Manfaat Beras Lekit Hitam untuk Diabetes dan Gula Darah |

Ramai pesakit diabetes (diabetes) mencuba pelbagai cara untuk menurunkan gula darah, salah satunya adalah dengan makan makanan tertentu. Nasi melekit hitam dipercayai salah satu makanan yang bermanfaat untuk diabetes jenis 2. Sebenarnya, beras ketan adalah makanan ringan yang benar-benar dapat meningkatkan gula darah. Jadi, mengapa pengambilan beras ketan hitam berkhasiat untuk diabetes?

Benarkah beras melekit hitam bermanfaat untuk diabetes?

Khasiat beras ketan hitam untuk diabetes mellitus berasal dari kandungan nutrien dari bahan asasnya, yang tidak lain adalah beras hitam.

Nasi hitam mempunyai kandungan serat yang tinggi berbanding beras putih.

Dalam 100 gram beras hitam terdapat 20.1 gram serat, jumlah ini 3.5 kali lebih besar daripada beras putih.

Selain itu, indeks glisemik beras hitam (42.3) lebih rendah daripada beras putih (55).

Ini menunjukkan bahawa makan nasi hitam tidak berisiko menaikkan gula darah dengan cepat seperti nasi putih.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biol Pharm BullBeras hitam juga mengandungi antosianin, yang merupakan sebatian antioksidan yang hipoglikemik sehingga dapat menurunkan gula darah.

Walau bagaimanapun, anda mungkin sukar mendapatkan faedah beras hitam untuk diabetes jika anda memakannya dalam bentuk beras melekit manis.

Beras pulut berasal dari pemprosesan beras hitam melekit. Dalam pembuatannya, nasi biasanya direbus dan ditambah dengan gula dan garam untuk menghasilkan rasa manis dan sah.

Pengambilan gula yang tinggi tentunya tidak baik untuk mengekalkan kadar gula darah yang normal.

Tambahan jika pengambilan makanan manis telah melebihi had pengambilan karbohidrat harian.

Pesakit kencing manis boleh mendapat manfaat daripada kandungan nutrien beras hitam jika mereka makan nasi lengket yang tidak terlalu manis atau sama sekali tidak menggunakan gula.

Pilihan Beras dan Sumber Karbohidrat yang Sihat untuk Menggantikan Beras untuk Diabetes

Manfaat beras melekit hitam untuk diabetes

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, beras hitam yang merupakan bahan asas beras ketan hitam mempunyai sejumlah nutrien untuk membantu mengawal gula darah pada pesakit diabetes.

Berdasarkan kandungan nutrien, berikut adalah kelebihan beras ketan hitam dalam mengatasi diabetes:

1. Mengawal gula darah

Kandungan serat dan pati tahan dalam beras lengket hitam dapat melambatkan proses pemecahan karbohidrat dalam makanan menjadi glukosa.

Oleh itu, pengambilan beras melekit hitam dapat mengelakkan kadar gula dalam darah meningkat selepas makan. Lebih-lebih lagi, sebatian antosianin dalam beras melekit hitam juga diketahui menurunkan kadar gula dalam darah.

Penyelidikan dalam jurnal Berkhasiat menunjukkan bahawa sebatian antosianin dapat memperbaiki keadaan ketahanan insulin yang merupakan penyebab utama diabetes jenis 2.

Fungsi antosianin ini dapat mengawal kadar gula darah rata-rata setiap hari.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai kesan antosianin dalam peraturan gula darah masih terhad pada percubaan haiwan atau makmal.

Untuk memastikan faedah beras ketan hitam ini, kajian manusia masih diperlukan dalam skala besar.

2. Mengekalkan berat badan

Di samping itu, kandungan serat menjadikan proses pencernaan beras melekit hitam dalam usus lebih lama. Ini dapat memberikan kesan kepenuhan yang lebih lama.

Dengan cara itu, anda tidak mahu meningkatkan pengambilan karbohidrat lain yang sebenarnya boleh menyebabkan penambahan gula darah.

Berbanding dengan jenis beras lain, beras hitam yang merupakan bahan asas beras melekit hitam mempunyai kalori yang paling rendah.

Pada pesakit diabetes yang mempunyai berat badan berlebihan, khasiat beras ketan hitam juga membantu mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan.

Akibatnya, anda dapat menurunkan atau mengekalkan berat badan ideal walaupun anda menghidap diabetes.

3. Mencegah komplikasi diabetes

Pesakit diabetes berisiko tinggi untuk beberapa penyakit kronik lain, termasuk yang menyerang jantung seperti darah tinggi, strok, dan serangan jantung.

Selain antosianin, beras melekit hitam mengandungi sebatian antioksidan lain, iaitu flavonoid. Kedua-duanya dapat berperanan menjaga kesihatan jantung.

Antosianin dan flavonoid dapat meningkatkan pengeluaran kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan jumlah kolesterol jahat (LDL) dalam darah.

Ciri-ciri beras melekit hitam ini dapat membantu melancarkan fungsi sistem kardiovaskular yang mencegah risiko komplikasi diabetes di jantung.

3. Mengurangkan risiko diabetes

Bagi anda yang berisiko tinggi menghidap diabetes atau menghidap prediabetes, beras ketan hitam dapat mengurangkan risiko ketahanan insulin yang menjadi penyebab diabetes jenis 2.

Menjadikan beras ketan hitam sebagai sumber karbohidrat harian dapat mencegah kadar gula naik secara tidak terkawal, asalkan dimakan dalam had yang munasabah.

Sebatian antosianin dalam beras melekit hitam juga berperanan untuk melawan serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Keadaan ini boleh menyebabkan timbulnya penyakit kronik, salah satunya adalah diabetes.

Hati-hati, ini adalah hasilnya jika gula darah anda terlalu tinggi

Perkara yang perlu diberi perhatian

Walaupun mempunyai potensi manfaat untuk diabetes, beras ketan ini lebih sesuai digunakan sebagai pengganti nasi putih atau makanan ringan diabetes daripada sebagai ubat diabetes.

Hingga kini tidak ada ubat perubatan atau ramuan herba apa pun yang dapat menyembuhkan diabetes.

Namun, pesakit diabetes masih dapat mengatasi penyakit ini dengan menjaga kadar gula darah normal dengan gaya hidup yang sihat.

Penting juga untuk mengetahui bahaya santan yang sering digunakan untuk melengkapkan hidangan nasi melekit hitam. Kerana pengambilan santan dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam darah.

Makan nasi melekat hitam dengan santan sebenarnya dapat meningkatkan risiko komplikasi diabetes, seperti penyakit jantung atau strok.

Untuk penggunaan terbaik, makan nasi melekit hitam tanpa menggunakan santan dan lengkapkannya dengan hidangan berkhasiat lain untuk diabetes.

Sekiranya anda ingin mencuba khasiat beras ketan hitam untuk merawat diabetes anda, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal atau pakar perubatan dalaman.

Doktor akan membantu menentukan had penggunaan yang sesuai mengikut pengambilan karbohidrat harian anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found