti enzim cyclooxygenase-1 (COX-1) yang membentuk hormon prostaglandin, hormon yang membantu menghantar isyarat sakit ke otak dan mencetuskan keradangan. Dengan mengambil aspirin, tahap prostaglandin dapat dikurangkan di dalam badan dan rasa sakit akan mereda.

Ubat sakit kepala ini biasanya tersedia dalam bentuk tablet yang boleh anda beli di farmasi dengan atau tanpa preskripsi doktor. Mengenai dos, orang dewasa boleh mengambil aspirin untuk menghilangkan sakit kepala sebanyak 300-600 miligram (mg) setiap empat hingga enam jam. Walau bagaimanapun, elakkan mengambil ubat ini lebih dari dua kali seminggu kerana boleh menyebabkan sakit kepala berulang (sakit kepala pulih).

2. Ibuprofen

Ibuprofen juga merupakan ubat NSAID yang menyekat tindakan enzim cyclooxygenase untuk membentuk prostaglandin untuk memicu kesakitan. Jenis ubat ini biasanya digunakan untuk merawat sakit kepala ketegangan dan migrain.

Dos ibuprofen yang disyorkan untuk menghilangkan sakit kepala pada orang dewasa ialah 200-400 miligram tiga kali sehari. Manakala dos untuk kanak-kanak ditentukan berdasarkan umur dan berat badan anak. Tanya pakar pediatrik anda mengenai penggunaan dan dos ibuprofen sebagai ubat sakit kepala pada kanak-kanak.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk generik atau berjenama yang boleh dibeli di kaunter farmasi, dengan atau tanpa preskripsi doktor. Jenis ubat ini juga dapat digunakan dengan aspirin dan naproxen atau ubat analgesik, seperti celecoxib dan diclofenac untuk melegakan kesakitan.

Walau bagaimanapun, jangan gunakan ibuprofen untuk merawat sakit kepala pada wanita hamil atau mereka yang merancang kehamilan. Sebabnya, ibuprofen berpotensi mempengaruhi perkembangan janin. Untuk maklumat lebih lanjut, tanyakan kepada doktor anda mengenai ubat sakit kepala yang selamat untuk wanita hamil.

3. Acetaminophen (parasetamol)

Acetaminophen adalah kelas ubat analgesik yang berkesan untuk melegakan sakit kepala ringan hingga sederhana, dan boleh didapati di farmasi tanpa preskripsi dari doktor. Ubat ini mempunyai nama lain, iaitu parasetamol.

Dos acetaminophen yang disyorkan untuk orang dewasa berbeza-beza, bergantung pada dos ubat yang anda ambil dan berat badan anda. Tetapi secara umum, dos tablet parasetamol untuk melegakan sakit kepala pada orang dewasa adalah 1-2 tablet per 500 mg diambil setiap 4-6 jam.

Ubat ini dianggap berfungsi lebih baik daripada ibuprofen dalam merawat sakit kepala ketegangan dan migrain. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Kesakitan Kepala dan Muka menyatakan bahawa acetaminophen mungkin berfungsi lebih baik dengan migrain apabila digunakan bersama dengan aspirin dan kafein.

4. Indomethacin

Mirip dengan ibuprofen dan aspirin, indomethacin juga diklasifikasikan sebagai ubat NSAID. Indomethacin boleh menjadi pilihan untuk rawatan sakit kepala kluster, walaupun memerlukan dos yang tinggi untuk keberkesanan.

Selain itu, ubat ini juga dapat membantu merawat sakit kepala kronik, sakit kepala yang berkaitan dengan tekanan atau semasa melakukan aktiviti, dan mencegah dan merawat serangan migrain yang cukup parah.

Walau bagaimanapun, tidak seperti tiga ubat di atas, indomethacin adalah ubat sakit kepala yang boleh anda beli di farmasi dengan preskripsi dari doktor. Dos akan ditentukan oleh doktor berdasarkan penyebab dan keparahan gejala.

5. Sumatriptan

Sumatriptan adalah ubat kelas agonis reseptor serotonin selektif yang hanya boleh dibeli dengan preskripsi dari doktor. Ubat ini berfungsi dengan menyekat saluran darah untuk menghentikan isyarat kesakitan yang dihantar ke otak dan menyekat pembebasan bahan semula jadi yang mencetuskan rasa sakit, mual, dan gejala kesakitan yang lain.

Ubat ini paling berkesan untuk menghentikan migrain pada saat gejala mulai muncul, tetapi sakit kepala cluster juga dapat diobati dengan sumatriptan. Sekiranya gejala migrain anda bertambah baik dan kembali dua jam selepas mengambil sumatriptan, anda boleh mengambil dos kedua selagi anda mendapat kebenaran daripada doktor anda.

Walau bagaimanapun, jika gejala anda tidak membaik walaupun anda mengambil sumatriptan, jangan gunakan ubat ini lagi tanpa kebenaran doktor anda. Sentiasa ikuti arahan doktor mengenai penggunaannya. Sebabnya, jika sumatriptan diambil secara berlebihan, iaitu lebih dari 10 hari dalam sebulan, sakit kepala anda mungkin bertambah buruk atau mungkin berlaku lebih kerap.

6. Naproxen

Naproxen adalah ubat lain dalam kelas NSAID yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Ubat ini sering digunakan sebagai penghilang sakit kepala ringan hingga sederhana, terutama jenis sakit kepala sakit kepala ketegangan dan migrain.

Walaupun ia mempunyai cara kerja yang sama seperti NSAID lain, naproxen dianggap kurang berkesan untuk menghilangkan sakit kepala. Oleh itu, ubat ini sering digunakan sebagai pendamping dengan ubat lain. Bagaimanapun, seperti aspirin dan ibuprofen, naproxen juga boleh dibeli di kaunter farmasi, walaupun doktor juga boleh memberi ubat ini untuk keadaan tertentu.

7. Ketorolac

Ketorolac (Toradol) adalah ubat NSAID yang berguna untuk merawat sakit kepala sederhana hingga teruk, termasuk migrain dan migrain sakit kepala ketegangan. Ubat ini didakwa mempunyai tindakan yang agak pantas pada tubuh dengan jangka masa sekitar enam jam.

Jenis ubat ini boleh didapati dalam dua bentuk, iaitu suntikan (suntikan) dan oral. Suntikan ketorolac dikatakan lebih berkesan daripada oral, oleh itu bentuk suntikan sering digunakan untuk pesakit di bilik kecemasan yang mengalami sakit kepala yang teruk. Ketorolac oral biasanya digunakan untuk pesakit luar, tetapi hanya untuk jangka masa pendek, iaitu sekitar lima hari.

Walaupun agak cepat, ketorolac boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti mual dan gangguan perut dan perut. Dalam jangka masa panjang, ubat ini juga berisiko menyebabkan kerosakan buah pinggang.

8. Zolmitriptan

Zolmitriptan boleh digunakan untuk merawat sakit kepala migrain kerana ia membantu melegakan mual, kepekaan mata terhadap cahaya, dan gejala migrain lain. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan preskripsi ini hanya akan merawat kesakitan baru-baru ini dan tidak dapat mencegah sakit kepala atau mengurangkan jumlah serangan.

Cara kerjanya adalah dengan menyempitkan saluran darah di sekitar otak dan mengurangkan pengeluaran bahan radang di dalam badan. Seperti sumatriptan, jika simptom anda bertambah baik setelah mengambil ubat ini dan serangannya kembali setelah 2 jam, anda boleh mengambil tabletnya semula. Walau bagaimanapun, jika gejala anda tidak bertambah baik setelah mengambil ubat ini, jangan mengambilnya lagi tanpa kebenaran doktor anda.

Perlu diketahui juga, zolmitriptan tidak boleh digunakan jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, masalah jantung, strok, atau masalah yang menyebabkan peredaran darah terganggu di dalam badan. Rujuk doktor untuk mendapatkan jenis ubat yang betul.

Jenis ubat lain untuk mencegah serangan sakit kepala

Sebagai tambahan kepada ubat untuk menghilangkan sakit kepala, anda mungkin perlu mengambil beberapa jenis untuk mencegah serangan kesakitan di masa depan. Pemberian ubat ini juga berbeza bergantung pada jenis yang dialami dan keadaan setiap pesakit. Berikut adalah beberapa jenis ubat ini:

  • Ubat tekanan darah, seperti penyekat beta (metoprolol atau propranolol) dan penyekat saluran kalsium (verapamil), terutamanya untuk migrain dan sakit kepala kluster kronik.
  • Antidepresan, seperti antidepresan trisiklik (amitriptyline) untuk mencegah migrain dan sakit kepala ketegangan, serta jenis antidepresan lain, seperti venlafaxine dan mirtazapine untuk mencegah serangan sakit kepala ketegangan.
  • Ubat antiseizure, seperti valproate dan topiramate untuk mengurangkan jumlah serangan migrain dan mencegah ketegangan dan sakit kepala berkelompok.
  • Kortikosteroid, seperti prednison untuk mencegah serangan sakit kepala kluster, terutamanya jika tempoh sakit kepala anda baru bermula atau anda mengalami tempoh kesakitan yang singkat dan hilang lama.

Beberapa ubat lain untuk mencegah serangan sakit kepala mungkin diberikan oleh doktor anda mengikut keadaan anda. Pastikan anda selalu memberitahu tentang gejala yang anda alami, berapa lama ia berlanjutan, dan faktor apa yang menyebabkannya, untuk mendapatkan jenis rawatan yang tepat.

Recent Posts