Hidung Berair Kerana Selsema, Alergi, atau Kebocoran Cecair Otak?

Hidung berair adalah penyakit biasa bagi sesetengah orang. Sebabnya berbeza-beza. Bermula dari selsema, selesema, alergi, atau sinusitis. Namun, ada keadaan lain yang boleh menyebabkan gejala ini, iaitu kebocoran cecair serebrospinal. Lalu, apa yang membezakan penyebab hidung berair? Dapatkan jawapannya dalam ulasan berikut.

Kebocoran cecair serebrospinal boleh menyebabkan hidung berair

Dilaporkan dari Healthline, seorang wanita berusia 52 tahun bernama Kendra Jackson di Nebraska, Amerika Syarikat (AS) menderita sakit kepala dan hidung berair. Pada mulanya doktor mendiagnosis bahawa wanita itu mengalami alahan. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak bertambah baik setelah bertahun-tahun. Sehingga doktor pakar memberi diagnosis bahawa sakit kepala dan hidung berair bukan disebabkan oleh alergi, tetapi kebocoran cecair serebrospinal (CSF) di otak.

Jadi, penyebab hidung berair bukan hanya sinusitis, selsema, selesema, atau alahan. Cecair yang keluar boleh menjadi lendir berlebihan akibat jangkitan virus, bakteria, dan alergen atau juga cairan di otak yang telah bocor. Walau bagaimanapun, kebocoran cecair serebrospinal sangat jarang berlaku.

Membezakan hidung berair kerana kebocoran cecair serebrospinal dari sebab lain

Biasanya gejala hidung berair akibat selsema, selesema, alergi, atau sinusitis akan sembuh jika dirawat dan mengelakkan pencetus. Berbeza dengan kebocoran cecair serebrospinal yang berterusan dan tidak bertambah baik dengan rawatan biasa. Di samping itu, terdapat simptom kebocoran cecair serebrospinal yang perlu diperhatikan, seperti:

  • Sakit kepala
  • Telinga berdering
  • Gangguan visual; sakit mata dan penglihatan kabur
  • Leher yang tegang
  • Pening dan muntah
  • Kejang

Walau bagaimanapun, setiap pesakit dengan keadaan ini mempunyai simptom yang berbeza. Biasanya, kepala akan terasa sangat sakit ketika menurunkan kepala, bangun dari posisi duduk, dan sebaliknya. Sementara cairan yang keluar jelas dan akan keluar lebih banyak ketika memiringkan kepala, menundukkan kepala, atau ketika meneran.

Bagaimana doktor mendiagnosis kebocoran cecair serebrospinal?

Kebocoran cairan serebrospinal di otak disebabkan oleh koyakan pada tisu lembut yang meliputi otak dan saraf tunjang yang disebut dura. Cecair yang keluar menyebabkan penurunan jumlah dan memberi tekanan pada otak. Akhirnya cecair ini dapat mengalir ke hidung, telinga, atau belakang tekak. Rata-rata orang yang mengalami keadaan ini telah mengalami trauma kepala, pembedahan di kepala, atau mempunyai tumor di otak.

Sekiranya tidak disebabkan oleh selesema dan penyebab umum hidung berair, pembuangan dari hidung akan diuji di makmal. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa cecair itu memang cecair serebrospinal di otak.

Kemudian, untuk mengetahui di mana cairan yang keluar dari hidung kerana kebocoran cairan otak tidaklah mudah. Pesakit harus menjalani pelbagai ujian pencitraan (imbas) resolusi tinggi untuk melihat aliran cecair serebrospinal. Atau dengan menyuntikkan pewarna pendarfluor yang membolehkan pakar bedah menentukan lokasi kebocoran.

Bagaimana menangani kebocoran cecair serebrospinal?

Mengatasi kebocoran cecair serebrospinal dapat dilakukan dengan dua cara, bergantung kepada keparahan setiap keadaan. Pertama, lakukan pembedahan dengan memasukkan saluran kecil yang dipanggil menjerit untuk mengalirkan sedikit cecair.

Kemudian, doktor akan mengesyorkan pesakit untuk berehat sepenuhnya (rehat di atas katil) supaya tisu yang koyak dapat sembuh dengan sendirinya. Kedua, jika kebocorannya lebih besar, anda harus menambal bahagian yang bocor dengan tisu lain yang serupa di tubuh pesakit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found