6 Khasiat Nangka, Melawan Kanser untuk Mengawal Diabetes

Adakah anda peminat buah nangka? Sekiranya demikian, anda adalah antara orang yang bernasib baik kerana anda dapat memperoleh pelbagai faedah kesihatan ketika memakannya. Ya, buah kuning ini memang sedap, jadi buah ini sering menjadi campuran kek dan minuman. Jadi, apa sebenarnya kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan nangka? Lihat penjelasan berikut, ya.

Kandungan khasiat nangka

Nangka adalah salah satu jenis buah yang sangat senang dijumpai. Oleh itu, sangat memalukan kerana kehilangan manfaat kesihatan yang anda dapat daripada memakan buah kuning ini.

Manfaat kesihatan nangka yang anda dapat kerana kandungan nutriennya yang banyak. Dalam 100 gram nangka, terdapat kandungan nutrien berikut:

 • Air: 70 gram
 • Tenaga: 106 kalori
 • Protein: 1.2 gram
 • Lemak: 0.3 gram
 • Karbohidrat: 27.6 gram
 • Serat: 3.7 gram
 • Kalsium: 20 miligram (mg)
 • Fosforus: 19 mg
 • Zat besi: 0.9 mg
 • Natrium: 2 mg
 • Kalium: 407 mg
 • Tembaga: 246.58 mg
 • Zink: 1.4 mg
 • Beta-karoten: 149 mikrogram (mcg)
 • Jumlah karotena: 330 mcg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.07 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.10 mg
 • Niacin: 1 mg
 • Vitamin C: 7 mg

Khasiat nangka untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan nangka yang berpotensi untuk anda ketahui:

1. Melawan barah

Jumlah radikal bebas yang terlalu banyak dalam tubuh meningkatkan potensi kerosakan sel, atau anda juga boleh menyebutnya tekanan oksidatif. Sekiranya anda mengalaminya, risiko anda menghidap penyakit serius, seperti barah, akan terus meningkat.

Baiklah, buang nangka yang kaya dengan antioksidan dan fitonutrien yang dapat membantu anda melawan barah. Sebabnya, nutrien dalam nangka mempunyai manfaat dalam membantu tubuh melawan kesan radikal bebas. Selain itu, kandungan flavonoid, saponin, dan tanin dalam nangka juga mempunyai sifat antikanker.

Sebaliknya, nangka yang kaya dengan vitamin C dapat meningkatkan aktiviti enzim antioksidan yang penting untuk membantu mencegah barah payudara. Oleh itu, jangan terkejut jika nangka adalah salah satu buah yang baik untuk membantu melawan barah.

2. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Kandungan kalium dalam nangka mempunyai manfaat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Sebabnya, Persatuan Jantung Amerika (AHA) menyatakan bahawa makanan yang kaya dengan kalium dapat membantu menurunkan tekanan darah, salah satu faktor risiko penyakit jantung.

AHA juga mengesyorkan orang dewasa mengambil sekurang-kurangnya 4700 miligram kalium sehari. Dengan memakan satu cawan nangka, anda mendapat 739 miligram kalium. Ini bermaksud, nangka dapat membantu memenuhi keperluan kalium harian anda.

Sebagai tambahan, kajian pada tahun 2015 membuktikan bahawa nangka juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Semakin rendah tahap LDL dalam darah, semakin rendah risiko anda terkena serangan jantung atau strok.

3. Memperbaiki sistem pencernaan

Nangka mempunyai manfaat dalam meningkatkan sistem pencernaan berkat kandungan seratnya. Nutrien ini mempunyai peranan penting dalam memudahkan sistem pencernaan dan mengelakkan sembelit.

Sebenarnya, pakar pemakanan menasihatkan anda untuk mengambil serat setiap hari; 25 gram untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki. Di samping itu, 90% kandungan nutrien dalam buah ini adalah karbohidrat kompleks. Tidak hairanlah, buah ini sangat sesuai untuk anda amalkan semasa menjalani diet untuk menurunkan berat badan.

Selain itu, nangka mengandungi prebiotik. Pakar percaya bahawa nutrien dalam nangka yang satu ini dapat membantu pertumbuhan bakteria yang memberikan manfaat untuk kesihatan pencernaan.

4. Mempercepat proses pemulihan luka

Nangka adalah salah satu buah yang mengandung vitamin C, yang merupakan antioksidan yang berperan penting dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Ini menjadikan anda mempunyai sistem imun yang kuat sehingga apabila anda cedera, proses pemulihan akan lebih cepat.

Selain itu, tubuh memerlukan vitamin C untuk membuat kolagen, yang merupakan protein yang penting untuk menjaga kesihatan kulit, tulang, saluran darah, dan tulang lembut. Nah, kolagen juga penting dalam proses penyembuhan luka.

Ini juga disokong oleh kajian kecil pada tahun 2014 yang membuktikan bahawa nangka mengandungi bahan yang mempunyai sifat anti-radang, anti-bakteria, dan anti-jamur yang dapat membantu proses penyembuhan luka.

5. Mengekalkan fungsi penglihatan yang baik

Nangka mengandungi nutrien yang menyokong kesihatan mata, termasuk beta karoten, vitamin A, Lutein, dan Zeaxanthin. Semasa memakan buah ini, tubuh kemudian mengubah beta karotena menjadi vitamin A.

Vitamin A mempunyai peranan penting untuk penglihatan mata kerana nutrien ini menyokong fungsi normal membran kornea dan konjungtiva. Kemudian, Lutein dan Zeaxanthin adalah karotenoid dengan jumlah yang tinggi disimpan di retina. Kedua-dua karotenoid menyaring cahaya berbahaya yang akan memasuki mata.

Selain itu, kedua karotenoid ini juga melindungi dan mengekalkan fungsi sel di mata. Oleh itu, memakan nangka yang kaya dengan dua karotenoid ini dapat memastikan penglihatan anda berfungsi dengan baik. Buah nangka juga dapat mencegah pelbagai masalah penglihatan seperti katarak, glaukoma, dan degenerasi makula.

6. Mengawal diabetes

Bukan hanya daging, biji nangka juga bermanfaat untuk kesihatan, terutama bagi anda yang perlu mengatur kadar gula dalam darah. Sebabnya, biji nangka adalah salah satu makanan dengan indeks glisemik rendah. Makanan dengan indeks glisemik rendah tidak menyebabkan lonjakan kadar gula darah di dalam badan.

Oleh itu, buah ini dapat membantu anda mengawal atau mencegah diabetes. Selain itu, kandungan vitamin dan mineral dalam nangka juga mempunyai manfaat untuk mengurangi risiko komplikasi pada penderita diabetes.

Bukan hanya itu, daun nangka juga mengandungi bahan kimia tertentu yang membantu mengurangkan kadar gula dalam darah. Ini menjadikan daun nangka dapat membantu menstabilkan kadar gula dalam darah sambil mengawal diabetes.

Tetapi perlu diingat, nangka bukanlah ubat. Pengambilan nangka yang berlebihan juga mempunyai risiko bagi sesetengah orang. Hingga kini, belum ada kajian yang menentukan dos atau jumlah nangka yang tepat dan selamat untuk mendapatkan faedah ini.

Recent Posts