5 Cara Mudah dan Selamat untuk Menghilangkan Milia |

Sekiranya terdapat lebam putih pada kulit anda, anda mempunyai milia. Keadaan ini umumnya berlaku pada bayi tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa. Nasib baik, masalah kulit ini dapat diselesaikan dengan mudah. Lihat cara membuang milia berikut dengan selamat.

Pelbagai cara untuk menyingkirkan milia

Milia atau nodul putih kecil sering muncul di sekitar hidung, pipi di atas atau di bawah mata, dan dagu. Keadaan ini sering disalah anggap sebagai keadaan jerawat, tetapi sebenarnya berbeza.

Lancarkan Garis Kesihatan, sebuah kumpulan penyelidikan perubatan di Rochester, Minnesota, mendedahkan bahawa nodul putih pada kulit muncul ketika serpihan kulit mati terperangkap di bawah struktur permukaan kulit.

Walaupun kebanyakan berlaku ketika bayi, tidak mustahil orang dewasa mengalaminya. Biasanya keadaan ini akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara untuk menghilangkan milia dari kulit di bawah.

1. Bersihkan wajah secara rutin

Membersihkan wajah adalah rutin yang mesti dilakukan untuk menjaga kebersihan kulit anda, bukan hanya ketika milia muncul. Pastikan mencuci muka dengan sabun atau pencuci muka tanpa parabens setiap hari.

Produk pembersih muka yang mengandungi asid salisilik, asid sitrik, dan asid glikolik dapat membantu merawat keadaan kulit yang disebabkan oleh pertumbuhan sel kulit yang berlebihan dan membantu mengeluarkan kotoran yang terperangkap di dalam liang.

Ini menjadikan bintik-bintik putih kecil pada kulit mengecut dan akhirnya hilang lebih cepat.

Cara membersihkan kulit juga perlu dipertimbangkan. Sapukan pencuci muka pada kulit, kemudian urut dengan lembut dan bilas dengan air bersih. Selepas itu, tepuk kulit anda dengan lembut untuk membantu mengekalkan kelembapan.

Setelah kulit dibersihkan, rendaman dalam air suam akan membuka pori-pori kulit, termasuk kulit wajah. Ini akan membantu menghilangkan serpihan kulit mati atau serpihan lain yang terperangkap di bawah permukaan kulit.

Biarkan badan anda berehat selama 5 - 8 minit, kemudian bilas dengan air untuk membersihkan kotoran atau kulit mati yang telah dibuang.

2. Mengelupas wajah

Pengelupasan adalah teknik penjagaan kulit dengan membuang sel kulit mati. Teknik ini dapat membantu membebaskan kulit dari perengsa yang menyebabkan milia. Salah satunya adalah agar keratin di kulit tidak dihasilkan secara berlebihan.

Tidak perlu bersusah payah pergi ke salon kecantikan, anda boleh melakukan pengelupasan di rumah. Sediakan bahan pengelupasan ringan, seperti gula pasir atau campuran gula perang dan minyak zaitun.

Teknik ini hanya boleh diaplikasikan pada kawasan wajah yang mempunyai milia atau seluruh permukaan wajah.

Basahkan kulit wajah dengan air kemudian sapukan sedikit scrub dan gosok perlahan selama 20-30 saat. Bilas dengan air sejuk. Lakukan ini sekurang-kurangnya tiga kali seminggu sehingga milia hilang.

3. Menggunakan topeng madu manuka

Selain pengelupasan, anda boleh menggunakan madu manuka di wajah anda. Ini membantu mengurangkan keradangan dari bakteria atau kerengsaan kulit.

Satu kajian menunjukkan bahawa madu yang dicampurkan dengan kulit kayu manis sangat berkesan untuk melawan bakteria penyebab jerawat.

Walaupun milia tidak disebabkan oleh bakteria, campuran ini dapat memperbaiki penampilan permukaan kulit. Berikut adalah cara menggunakan topeng semula jadi yang terbuat dari madu manuka di wajah.

  • Campurkan tiga atau empat sudu madu manuka dan satu sudu kayu manis.
  • Panaskan selama 30 saat di dalam ketuhar gelombang mikro.
  • Sapukan lapisan nipis campuran ke wajah anda, biarkan selama 10 minit, dan bilas hingga bersih.

4. Menyemburkan air mawar

Air mawar adalah air yang mengandungi minyak mawar yang dapat menjadi agen anti-inflamasi ketika disapu pada kulit. Semburkan air mawar pada kulit dua atau tiga kali sehari untuk menghilangkan milia pada wajah dan kulit.

5. Gunakan krim retinoid dan pelindung matahari

Krim retinoid topikal dapat menghilangkan milia kerana mengandungi vitamin A. Kemudian, gunakan produk yang mengandungi retinol sekali sehari.

Jangan lupa menggunakan produk pelindung matahari setiap hari untuk melindungi kulit daripada terdedah kepada sinar ultraviolet.

Pelindung matahari mengimbangi krim retinoid yang sensitif terhadap kerosakan cahaya matahari. Kedua-duanya digunakan untuk menghilangkan kerengsaan kulit yang disebabkan oleh bintik-bintik putih kecil pada kulit.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

Apa yang perlu diberi perhatian dalam menghilangkan milia

Harap maklum bahawa cara menghilangkan milia yang telah disebutkan di atas hanya untuk remaja dan orang dewasa, bukan untuk bayi.

Sebelum menggunakan bahan semula jadi untuk topeng atau pengelupasan, jangan lupa melakukan ujian kepekaan pada kulit terlebih dahulu. Ini untuk mengelakkan kegatalan pada kulit.

Pastikan anda berhati-hati dalam menggunakan bahan penghilang milia agar tidak merengsakan kawasan mata. Kadang-kadang, bintik-bintik putih kecil pada kulit kelihatan banyak di bawah mata.

Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor biasanya akan membersihkan milia dengan jarum steril kecil. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh memerah atau memerah milia dengan tangan anda sendiri.

Recent Posts