5 Manfaat Kesihatan Daun Dewa yang Anda Tidak Perlu Lupa: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Meminum jamu telah menjadi kebiasaan yang sudah ada dalam masyarakat Indonesia. Salah satu tanaman yang sering digunakan sebagai ubat herba adalah daun dewa, yang memiliki nama Latin Gynura berlaku atau Sambungkan Nyawa dalam Bahasa Melayu. Betul, apa sih, faedah daun dewa untuk kesihatan?

Pelbagai khasiat daun dewa untuk kesihatan

Beberapa faedah yang dapat diperoleh, antara lain:

1. Merawat barah payudara

Daun Dewa mengandungi sebatian protein yang disebut peroksidase. Kajian tahun 2013 dari Universiti Sains Malaysia yang diterbitkan dalam jurnal PLoS ONE mendapati bahawa protein ini berfungsi untuk menghalang pertumbuhan sel barah payudara. Oleh itu, para penyelidik percaya bahawa daun Dewa berpotensi menjadi pilihan untuk rawatan barah payudara.

2. Merawat herpes

Kajian kolaboratif dari pasukan penyelidik Thailand dan Jerman mendapati bahawa ekstrak etanol daun Dewa mematikan dan menghalang virus herpes simplex HSV-1 dan HSV-2 daripada membiak di dalam badan. Penemuan faedah daun dewa yang satu ini diterbitkan dalam jurnal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine pada tahun 2013.

3. Merawat darah tinggi

Selain membunuh virus herpes, kandungan etanol dalam daun Dewa juga diyakini sebagai ubat untuk menurunkan tekanan darah tinggi (darah tinggi). Penemuan ini diterbitkan pada tahun 2013 dalam jurnal Journal of Acupuncture and Meridian Studies (JAMS) oleh pasukan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia.

4. Merawat diabetes

Daun Dewa dicari untuk rawatan pelbagai penyakit kesihatan seperti diabetes, demam, sembelit, dan darah tinggi. Daun Dewa juga dipercayai berkesan untuk mengubati sakit ginjal dan rematik. Kajian tinjauan yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers of Pharmacology melaporkan bahawa manfaat daun Dewa ini berasal dari sifat penyembuhan serbaguna - dari antihipertensi, kardioprotektif, antihiperglikemik, antikanker, antibakteria, antioksidan, hingga anti-radang.

5. Merawat strok

Daun Dewa diketahui mempunyai sifat antihipertensi dan kardiprotektif, yang dipercayai dapat melindungi jantung. Inilah sebabnya bahawa khasiat daun Dewa dapat menjadi ubat alternatif untuk merawat penyakit jantung, termasuk strok. Apa yang perlu difahami, strok adalah keadaan kecemasan yang boleh mengancam nyawa. Sebaik sahaja anda mengalami strok, dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin, jangan tunda dengan minum ubat herba terlebih dahulu.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa minum ubat herba daun Dewa

Mengonsumsi ubat-ubatan herba dan herba sebagai alternatif pelengkap ubat-ubatan kimia (baik yang diresepkan maupun yang tidak diresepkan) adalah baik. Ubat herba dalam bentuk ramuan yang dimasak di rumah agak selamat untuk dimakan kerana bahan toksik yang mungkin terkandung telah mengalami perubahan struktur kimia. Namun, jangan bergantung pada pengambilan ubat-ubatan herba sebagai pilihan rawatan pertama dan satu-satunya untuk sebarang penyakit kronik.

Ubat-ubatan herba hanya boleh dimakan untuk menjaga kesihatan, sembuh dari penyakit, atau mengurangi risiko penyakit, bukan untuk menyembuhkan. Untuk menyembuhkan penyakit ini memerlukan ubat preskripsi doktor. Makanan tambahan herba juga tidak boleh diambil secara sembarangan kerana reaksi setiap orang terhadap ubat boleh berbeza. Walaupun anda mempunyai keluhan yang sama, tidak semestinya ubat herba ternyata sesuai untuk anda akan memberikan manfaat yang sama kepada suami atau saudara perempuan anda.

Pelbagai kajian yang melaporkan faedah daun Dewa untuk kesihatan secara umum masih terhad dan tidak cukup kuat. Penemuan di atas masih awal kerana dibuat hanya berdasarkan ujian sampel sel atau tisu organ badan atau tikus eksperimen di makmal.

Terlebih lagi, daun dewa telah dikaitkan dengan keracunan hati, yang dapat mengakibatkan penyumbatan urat hepatik. Penyumbatan urat hepatik dicirikan oleh pembengkakan hati (hepatomegali) yang menyakitkan, penumpukan cecair, kenaikan berat badan, dan kekuningan pada kulit dan mata. Pada haiwan, daun dewa dilaporkan dapat menghalang aktiviti enzim penukaran angiotensin, sehingga menyebabkan hipotensi (tekanan darah rendah). Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memperkukuhkan tuntutan faedah daun Dewa untuk kesihatan manusia.

Recent Posts