Gejala Kanser Paru-Paru Yang Tidak Harus Diabaikan -

Kanser paru-paru adalah penyakit mematikan diam, dan merupakan jenis barah dengan kadar kematian tertinggi menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Selain mengetahui penyebab barah paru-paru untuk mengambil langkah pencegahan, anda juga perlu memahami sebarang gejala yang mungkin muncul. Oleh itu, anda perlu memperhatikan setiap keadaan yang berpotensi menjadi gejala barah paru-paru.

Gejala barah paru-paru yang biasa

Berikut adalah beberapa gejala barah paru-paru, baik gejala awal maupun gejala yang dialami oleh pesakit ketika mereka berada di peringkat akhir.

1. Batuk yang tidak dapat diubati

Salah satu gejala barah paru-paru yang paling biasa dan dialami adalah batuk kering atau batuk dengan kahak. Namun, berbeza dengan batuk biasa, gejala barah paru-paru tidak segera sembuh. Sebenarnya, batuk ini akan berterusan sepanjang hari sehingga anda tidur pada waktu malam.

Batuk yang menjadi ciri barah paru-paru juga tidak bertambah baik walaupun telah dirawat. Sekiranya anda mengalami keadaan seperti yang dijelaskan, anda harus segera berjumpa doktor untuk memeriksa paru-paru anda atau melakukan sinar-X.

2. Batuk darah

Ciri barah paru-paru yang perlu anda perhatikan adalah batuk darah. Menurut Medline Plus, tanda barah paru-paru adalah kehadiran darah di dahak. Darah biasanya berasal dari paru-paru. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, jangan sekali-kali memandang rendah. Segera berjumpa doktor dan periksa keadaan kesihatan anda.

3. Sesak nafas semasa melakukan aktiviti biasa

Salah satu gejala barah paru-paru peringkat awal adalah sesak nafas yang muncul walaupun anda hanya melakukan aktiviti biasa. Selain merasa sesak nafas, nafas anda juga boleh berbunyi. Keadaan ini biasanya berlaku kerana tumor menyekat saluran udara atau cecair di sekitar paru-paru meningkat, memampatkan paru-paru.

Anda mungkin sering mengabaikan gejala ini kerana dianggap normal. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, segera lakukan pengesanan awal keadaan kesihatan untuk mengetahui sama ada anda menghidap barah paru-paru.

4. Sakit di bahagian dada

Walaupun tumor barah paru-paru yang timbul di bahagian tengah paru-paru tidak menyakitkan, jenis barah paru-paru tertentu yang berlaku di dinding dada dan di luar paru-paru boleh menyebabkan kesakitan. Kanser paru-paru berpotensi menyebabkan rasa sakit di dada, bahu atau punggung sebagai salah satu gejala awal.

Ketidakselesaan ini dari sakit dada mungkin disebabkan oleh kelenjar getah bening atau metastasis di dinding dada, pleura (lapisan sekitar paru-paru) atau tulang rusuk yang bengkak.

5. Bunyi nafas (berdehit)

Satu lagi gejala barah paru-paru yang tidak boleh diabaikan adalah berdehit, iaitu ketika nafas anda mengeluarkan suara. Biasanya, keadaan ini berlaku apabila paru-paru menguncup, tersumbat, atau meradang.

Benar bahawa mengi boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang lain, seperti alergi atau asma. Namun, anda masih tidak boleh mengabaikannya. Sekiranya keadaan ini tidak bertambah baik, tidak ada salahnya memeriksa keadaan kesihatan anda.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah paru-paru, doktor anda boleh membantu merawat barah paru-paru anda.

6. Suara berubah

Ciri barah paru-paru peringkat awal adalah suara yang berubah, biasanya menjadi serak. Anda sering menganggap ini sebagai perkara biasa, kerana suara anda sering berubah ketika anda demam atau ketika anda bangun.

Namun, jika anda merasakan perubahan suara anda pada waktu yang ganjil, jangan memandang rendah keadaan ini. Suara serak yang tiba-tiba tanpa sebab perlu segera diperiksa oleh doktor. Terutama jika keadaan anda tidak bertambah baik dengan segera.

Sebabnya, keadaan ini boleh berlaku kerana barah paru-paru. Ya, tumor barah paru-paru boleh mempengaruhi kotak suara anda, menyebabkan ciri seperti perubahan pada suara anda.

7. Bahu sakit

Anda mungkin tidak menyangka bahawa bahu yang sakit mungkin merupakan gejala barah paru-paru. Ini mungkin berlaku ketika tumor terbentuk di bahagian atas paru-paru, kerana tumor akan menekan dan mencubit pelbagai saraf di sekitar paru-paru, termasuk bahu, lengan, tulang belakang, ke kepala.

Untuk membezakannya dari sakit bahu yang biasa, anda perlu memahami tabiat anda. Sekiranya anda sering melakukan aktiviti seperti membawa beg galas di satu bahu, mungkin bahu anda sakit. Namun, apabila sakit bahu muncul tanpa sebab, anda perlu curiga dan segera berjumpa doktor.

8. Berat badan

Sekiranya anda sengaja mengubah diet anda untuk mempunyai berat badan yang ideal dan menurunkan berat badan, itu normal. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan yang berlaku secara tiba-tiba dan tanpa sebab yang jelas tentunya bukan petanda yang baik.

Keadaan ini juga termasuk sebagai salah satu tanda awal atau gejala barah yang perlu anda perhatikan juga. Umumnya, penderita barah paru-paru sering menurunkan berat badan dalam waktu yang singkat, kerana sel-sel barah menghabiskan seluruh tenaga dan nutrien dalam tubuh mereka.

Jangan mengabaikan perubahan berat badan anda, terutama jika ia berlaku ketika anda tidak mengubah diet atau gaya hidup anda. Lebih baik segera memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor.

9. Sakit pada tulang

Satu lagi gejala barah paru-paru adalah sakit tulang. Ramai orang secara keliru menganggap bahawa sakit tulang adalah sebahagian daripada proses penuaan. Oleh itu, apabila mengalaminya, orang cenderung memandang rendah. Sebenarnya, mengalami sakit tulang pada usia dini bukanlah perkara biasa.

Oleh itu, adalah mustahak untuk mengenali tanda dan gejala awal barah paru-paru ini. Biasanya, sakit tulang yang disebabkan oleh barah paru-paru berpusat di bahagian belakang, bahu, lengan, atau leher walaupun jarang berlaku.

Kesakitan akibat barah paru-paru sering bertambah teruk ketika anda berehat atau pada waktu malam. Oleh itu, jangan abaikan rasa sakit di badan anda dan segera berjumpa doktor.

10. Sakit kepala berterusan

Salah satu keadaan yang juga boleh menjadi gejala barah paru-paru adalah sakit kepala. Biasanya, keadaan ini menunjukkan bahawa barah paru-paru telah merebak ke otak. Ini berlaku apabila tumor menekan pada saraf yang melalui dada. Tekanan ini boleh menyebabkan sakit kepala.

Sekiranya anda merasakan apa-apa keadaan yang merupakan gejala barah paru-paru yang telah disebutkan di atas, tidak ada salahnya memeriksa kesihatan anda dengan doktor. Sekiranya anda dinyatakan sihat, teruskan gaya hidup sihat untuk mencegah barah paru-paru.

Satu usaha yang boleh anda lakukan adalah berhenti merokok. Sebabnya, tabiat ini memberikan potensi yang cukup besar untuk anda mengalami salah satu penyakit yang mengancam nyawa ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found