8 Manfaat Penting Serai (Sereh) untuk Badan |

Dalam masakan khas Indonesia, serai adalah rempah yang sering digunakan. Selain menambah rasa pada hidangan, serai juga dapat dijadikan minuman hangat. Apa faedah serai (serai) untuk kesihatan badan?

Apakah kandungan nutrien dan faedah serai untuk badan?

Serai mengandungi pelbagai nutrien seperti vitamin A, vitamin C, vitamin B9 (folat), mineral magnesium, zat besi, kalium, fosforus, dan kalsium.

Bukan hanya vitamin dan mineral, serai juga mempunyai sifat antibakteria yang bermanfaat termasuk analgesik, anti-radang, antidepresan, antipiretik, antiseptik, antibakteria, antijamur, karminatif, diuretik, dan insektisida.

Daun, batang, dan ubi serai dapat digunakan sebagai manfaat kesihatan bagi tubuh seperti di bawah.

1. Mengelakkan penyakit

Kegiatan sebatian antioksidan dalam serai dapat memberikan manfaat dalam bentuk perlindungan dari radikal bebas, membantu menjaga kadar kolesterol seimbang, dan meningkatkan daya tahan tubuh.

Berkat antioksidannya juga, pengambilan teh atau minuman yang mengandungi serai akan membantu menjaga anda dari risiko penyakit kronik seperti diabetes jenis 2, barah, dan kegemukan.

2. Sebagai penghalau nyamuk aromaterapi

Serai juga dikenali dan digunakan sebagai aromaterapi oleh masyarakat India dan Timur Tengah.

Di Indonesia saja, batang serai digiling dan dibiarkan seketika setelah tidur, untuk membantu menghalau nyamuk yang menyebabkan gatal-gatal dan demam berdarah.

3. Mencegah kenaikan kolesterol

Daun dan akar serai mempunyai sifat anti-hiperlipidemik dan anti-hiperkolesterolemik yang membantu menghasilkan tahap kolesterol yang sihat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan teh serai secara berkala, telah menunjukkan hasil yang signifikan dalam menjaga kadar trigliserida dan mengurangkan kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh.

4. Detoksifikasi

Manfaat lain dari serai ialah ia dapat membantu membersihkan bahan toksik berbahaya yang masuk ke dalam badan.

Detoksifikasi dengan serai membantu melancarkan fungsi pelbagai organ badan, termasuk fungsi hati dan buah pinggang. Mengkonsumsi teh serai juga berkhasiat untuk melancarkan buang air kecil.

7 Jenis Makanan untuk Menyokong Proses Detoks Secara Semula Jadi

5. Merawat insomnia

Manfaat seterusnya, serai adalah berkhasiat untuk menenangkan otot dan saraf yang membantu anda tidur lena dan membantu merawat insomnia.

Penyelidikan menunjukkan bahawa teh serai mempunyai sifat penenang dan hipnosis yang dapat membantu meningkatkan waktu dan kualiti tidur.

6. Merawat UTI dan penyakit kulit

Serai boleh berfungsi sebagai antiseptik dan berkesan dalam merawat penyakit kulit akibat jangkitan seperti kurap, luka, kudis, dan juga jangkitan saluran kencing (UTI) kerana mengandungi sifat anti-mikroba yang mampu membasmi kulat di dalam badan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak serai mempunyai kesan yang baik terhadap jangkitan kulit. Kulat patogen pada kulit akan hilang jika anda rajin menggunakan ekstrak serai pada kulit yang bermasalah.

7. Membantu memberikan kesan menenangkan

Minum teh suam biasanya merupakan satu penyelesaian untuk menjadikan badan dan minda lebih santai. Nah, ternyata bukan hanya dari teh chamomile, teh serai juga dapat memberikan manfaat yang sama, anda tahu!

Melancarkan Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering, bau serai dapat membantu melegakan gejala yang berkaitan dengan kegelisahan. Namun, ia masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk benar-benar membuktikan keberkesanannya.

8. Membantu mengatasi sindrom pramenstruasi

Pengambilan serai boleh memberi kesan diuretik, yang bermaksud bahawa rempah ini dapat merangsang buah pinggang untuk mengeluarkan lebih banyak air kencing daripada biasa.

Keberkesanannya telah terbukti dalam kajian berskala kecil yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Renal. Kajian menunjukkan bahawa minum air serai dapat meningkatkan pengeluaran air kencing lebih banyak daripada minuman lain.

Kesan ini tentu sangat bermanfaat, terutama bagi anda yang mengalami sindrom pramenstruasi. Ini kerana pada masa-masa ini badan biasanya mengalami pengekalan air (penyimpanan).

Ambil serai secukupnya

Walaupun serai dapat memberikan sejumlah manfaat yang baik untuk tubuh, anda masih harus memperhatikan jumlah pengambilannya. Kerana, tidak mustahil serai akan menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Mengonsumsi serai dalam jumlah tinggi boleh menyebabkan pening, mengantuk, mulut kering, kerap membuang air kecil, dan selera makan meningkat.

Di samping itu, wanita hamil dan orang yang menjalani kemoterapi harus mengelakkan rempah yang satu ini. Kerana, pengambilan serai yang berlebihan dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi. Semasa pada pesakit kemoterapi, kesan serai boleh mengganggu kerja ubat tersebut.

Oleh itu, jika anda mempunyai syarat-syarat yang disebutkan, ada baiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai pengambilan serai untuk memastikan keselamatannya.

Recent Posts