6 Manfaat Berkesan dari Bunga Lawang yang Tidak Anda Lupa: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Bunga lawang atau dikenali sebagai pekak adalah rempah yang berasal dari selatan China dan Vietnam. Biasanya, rempah yang satu ini digunakan dalam banyak hidangan, terutamanya orang Asia. Tumbuhan dengan nama saintifik Illicium verum Ia berbentuk seperti bintang yang terdiri daripada lapan segmen. Setiap segmen mengandungi biji coklat kecil, warna yang sama dengan bunga. Sebenarnya, terdapat banyak faedah anise bintang yang sangat disesalkan.

Manfaat bunga lawang untuk kesihatan

Bunga lawang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan seperti:

1. Antijamur dan antibakteria

Manfaat pertama bunga Lawang adalah ia berfungsi sebagai antijamur dan antibakteria. Menurut Korean Journal of Medical Mycology, ekstrak tumbuhan ini mempunyai sifat antijamur dan antibakteria semula jadi. Bunga lawang mampu mengawal jenis kulat tertentu seperti Candida albicans.

Kulat ini adalah penyebab jangkitan yang paling biasa. Selalunya Candida albicans boleh tumbuh dengan tidak terkawal dan menyebabkan kandidiasis. Di samping itu, saintis di Taiwan juga mendapati bahawa terdapat empat sebatian antimikroba dalam anise bintang yang berkesan terhadap 70 jenis bakteria yang tahan terhadap ubat.

2. Berfungsi sebagai antioksidan

Bunga lawang mengandungi minyak esensial linaool dan vitamin C yang merupakan sumber antioksidan. Antioksidan adalah sebatian semula jadi yang melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan toksin persekitaran seperti asap rokok dan pencemaran udara.

Radikal bebas dalam badan mempercepat proses penuaan badan. Akibatnya, anda berisiko mendapat pelbagai penyakit seperti penyakit jantung dan barah hingga penuaan awal kulit. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Chemico-Biological Interactions, mendapati bahawa anise bintang bahkan dapat mengurangkan perkembangan sel barah.

3. Meningkatkan kesihatan wanita hamil

Selain dapat meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan, anise bintang dapat membantu mengatasi pelbagai penyakit semasa kehamilan. Supaya tanaman herba ini selamat dan baik untuk dimakan semasa hamil.

Malah, ibu yang menyusui juga boleh mencuba anise bintang untuk meningkatkan pengeluaran susu. Sebatian antehole pada bunga Lawang juga menunjukkan sifat yang serupa dengan hormon estrogen yang dapat mengatur fungsi hormon pada wanita.

4. Sistem pencernaan yang sihat

Bunga lawang adalah rempah yang kaya dengan serat. Bukan perkara baru bahawa serat dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat seperti mengatasi perut kembung, kekejangan dan sembelit. Serat mampu melembutkan dan melembutkan najis sehingga dapat mengelakkan anda dari sembelit.

Sembelit yang dibiarkan terlalu lama boleh berkembang menjadi buasir yang boleh menyebabkan pergerakan usus yang berdarah dan menyakitkan. Satu sudu ekstrak bunga Lawang mengandungi satu gram serat atau setara dengan 3-4 peratus keperluan harian anda, bergantung pada usia dan jantina.

5. Mengatasi selesema dan batuk

Manfaat bunga Lawang yang mungkin tidak anda harapkan adalah mengatasi selesema dan batuk. Ini kerana bunga Lawang mengandungi asid shikimik yang tinggi. Menurut Journal of Medical Virology, gabungan asid shikimik dan quercetin antioksidan dapat meningkatkan sistem imun.

Dengan cara itu, tubuh dapat melindungi dirinya secara optimum dari serangan penyakit, terutama yang disebabkan oleh virus. Selain itu, minum secawan teh ekstrak bunga Lawang tiga kali sehari membantu melegakan batuk dan sakit tekak.

6. Mengatasi gangguan tidur

Dikutip dari Mercola, bunga Lawang juga banyak digunakan untuk merawat pelbagai gangguan tidur. Sebabnya, ubat tradisional telah menemukan fakta bahawa bunga Lawang mempunyai sifat penenang ringan yang membantu menenangkan saraf. Cubalah minum teh ekstrak bunga Lawang setiap hari. Sekiranya gangguan tidur yang anda miliki dapat diatasi, maka kualiti kesihatan fizikal dan mental anda akan bertambah baik.

Recent Posts