Oksimeter, ukuran penting tahap oksigen untuk pesakit COVID-19 |

Alat untuk mengukur ketepuan oksigen darah dan kadar nadi yang disebut oksimeter tiba-tiba popular di kalangan orang ramai. Ya, sejak pandemi COVID-19 terjadi, oksimeter telah menjadi alat yang mesti dimiliki oleh semua orang, terutama pesakit yang mengasingkan diri. Bagaimanakah ia berfungsi? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu oksimeter?

Oksimeter (oksimeter) atau disebut juga nadi oksimeter adalah alat berbentuk klip yang berfungsi untuk menganggar ketepuan oksigen darah dan kadar nadi menggunakan cahaya.

Ketepuan oksigen adalah maklumat mengenai berapa banyak oksigen dalam darah.

Oximeter membolehkan anda mendapatkan maklumat ini tanpa prosedur pengambilan darah.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat mengatakan terdapat dua kategori: nadi oksimeter, seperti yang dinyatakan di bawah.

 • Oksimeter preskripsi, yang bermaksud bahawa alat ini hanya tersedia dengan preskripsi doktor. Oksimeter dari kategori ini paling sering digunakan di hospital atau klinik kesihatan, tetapi juga boleh diresepkan untuk kegunaan rumah.
 • Oksimeter over-the-counter di kedai atau kedai atas talian. Jenis oksimeter ini juga terdapat di beberapa telefon pintar. Walau bagaimanapun, alat ini tidak dibenarkan untuk tujuan perubatan.

Siapa yang memerlukan oksimeter?

Penggunaan oksimeter mungkin diperlukan apabila seseorang tidak mempunyai cukup oksigen dalam darah. Maklumat dalam oksimeter mungkin diperlukan dalam pelbagai situasi, seperti:

 • semasa atau selepas prosedur pembedahan,
 • memantau seberapa baik ubat-ubatan untuk penyakit paru-paru berfungsi,
 • lihat apakah ventilator diperlukan untuk membantu pernafasan dan lihat apakah alat ini berfungsi dengan betul, dan
 • memeriksa sama ada seseorang mengalami masalah tidur, seperti apnea tidur.

nadi oksimeter adalah alat yang juga diperlukan untuk memantau kesihatan seseorang dengan keadaan yang mempengaruhi tahap oksigen dalam tubuh, termasuk:

 • serangan jantung,
 • kegagalan jantung,
 • penyakit paru obstruktif kronik (COPD),
 • anemia, sehingga
 • kanser paru-paru.

Oksimeter untuk memantau keadaan pesakit COVID-19

Laman web Methodist Houston mengatakan oksimeter boleh menjadi alat yang berguna untuk seseorang yang mempunyai gejala COVID-19 ringan dan mengasingkan diri di rumah.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga meminta pesakit pengasingan diri untuk memiliki oksimeter di rumah. Ini supaya mereka sentiasa dapat memantau keadaan badan mereka, walaupun mereka tidak berada di hospital.

Oksimeter juga berguna untuk menunjukkan fenomena hipoksia gembira, di mana pesakit COVID-19 mempunyai tahap oksigen yang sangat rendah, tetapi kelihatan sihat.

Bagaimana cara menggunakan oksimeter?

Cara menggunakan oksimeter over-the-counter agak mudah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

 • Anda cukup menghidupkan alat, kemudian mengepitnya di hujung jari anda.
 • Alat ini mungkin tidak menunjukkan hasil jika tangan anda sejuk atau menggunakan cat kuku atau kuku tiruan.
 • Anda perlu mengeluarkan cat kuku atau mengeluarkan kuku tiruan sebelum melakukan pemeriksaan sendiri menggunakan oksimeter.
 • Pastikan kuku anda menghadap ke atas dan biarkan selama beberapa saat.
 • Hasilnya akan dapat dilihat dalam masa beberapa saat.

Sementara itu, cara menggunakan oksimeter di hospital mungkin memerlukan langkah khas, seperti yang dijelaskan di bawah.

 1. Oksimeter akan diletakkan di jari atau cuping telinga anda.
 2. Selanjutnya, alat ini mungkin ditinggalkan untuk pemantauan berterusan.
 3. Oksimeter akan dikeluarkan segera jika digunakan untuk satu pemeriksaan pendek.

Bagi pesakit COVID-19 yang mengasingkan diri, doktor anda mungkin menasihati anda untuk memeriksa tahap oksigen anda dua kali sehari.

Anda juga perlu mencatat hasil pemeriksaan diri dan menunjukkannya kepada doktor yang merawat anda.

Bagaimana membaca hasilnya pada oksimeter?

Secara amnya, oksimeter menunjukkan dua atau tiga nombor pada keputusan ujian yang merangkumi:

 • tahap ketepuan oksigen atau tahap ketepuan oksigen (SpO2) yang disajikan sebagai peratusan,
 • nadi atau kadar nadi (PR), nombor
 • nombor ketiga untuk menerangkan kekuatan isyarat.

Tahap oksigen normal dalam darah biasanya berkisar 95% atau lebih tinggi.

Sementara itu, sebilangan orang dengan penyakit paru-paru kronik atau apnea tidur Biasanya mempunyai kadar oksigen dalam darah sekitar 90%.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya oksimeter anda menunjukkan tahap oksigen lebih rendah daripada 95%. Selain itu, anda juga disarankan untuk segera mengunjungi hospital terdekat jika:

 • gejala anda semakin teruk,
 • keadaan anda tidak lebih baik seperti yang diharapkan.

Adakah terdapat batasan pada oksimeter?

Oksimeter mempunyai batasan dan risiko ketidaktepatan dalam keadaan tertentu. Secara amnya, ketidaktepatan ini kecil dan tidak bermaksud apa-apa.

Namun, masih ada risiko bahwa pengukuran yang tidak tepat dapat menyebabkan kadar tepu oksigen yang tidak dapat dikesan sangat rendah sehingga dapat membawa maut.

Ketidaktepatan hasil oksimeter boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor termasuk:

 • masalah peredaran darah, seperti tangan yang sangat sejuk dan fenomena Raynaud,
 • memakai cat kuku berwarna gelap atau kuku tiruan, seperti hitam atau biru,
 • mempunyai tabiat merokok.

Satu kajian yang disebut di laman web Pentadbiran Makanan dan Dadah menunjukkan perbezaan ketepatan hasil oksimeter pada orang dengan kulit gelap dan terang.

Kajian menunjukkan bahawa pesakit kulit hitam mengalami hipokemia tersembunyi tiga kali lebih banyak daripada pesakit kulit putih.

Walau bagaimanapun, kajian ini dianggap mempunyai pelbagai batasan. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut mungkin diperlukan untuk mengesahkan hasil ini.

Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang cara membaca hasil oksimeter, segera hubungi doktor anda. Doktor akan memberikan nasihat dan penyelesaian terbaik.

Sekiranya anda merasakan anda mengalami simptom COVID-19, anda juga disarankan untuk segera menghubungi doktor atau pekerja kesihatan terdekat di mana anda tinggal.

Walaupun dapat digunakan untuk memantau kondisi pasien COVID-19, alat ini tidak dapat digunakan sebagai alat untuk mengesan atau mendiagnosis penyakit.

Recent Posts