6 Manfaat Daun Afrika untuk Kesihatan yang Anda Tidak Perlu Lupa: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Daun Afrika atau Vernonia amygdalina adalah tumbuhan herba yang popular digunakan sebagai ubat tradisional di Afrika barat, terutama di Nigeria. Betul, apa faedah daun Afrika untuk kesihatan?

Maklumat mengenai nilai pemakanan daun Afrika

Vernonia amygdalina

Diringkaskan dari pelbagai kajian, daun Vernonia amygdalina adalah sumber protein, serat (jenis tidak larut), dan lemak sihat yang cukup tinggi. Selain itu, daun Afrika diperkaya oleh sejumlah mineral penting lain seperti zink, kalsium, magnesium, kalium, besi, dan natrium. Daun ini juga mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan vitamin B kompleks yang dapat membantu memenuhi keperluan harian tubuh.

Khasiat daun Afrika untuk kesihatan badan

Daun Afrika ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan yang tidak diketahui oleh banyak orang. Antaranya:

1. Menurunkan kolesterol

Menurut Journal of Vascular Health and Risk Management, daun Afrika dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dalam darah hingga 50 peratus dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Kolesterol HDL yang meningkat adalah faktor risiko terbesar untuk serangan jantung, strok, dan penyakit Alzheimer. Sementara itu, tahap kolesterol HDL yang baik sebenarnya membantu mengekalkan jantung yang sihat dan fungsi badan yang lain.

Walaupun begitu, hasil kajian masih terhad pada hasil eksperimen pada tikus makmal. Sejauh ini, belum ada bukti penyelidikan yang kuat mengenai manfaat daun Afrika untuk menurunkan kolesterol pada manusia. Namun, tidak ada salahnya mencuba, bukan? (Selagi anda berjumpa doktor terlebih dahulu, ya!)

2. Membantu rawatan barah

Ekstrak daun Afrika terbukti dapat menurunkan kadar estrogen dalam darah, yang berkaitan dengan peningkatan risiko barah payudara. Itulah sebabnya daun Afrika dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko barah payudara.

Penemuan ini juga menunjukkan bahawa daun Afrika dapat membantu pemulihan semasa rawatan barah payudara. Dalam kajian milik Jackson State University, daun Afrika dapat menghambat pertumbuhan sel barah payudara. Dalam kajian lain, ekstrak daun terbukti membunuh sel barah di kawasan hidung dan tekak.

3. Mencegah penyakit jantung

Daun Afrika mengandungi asid linolenik (omega 3) dan asid linoleat (omega 6) yang sangat penting untuk tubuh, tetapi tidak dihasilkan di dalam badan. Berdasarkan kajian dari American Journal of Clinical Nutrition, pengambilan omega-3 dan omega-6 yang mencukupi dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular anda.

Satu kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam jurnal Current Pharmaceutical Design melaporkan bahawa kedua-dua asid lemak ini terbukti melindungi terhadap penyakit jantung koronari, serangan jantung secara tiba-tiba, kegagalan jantung, gangguan pembekuan darah, mengurangkan risiko aterosklerosis, dan bersifat anti-radang (kepada melawan kecederaan, kerengsaan). atau jangkitan). Selain itu, asid lemak omega 3 mampu mengawal rematik dan memberi perlindungan terhadap penyakit neurodegeneratif.

4. Melegakan simptom demam malaria

Jus daun Afrika telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat demam malaria. Dalam percubaan klinikal di Afrika, ekstrak daun Afrika segar terbukti 67% berkesan untuk menghilangkan demam dan malaria ringan. Namun, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada daun ini untuk menyembuhkan penyakit malaria. Anda masih memerlukan rawatan doktor.

5. Mengandungi antioksidan

Vernonia amygdalina adalah tumbuhan yang mengandungi antioksidan yang tinggi. Antioksidan itu sendiri berfungsi melindungi daripada kerosakan sel akibat tekanan oksidatif daripada terdedah kepada radikal bebas. Antioksidan membantu mengurangkan risiko barah, penyakit jantung, strok, penuaan, diabetes, arthritis, fibromyalgia, Parkinson, Alzheimer, penyakit autoimun, dan penyakit generatif lain.

6. Membantu merawat diabetes

Di habitat asalnya, daun Afrika banyak digunakan untuk rawatan diabetes alternatif selain terapi perubatan utama.

Ekstrak daun ini mengandungi bahan aktif seperti saponin, tanin, flavonoid, alkaloid, dan polifenol yang berguna untuk menurunkan glukosa darah setelah makan. Ekstrak etanol yang terdapat dalam daun Afrika juga dapat menurunkan kadar gula darah secara keseluruhan. Kajian yang dilakukan pada haiwan menunjukkan bahawa daun ini menurunkan glukosa darah hingga 50% berbanding dengan haiwan diabetes yang tidak dirawat.

Jangan mengambil daun Afrika secara sembarangan tanpa berunding terlebih dahulu

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, daun Afrika masih mempunyai banyak manfaat lain, seperti membantu menjaga kekebalan untuk merawat cacing usus. Namun, perlu diingat bahawa pengambilan daun Afrika tidak dimaksudkan sebagai rawatan utama.

Bukti saintifik untuk menyokong tuntutan faedah daun Afrika untuk merawat pelbagai penyakit kronik masih kurang. Sebilangan besar penemuan di atas masih awal kerana ia hanya dibuat berdasarkan ujian makmal pada haiwan makmal, belum terbukti pada manusia.

Beritahu doktor anda terlebih dahulu jika anda berhasrat untuk mengambil daun Afrika semasa menjalani rawatan yang berkaitan dengan keadaan anda. Ubat-ubatan herba tidak boleh diambil secara sembarangan kerana reaksi setiap orang terhadap ubat-ubatan boleh berbeza antara satu sama lain. Walaupun anda mempunyai keluhan yang sama, tidak semestinya ubat herba ternyata sesuai untuk anda akan memberikan manfaat yang sama kepada anak atau jiran anda.

Oleh itu, ubat-ubatan herba hanya boleh dimakan untuk menjaga kesihatan, pulih dari penyakit, atau mengurangkan risiko penyakit - bukan untuk menyembuhkannya. Untuk menyembuhkan penyakit itu masih diperlukan ubat preskripsi doktor.

Recent Posts