Cyst: Definisi, Gejala, Punca, Sehingga Rawatan

Definisi

Apa itu penyakit sista?

Penyakit kista adalah keadaan yang disebabkan oleh benjolan dalam bentuk kapsul atau kantung yang berisi cairan, semisolid, atau bahan gas, yang dapat muncul di mana-mana tisu badan.

Ukuran benjolan berbeza-beza, mulai dari sangat kecil (mikroskopik) hingga sangat besar. Benjolan besar dapat memampatkan organ dalaman yang berdekatan.

Biasanya, bergantung pada lokasi, jenis sista yang biasa adalah:

  • Kista ovari (ovari) adalah kantung berisi cecair di dalam atau di permukaan ovari.
  • Kista otak bukan "tumor otak" kerana ia tidak berasal dari tisu otak.

Kista adalah keadaan biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada usia berapa pun tanpa pandang bulu. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Apakah perbezaan antara sista, mioma, dan tumor?

Ramai orang berpendapat bahawa kista, mioma, atau tumor adalah perkara yang sama. Itu bukan masalahnya. Seperti yang dijelaskan di atas, Kista adalah kantung yang berisi cecair, udara, atau bahan lain yang tidak normal dan melekat pada organ berdekatan.

Kista adalah benjolan jinak atau bukan barah, jadi kista tidak berbahaya. Secara amnya, penyakit sista tidak menimbulkan sebarang gejala. Namun, jika dibiarkan tumbuh besar boleh menjadi teruk.

Sementara itu, fibroid atau fibroid adalah tumor jinak yang tumbuh di otot atau tisu penghubung di mana sahaja di rahim wanita. Myoma terbentuk dari tisu otot, bukan cecair seperti sista.

Satu lagi perkara yang sering dikelirukan oleh orang adalah tumor. Orang awam biasanya menyamakan semua benjolan sebagai tumor.

Tumor adalah jisim tisu yang tidak normal yang mengandungi pepejal (daging) atau cecair. Dalam bahasa mudah, tumor adalah benjolan yang dapat terbentuk dari tisu atau cecair. Nah, tumor (benjolan) yang diisi dengan cecair disebut sista.

Recent Posts