Denyut Jantung Normal dan Cara Menghitungnya -

Apabila anda terkejut atau selepas berlari pagi, anda pasti akan menyedari bahawa degupan jantung anda terasa lebih cepat daripada ketika anda sedang bersantai. Sebenarnya, apakah degupan jantung dan apakah had normal? Ayuh, fahami lebih mendalam mengenai degupan jantung normal (nadi) dan pelbagai perkara yang mempengaruhinya dalam ulasan berikut.

Denyut jantung normal mengikut usia

Jantung adalah organ penting yang tugasnya adalah mengepam darah ke seluruh badan. Ini membolehkan darah yang kaya dengan oksigen mencapai semua sel di dalam badan anda. Untuk memeriksa kesihatan jantung, doktor biasanya akan memerhatikan bagaimana tekanan darah dan degupan jantung normal.

Denyut jantung, juga dikenali sebagai denyut nadi, adalah frekuensi degupan jantung anda setiap minit. Denyut jantung atau nadi yang normal berkisar antara 60 hingga 100 denyutan seminit (BPM). Walau bagaimanapun, jumlah denyut nadi normal juga dapat dikategorikan berdasarkan usia, iaitu:

Denyut jantung normal (nadi) pada bayi dan kanak-kanak

 • Bayi yang baru lahir hingga usia berbulan-bulan, berkisar antara 70-190 denyutan seminit.
 • Bayi berumur 1 hingga 11 bulan, antara 80-150 denyutan seminit.
 • Kanak-kanak berumur 1 hingga 2 tahun, antara 80-130 denyutan seminit.
 • Kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun, antara 80-120 denyutan seminit.
 • Kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun, antara 80-120 denyutan seminit
 • Kanak-kanak berumur 5 hingga 6 tahun, antara 75-115 denyutan seminit.
 • Kanak-kanak berumur 7 hingga 9 tahun, antara 70-110 denyutan seminit.
 • Kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas mempunyai degupan jantung normal sekitar 60-100 denyutan seminit.

Cara mengira kadar degupan jantung

Mengira kadar degupan jantung anda adalah mudah, dan anda boleh menggunakan nombor anda sebagai panduan betapa sukarnya anda bekerja pada masa akan datang.

Untuk mengira kadar degupan jantung anda, anda hanya memerlukan kemahiran numerasi dan jam randik. Walau bagaimanapun, penting untuk memilih masa untuk menghitungnya. Anda akan mendapat bacaan degupan jantung anda yang paling tepat ketika anda bangun pada waktu pagi.

 • Letakkan hujung jari telunjuk dan tengah tangan kanan anda di tapak tangan pergelangan tangan kiri anda (atau sebaliknya), tepat di bawah pangkal ibu jari anda. Atau, letakkan hujung telunjuk dan jari ketiga di leher rahang bawah di satu sisi kerongkong anda. Jangan gunakan ibu jari anda kerana ibu jari anda mempunyai denyut cahaya yang dapat mengelirukan anda semasa mengira.
 • Tekan jari anda dengan perlahan sehingga anda merasakan denyutan di bawah jari anda. Anda mungkin perlu menggerakkan jari anda sehingga anda benar-benar merasakan nadi.
 • Kira nadi anda dalam 15 saat. Gandakan hasilnya dengan 4 untuk mendapatkan kadar nadi rehat seminit anda. Anda boleh mengira denyut nadi anda tiga kali, kemudian ambil purata ketiga-tiganya untuk benar-benar yakin.

Pelbagai perkara yang mempengaruhi degupan jantung normal

Nadi anda boleh melompat tinggi atau rendah daripada yang sepatutnya. Selain usia, perubahan degupan jantung juga dipengaruhi oleh pelbagai perkara, termasuk:

Aktiviti fizikal

Semasa anda melakukan aktiviti fizikal, seperti sukan, kadar denyutan jantung pada mulanya normal dapat meningkat. Ini kerana badan anda memerlukan lebih banyak oksigen untuk menghasilkan tenaga, jadi jantung harus mengepam darah kaya oksigen ke seluruh badan dengan lebih cepat.

Melapor dari American Heart Association, sepanjang anda melakukan aktiviti intensiti sederhana, kadar denyut jantung sasaran anda biasanya sekitar 50-70% dari kadar denyut jantung maksimum anda. Sementara itu, jika anda melakukan aktiviti intensiti tinggi, kadar denyut jantung sasaran anda adalah sekitar 70-85% dari kadar denyut jantung maksimum anda.

Contohnya, anda berumur 20 tahun, mempunyai denyut nadi maksimum 200 BPM, dan melakukan senaman intensiti tinggi. Jadi, had maksimum ialah 200 BPM x 70 atau 80%, jadi degupan jantung anda pada masa itu adalah sekitar 140-160 degupan jantung seminit. Denyutan jantung ini tentunya berbeza dalam ukuran ketika anda sedang berehat.

Suhu udara

Denyut jantung normal juga boleh berubah bergantung pada suhu udara di sekitar anda. Sekiranya suhu bilik tinggi, degupan jantung akan meningkat. Ini berlaku kerana udara panas mencetuskan jantung untuk mengepam lebih banyak darah. Biasanya, degupan jantung akan meningkat sekitar 5-10 degupan tambahan seminit.

Kedudukan badan

Apabila badan anda duduk atau berdiri, nadi tidak akan berbeza. Namun, setelah anda bertahan selama 15-20 saat pertama, nadi akan naik sedikit. Selepas beberapa minit, nadi yang meningkat akan kembali ke nombor asalnya.

Emosi

Tekanan juga dapat mengubah degupan jantung normal anda. Di samping itu, pelbagai emosi lain, seperti kegelisahan, kemarahan, kesedihan, dan kebahagiaan juga dapat mengubah jumlah denyutan jantung anda setiap minit.

badan gemuk

Orang yang mempunyai badan gemuk, biasanya mempunyai kadar nadi rehat yang lebih tinggi daripada biasa. Walau bagaimanapun, tidak lebih daripada 100 denyutan seminit.

Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Ubat juga boleh mempengaruhi kadar denyutan jantung yang normal. Contoh ubat-ubatan ini adalah ubat-ubatan untuk mengobati masalah tiroid, ubat penyekat beta, ubat selsema, ubat jantung, ubat asma, dan ubat penyekat kalsium.

Masalah kesihatan tertentu

Denyutan jantung yang normal juga boleh terganggu kerana masalah kesihatan. Selalunya, keadaan ini mempengaruhi orang dengan penyakit jantung, seperti gangguan irama jantung (aritmia).

Tahap jantung menjadi lemah di bawah 60 BPM (bradikardia) atau lebih cepat melebihi 100 BPM (takikardia). Selain itu, penghidap diabetes dan kolesterol tinggi.

Apabila bradikardia berlaku, anda biasanya akan mengalami pening, sakit dada, sesak nafas, lemah, dan rasa pingsan. Sementara itu, apabila takikardia berlaku, anda akan mengalami sesak nafas, degupan jantung yang cepat disertai dengan sakit dada, dan perasaan pingsan.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor atau dapatkan bantuan perubatan. Sebabnya, gejala ini menunjukkan tanda-tanda kecemasan yang mengancam nyawa, jadi mereka memerlukan rawatan segera.

Recent Posts