Penting! Ini adalah cara mengambil pil kawalan kelahiran dan peraturan yang betul untuk menggunakannya |

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah kehamilan. Sekiranya cara pengambilan pil kawalan kelahiran dan arahan penggunaannya dilakukan dengan betul, keberkesanan pil ini dilaporkan dapat mencapai 99 persen. Untuk lebih memahami dan tidak tersilap, lihat penjelasan di bawah mengenai cara mengambil pil kawalan kelahiran yang betul.

Garis panduan umum untuk mengambil pil kawalan kelahiran

Peraturan untuk mengambil pil kawalan kelahiran tentunya bergantung pada jenis pil kawalan kelahiran yang anda pilih. Dipetik dari Planned Parenthood, berikut adalah cara menggunakan pil kawalan kelahiran mengikut jenis:

1. Pil gabungan

Cara menggunakan pil kawalan kelahiran kombinasi sebenarnya mudah. Anda hanya perlu minum 1 pil sehari agar anda tidak hamil walaupun anda melakukan hubungan seks.

Anda tidak perlu minum pil kombinasi pada waktu yang sama setiap hari. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk minum pil pada masa yang sama untuk memudahkan anda mengingatnya.

Anda juga boleh menggunakan penggera, peringatan kalendar, atau aplikasi peringatan sehingga Anda tidak lupa minum pil.

Panduan cara mengambil pil kawalan kelahiran kombinasi juga berbeza mengikut pakej pil kawalan kelahiran kombinasi yang anda pilih.

Berikut adalah beberapa pakej pil kawalan kelahiran gabungan:

Pek pil KB 28 hari

Minum 1 pil setiap hari selama 28 hari (4 minggu) berturut-turut, kemudian mulakan pek baru pada hari ke-29.

Pil terakhir dalam pek pil gabungan 28 hari tidak mengandungi hormon di dalamnya.

Pil ini adalah plasebo (pil kosong) yang berguna sebagai "peringatan" bahawa anda menjalani program perancang keluarga dengan mengambil pil.

Sebilangan besar paket pil mempunyai 7 pil "peringatan" yang diambil selama 7 hari, tetapi kadang-kadang terdapat lebih sedikit pil.

Anda masih akan dilindungi dari kehamilan walaupun anda tidak mengambil pil ini. Walau bagaimanapun, jangan lupa minum pek seterusnya pada masa yang tepat.

Penting untuk difahami bahawa semasa anda mengambil pil kosong, anda masih mempunyai haid.

Pek pil KB 21 hari

Cara menggunakan pakej pil KB 21 hari adalah dengan mengambil 1 pil setiap hari selama 21 hari (3 minggu) berturut-turut.

Dihidupkan hari ke-22, jangan minum pil selama tujuh hari (minggu ke-4). Anda akan mempunyai haid selama minggu ke-4 apabila anda tidak mengambil pil.

Sentiasa ingat untuk memulakan pek baru setelah tidak minum pil selama 7 hari atau gunakan penggera untuk membantu anda mengingatnya.

Pek pil KB 91 hari

Beberapa pek pil gabungan terdiri daripada pil hormon untuk diminum selama 12 minggu (3 bulan berturut-turut), diikuti dengan pil "peringatan" hingga 1 minggu.

Ini supaya anda hanya mempunyai tempoh 3 bulan sekali.

Hormon dalam pil ini akan mencegah kehamilan walaupun anda melakukan hubungan seks pada pil peringatan pada malam hari.

2. Pil Mini

Semasa mengambil pil mini atau juga dikenali sebagai pil progestin, Anda mesti minum pada jangka masa yang sama 3 jam setiap hari untuk melindungi daripada kehamilan.

Contohnya, jika anda mengambil pil mini pada jam 12.00 hari ini, minum pada jam 12.00-15.00 pada keesokan harinya.

Mengambil pil selepas jam 3 petang boleh menyebabkan anda berisiko hamil.

Oleh itu, anda mungkin memerlukan penggera, peringatan, atau aplikasi kawalan kelahiran untuk memastikan anda menggunakan minipill seperti yang diarahkan.

Pil mini hanya boleh didapati dalam pakej 28 hari (4 minggu). Semua pil ini mengandungi hormon yang dapat mencegah anda hamil.

Anda mungkin mempunyai haid pada minggu keempat. Walau bagaimanapun, anda mungkin juga mengalami bintik darah selama sebulan atau tidak mengalami tempoh sama sekali.

Bilakah masa yang tepat untuk mengambil pil kawalan kelahiran?

Anda boleh mula mengambil pil kawalan kelahiran sebaik sahaja anda membelinya, setiap hari dalam seminggu dan pada bila-bila masa semasa kitaran haid anda.

Masa untuk mengambil pil kawalan kelahiran tidak dipengaruhi oleh ketika anda ingin melakukan hubungan seks.

Pil kawalan kelahiran berfungsi untuk mencegah kehamilan bergantung pada jenis pil dan ketika anda mula mengambil pil tersebut.

Anda mungkin perlu menggunakan alat kontrasepsi lain, seperti kondom, selama tujuh hari pertama untuk perlindungan tambahan terhadap kehamilan.

Setelah anda memahami cara minum dengan betul, pastikan anda juga tahu kapan mula mengambil pil kawalan kelahiran:

1. Pil gabungan

Anda boleh mula mengambil pil kombinasi pada bila-bila masa untuk mencegah atau melambatkan kehamilan.

Pil kawalan kelahiran gabungan akan berfungsi untuk melindungi anda dari kehamilan dengan cara berikut:

Sekiranya pil kombinasi diambil dalam 5 hari dari permulaan haid anda

Sekiranya anda mula mengambil pil kombinasi dalam masa 5 hari dari tempoh anda bermula, ia mungkin mula berfungsi dengan segera untuk mencegah kehamilan.

Sebagai contoh, jika anda memulakan haid pada hari Isnin pagi, anda boleh minum pil kombinasi pada bila-bila masa dari hari Selasa hingga Sabtu pagi.

Sekiranya pil kombinasi diambil pada waktu lain

Sekiranya anda mula mengambil pil kombinasi pada waktu yang lain, anda perlu minum pil tersebut selama 7 hari terlebih dahulu agar lebih berkesan untuk melambatkan atau mencegah kehamilan.

Oleh itu, gunakan bentuk kontrasepsi lain, seperti kondom, jika anda melakukan hubungan seks pada minggu pertama minum pil.

2. Pil Mini

Anda boleh mula mengambil pil mini pada bila-bila masa. Pil mini berfungsi untuk mencegah kehamilan setelah 48 jam (2 hari) anda mengambil pil tersebut.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks dalam 2 hari pertama, cubalah menggunakan bentuk kontrasepsi lain, seperti kondom.

Anda harus minum pil ini pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda mengambil masa lebih dari 3 jam dari waktu biasa, gunakan kaedah kontrasepsi lain selama dua hari berikutnya.

Mula mengambil pil kawalan kelahiran setelah hamil

Selain yang dijelaskan di atas, anda juga boleh mula mengambil pil mini atau pil kombinasi sebaik sahaja keguguran atau kelahiran.

Secara amnya, anda boleh mula minum pil gabungan 3 minggu selepas melahirkan, tetapi ini bergantung kepada sama ada anda menyusu atau tidak.

Bagaimana cara mengambil pil kawalan kelahiran?

Tidak jauh berbeza dengan ubat lain, berikut cara menggunakan pil kawalan kelahiran:

  • Telan pil kawalan kelahiran secara keseluruhan dengan air.
  • Tidak kira sama ada anda mengambilnya sebelum atau selepas makan.
  • Setiap pek ditandai dengan hari dalam seminggu, jadi ambil tablet pertama anda pada hari pertama anda mula mengambilnya.

Sebagai contoh, anda akan mula mengambil pil kawalan kelahiran pada hari Rabu, kemudian mengambil dos pil kawalan kelahiran yang ditandai dengan perkataan "Rabu" dan teruskan keesokan harinya mengikut anak panah di lepuh.

Anda disyorkan untuk memulakan pil pil baru pada hari yang sama dengan pek pil sebelumnya.

Dipetik dari Kids Health, pil kontraseptif harus diminum secara berkala tanpa terlepas, lebih baik pada waktu yang sama setiap hari.

Jadi, pengambilan pil kawalan kelahiran tidak boleh dan tidak akan berkesan jika diambil hanya ketika anda ingin melakukan hubungan seks.

Anda dapat menentukan waktu penggunaan yang paling mudah untuk meminimumkan kemungkinan melupakan atau mengalihkan masa pengambilan pil.

Bagaimana jika saya terlambat untuk pil kawalan kelahiran?

Sekiranya anda terlepas dos atau mengambil pil kawalan kelahiran anda lewat 1 hari, anda masih dilindungi dari risiko kehamilan.

Walau bagaimanapun, jika anda melewatkan lebih dari dua dos atau terlambat beberapa hari (lebih dari 48 jam), ini boleh meningkatkan risiko anda hamil.

Oleh itu, anda perlu memperhatikan cadangan berikut jika anda terlambat mengambil pil kawalan kelahiran:

Sekiranya anda terlambat mengambil pil kawalan kelahiran satu hari

Sekiranya anda terlambat menggunakan pil kawalan kelahiran anda, ambil dos yang tidak dijawab sebaik sahaja anda ingat.

Sebenarnya, tidak menjadi masalah sama ada itu bermakna anda harus minum 2 pil dalam 1 hari.

Kaedah ini dibenarkan, selagi tidak lebih dari 12 jam pada hari yang sama. Kemudian, teruskan mengambil dos seperti biasa.

Sekiranya anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran selama dua hari

Sekiranya anda lupa minum pil kawalan kelahiran anda selama 2 hari, anda boleh minum 2 pil selama 2 hari berturut-turut, kemudian teruskan dengan 1 pil seperti biasa pada keesokan harinya.

Anda perlu menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks sekiranya anda telah melewatkan dos melebihi 2 hari.

Sebenarnya, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menggunakan bentuk kontrasepsi lain.

Sekiranya anda lupa minum dan tinggalkan lebih daripada 7 pil kawalan kelahiran

Sekiranya ada tujuh atau lebih pil yang tersisa dalam bungkusan selepas pil terakhir yang anda terlepas, selesaikan lepuh dengan segera seperti biasa.

Kemudian terus berehat (tidak minum pil) selama 7 hari atau minum pil "peringatan" sebelum anda memulakan pek seterusnya.

Sekiranya anda lupa minum dan tinggalkan kurang dari 7 pil kawalan kelahiran

Sekiranya terdapat kurang dari 7 pil yang tersisa dalam bungkusan selepas pil yang terakhir tidak dijawab, mulakan dengan lepuh baru pada keesokan harinya.

Ini bermakna anda tidak mendapat rehat tanpa pil atau pil plasebo.

Anda mungkin juga memerlukan kontraseptif kecemasan jika anda telah kehilangan 2 atau lebih pil pada minggu pertama dan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dalam 7 hari sebelumnya.

Jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda mempunyai keraguan atau masalah semasa mengambil pil kawalan kelahiran.

Recent Posts