Manfaat Kacang Tanah untuk Kesihatan Tubuh |

Tidak hanya digoreng dan direbus, kacang juga boleh diproses menjadi jem, minyak masak, kuah kacang untuk pelbagai hidangan, dan banyak lagi. Walaupun anda sering memakannya, adakah anda tahu kandungan dan faedah kacang tanah?

Kandungan nutrien kacang tanah

Kacang tanah adalah sejenis kekacang yang berasal dari dataran Amerika Selatan. Nama berbeza, dari kacang tanah, kacang tanah, sehingga goobers. Uniknya, kacang tanah bukanlah 'kacang asli' seperti kacang mete dan badam.

Kacang jenis ini tumbuh di dalam tanah dan tergolong dalam kumpulan kekacang. Ini bermaksud kacang lebih mirip dengan lentil, kacang polong, dan kacang soya.

Legumin seperti kacang terkenal dengan kandungan proteinnya yang tinggi. Makanan ini juga padat kalori kerana mengandungi lemak sayuran yang bermanfaat untuk kesihatan.

Berikut adalah banyak kandungan nutrisi yang anda dapat dengan memakan segenggam kacang dengan berat 100 gram.

 • Tenaga: 525 kcal
 • Protein: 27.9 gram
 • Lemak: 42.7 gram
 • Karbohidrat: 17.4 gram
 • Serat: 2.4 gram
 • Jumlah karotena (vitamin A): 30 mikrogram
 • Thiamin (vitamin B1): 0,44 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.27 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 1.4 miligram
 • Kalsium: 316 miligram
 • Fosfor: 456 miligram
 • Besi: 5.7 miligram
 • Natrium: 31 miligram
 • Kalium: 466.5 miligram
 • Tembaga: 1.55 miligram
 • Zink: 1.9 miligram

Selain nutrien, kacang tanah juga kaya dengan fitokimia dan antioksidan. Bahan fitokimia adalah bahan kimia yang secara semula jadi terkandung dalam tumbuhan. Fitokimia dalam makanan ini termasuk isoflavon, asid fitik, fitosterol, dan asid p-Coumaric.

Khasiat kacang untuk kesihatan

Sumber: Wonderopolis

Pelbagai kajian membuktikan bahawa nutrien dan sebatian fitokimia dalam kacang dapat membantu menjaga kesihatan jantung dan mengawal gula dan berat badan dalam darah.

Berikut ini adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai penemuan pakar mengenai keberkesanan kacang tanah.

1. Membantu menurunkan berat badan

Walaupun padat kalori dan lemak, kacang tidak menambah berat badan. Satu kajian dalam jurnal Penyelidikan Pemakanan sebenarnya menyebutkan pengambilan kacang tanah dapat membantu mengekalkan berat badan dan mengurangkan risiko kegemukan.

Makanan ini cenderung membuat anda kenyang lebih lama, mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan. Selain itu, protein dan lemak sihat pada kacang juga meningkatkan kadar pembakaran tenaga di dalam badan anda.

2. Menjaga kesihatan jantung

Kacang tanah memberi manfaat untuk kesihatan jantung kerana kandungan lemak tak jenuh lebih tinggi daripada lemak tepu. Lemak tak jenuh adalah lemak sihat yang dapat menurunkan kolesterol dan mencegah penyakit jantung.

Nama saintifik kacang Arachis hypogaea Ia juga kaya dengan vitamin B3, magnesium, dan tembaga yang diperlukan untuk menjaga jantung yang sihat. Gabungan vitamin, mineral dan lemak sihat akan menjadikan jantung anda lebih kuat dan sihat.

3. Menurunkan risiko penyakit jantung dan strok

Menurut American College of Cardiology, orang yang makan kacang sekurang-kurangnya 2 kali seminggu mempunyai risiko 13% pengurangan penyakit jantung. Di samping itu, risiko penyakit jantung koronari dikurangkan sebanyak 15 peratus.

Ini mungkin berkaitan dengan sifat resveratrol dan asid oleik dalam kacang tanah. Kedua-duanya membantu melindungi jantung dan saluran darah dari kerosakan radikal bebas. Dengan cara itu, risiko penyakit jantung dan strok juga dapat berkurang.

6 Cadangan Buah Terbaik untuk Pesakit Strok

4. Mencegah penyakit batu empedu

Batu empedu terbentuk dari hempedu dan kolesterol yang tersisa untuk membentuk kristal hempedu. Lama kelamaan, batu empedu dapat menyekat saluran empedu, menyebabkan rasa sakit dan keradangan.

Pengambilan kacang tanah dapat mencegah penyakit batu empedu dengan menurunkan kolesterol darah. Untuk hasil yang lebih baik, gabungkan dengan makanan kaya serat dan batasi pengambilan makanan tinggi lemak jahat.

5. Membantu mengawal gula dalam darah

Kacang tanah dan kacang yang serupa dapat menjadi pilihan makanan ringan bagi pesakit diabetes kerana indeks glisemiknya rendah. Maksudnya, makanan ini tidak menyebabkan kenaikan gula darah dengan cepat.

Serat dalam kacang juga memperlambat pergerakan makanan melalui saluran pencernaan, sementara protein mengambil lebih banyak tenaga untuk memecah. Kedua-dua perkara ini menjadikan badan anda membebaskan tenaga dan glukosa dengan stabil.

6. Menurunkan kolesterol

Kandungan lemak tak jenuh dalam kacang tanah berpotensi untuk mengurangkan jumlah lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), kolesterol 'buruk' yang dapat membentuk plak pada saluran darah. Ini adalah penyebab utama penyakit jantung koronari.

Lemak sihat ini juga menyuburkan sel-sel tubuh dan membekalkan vitamin E. kepada tubuh anda. Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi tisu badan anda dari kerosakan radikal bebas.

Jangan makan kacang tanah secara berlebihan

Kacang tanah memang kaya dengan khasiat dan kandungan nutrien, tetapi anda tidak boleh memakannya secara berlebihan. Sebabnya, sebilangan bahan dalam kacang tanah boleh menyebabkan kesan negatif berikut apabila dimakan dalam jumlah besar.

 • Reaksi alergi, sama ada disebabkan oleh pengambilan kacang mentah atau kacang tanah yang diproses. Dalam beberapa kes, alergi kacang yang teruk boleh menyebabkan kematian.
 • Menghambat penyerapan zat besi dan zink kerana pengaruh asid fitik pada kacang tanah.
 • Keracunan Aflatoxin dari cendawan Aspergillus flavus tumbuh pada kacang tanah. Keracunan yang teruk boleh menyebabkan kegagalan hati dan juga barah.

Kacang tanah adalah makanan yang padat dalam tenaga, nutrien, dan sebatian fitokimia. Manfaat makan kacang juga berbeza-beza, dari menurunkan berat badan hingga mengurangi risiko penyakit jantung.

Anda boleh mendapatkan faedah kacang dengan menambahkannya ke dalam diet mingguan anda, baik segar atau diproses. Walau bagaimanapun, gunakan dalam jumlah yang munasabah untuk mengelakkan alahan dan kesan lain.

Recent Posts