5 Ubat Sakit telinga semula jadi alternatif yang boleh anda temui di rumah

Sakit telinga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara seperti jangkitan, alergi, dan tindak balas terhadap bahagian badan lain yang meradang. Walaupun tidak selalu menjadi tanda keadaan yang serius, sakit telinga boleh sangat menjengkelkan. Anda dapat mengatasi pelbagai cara semula jadi, tetapi dalam keadaan tertentu, anda mungkin memerlukan ubat perubatan. Inilah penjelasannya.

Apakah ubat sakit telinga semula jadi?

Berikut adalah pelbagai pilihan rawatan semula jadi yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit telinga, termasuk:

1. Kompres panas atau sejuk

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Memakai tuala yang telah direndam dalam air panas dapat membantu mengurangkan keradangan dan sakit di telinga. Anda boleh meletakkan tuala yang telah dicelupkan ke dalam air panas di telinga anda selama kira-kira 20 minit.

Selain terapi haba, anda juga boleh mencuba kompres sejuk untuk merawat sakit telinga. Mencelupkan tuala dengan air sejuk dan meletakkannya di telinga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk melegakan kesakitan. Anda juga boleh membungkus ketulan ais dalam tuala dan mengoleskannya ke darah di sekitar telinga anda selama kira-kira 20 minit.

2. Urut

Sekiranya rasa sakit timbul dari sekitar rahang gigi atau akibat sakit kepala yang tegang, maka anda boleh mengurut otot di sekitar kawasan yang sakit. Contohnya, jika anda mengalami sakit telinga belakang, cubalah mengurut otot rahang dan leher anda. Urut juga dapat mengatasi kesakitan akibat jangkitan telinga.

Mulailah mengurut dari belakang telinga ke bahagian bawah leher, dengan gerakan atas-bawah. Selepas itu, cubalah mengurut ke bahagian depan telinga. Ini dilakukan untuk mengalirkan lebihan cecair dari telinga yang menyebabkan rasa sakit semakin teruk.

3. Meregangkan leher

Beberapa sakit telinga disebabkan oleh tekanan di saluran telinga atau saluran telinga. Melakukan pelbagai regangan di leher boleh digunakan untuk menghilangkan tekanan ini. Anda boleh melakukannya dengan:

 • Duduk tegak dengan kedua kaki menyentuh tanah.
 • Putar leher dengan perlahan dari kanan ke kiri dan sebaliknya.
 • Angkat bahu dengan tinggi seolah-olah anda cuba menutup telinga dengan bahu.
 • Lakukan setiap bangun dan ketika telinga sakit.

4. Buat ramuan bawang putih

Brandon Hopkins, MD, seorang pakar dari Klinik Cleveland mengatakan bahawa walaupun tidak ada bukti saintifik mengenai keberkesanan bawang putih sebagai ubat sakit telinga, anda boleh mencuba kaedah ini.

Sebabnya, bawang putih telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan rasa sakit sejak berabad-abad yang lalu. Penyelidikan menunjukkan bahawa bawang putih mempunyai sifat antibiotik dan antimikroba yang dapat membantu melawan jangkitan.

Anda boleh memproses bawang putih sebagai titisan telinga. Anda melakukannya dengan merendam bawang putih yang dihancurkan dalam minyak zaitun atau minyak bijan hangat. Setelah ditapis, ambil minyak dan sapukan ke lubang atau saluran telinga.

5. Gunakan pokok teh dan minyak zaitun

Minyak pokok teh mengandungi sebatian antikulat, antiseptik, anti-radang, dan sebatian antibakteria yang baik untuk ubat sakit telinga semula jadi. Oleh itu, anda boleh menggunakan minyak yang satu ini sebagai titisan untuk mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan di telinga anda.

Untuk mengelakkan risiko alergi, anda boleh mencampurkan minyak pokok teh dengan minyak zaitun yang hangat sebelum meletakkannya di telinga. Menurut American Academy of Pediatrics, walaupun tidak ada bukti saintifik, minyak zaitun dapat digunakan dengan cukup berkesan untuk merawat sakit telinga.

6. Laraskan kedudukan tidur

Cara tidur anda boleh mempengaruhi sakit telinga. Rehatkan dengan kepala menggunakan dua atau lebih bantal, sehingga telinga yang sakit lebih tinggi daripada bahagian badan anda yang lain.

Sebagai alternatif, jika telinga kiri anda dijangkiti, tidurlah di sebelah kanan anda. Kaedah ini dapat mengurangkan sakit telinga yang anda rasakan kerana semakin kurang tekanan, semakin kurang sakit di telinga.

Anda boleh menggunakan pelbagai rawatan di rumah ini sebagai alternatif tambahan daripada rawatan doktor. Walau bagaimanapun, pastikan anda berunding terlebih dahulu untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Bilakah saya perlu pergi ke doktor?

Tidak semua ubat rumah dan ubat telinga semula jadi dapat melegakan sakit telinga. Anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya:

 • Telinga berdarah, malah mengeluarkan nanah.
 • Mengalami demam tinggi, sakit kepala, atau pening.
 • Terasa ada sesuatu yang tersekat di telinga.
 • Bengkak di belakang telinga, terutamanya jika satu sisi wajah anda terasa lemah dan otot sukar bergerak.
 • Sakit telinga bertambah teruk bahkan sehingga kehilangan pendengaran sementara.
 • Gejala tidak bertambah baik dan bertambah buruk dalam dua hari.

Apakah rawatan perubatan yang dapat merawat sakit telinga?

Rawatan untuk sakit telinga biasanya disesuaikan berdasarkan penyebab, usia, dan keparahan jangkitan. Berikut adalah pelbagai ubat yang biasanya diresepkan untuk merawat sakit telinga, iaitu:

Antibiotik

Doktor akan memberi antibiotik oral untuk jangkitan telinga yang disebabkan oleh bakteria . Antibiotik diberikan untuk merawat jangkitan telinga pada:

 • Kanak-kanak berumur 6 bulan dan lebih tua yang mengalami sakit telinga sederhana hingga teruk di satu atau kedua telinga. Kesakitan juga telah berlangsung kurang dari 48 jam dan telah meningkatkan suhu badan hingga lebih dari 39ºCelsius.
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 23 bulan dengan sakit telinga ringan di satu atau kedua telinga yang telah berlangsung kurang dari 48 jam dan suhu badan masih di bawah 39ºCelsius.
 • Kanak-kanak berumur 24 bulan ke atas hingga dewasa dengan sakit telinga ringan di salah satu atau kedua-dua telinga. Kesakitan telah berlangsung kurang dari 48 jam dan suhu badan di bawah 39 darjah Celsius.

Pilihan antibiotik berikut biasanya diberikan kepada orang yang sakit telinga kerana jangkitan:

 • Amoxicillin (Amoxil, Trimox, Wymox)
 • Cefixime (Suprax)
 • Cefuroxime Axetil (Ceftin)
 • Cefprozil (Ceffil)
 • Cefpodoxime (Vantin)
 • Cefdinir (Omnicef)
 • Clindamycin (Cleocin HCl)
 • Clarithomycin (Biaxin)
 • Azithromycin (Zithromax)
 • Ceftriaxone (Rocephin)

Antibiotik mesti diambil mengikut dos dan diambil sehingga tarikh akhir yang ditentukan oleh doktor. Sebagai tambahan kepada ubat oral, doktor juga boleh menetapkan antibiotik dalam bentuk titisan telinga untuk merawat jangkitan telinga luar.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan virus, doktor akan menetapkan ubat jangkitan telinga antivirus untuk merawat gejala.

antijamur

Sakit telinga juga boleh disebabkan oleh kulat. Gejala yang disebabkan oleh keadaan ini serupa dengan sakit telinga yang disebabkan oleh bakteria. Keadaan ini dirawat dengan titisan telinga antijamur, salah satunya adalah clotrimazole.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Audiology and Otology mengatakan bahawa 95% daripada 40 pesakit yang dikaji mengalami peningkatan pada gejala saluran telinga mereka. Ubat ini tidak menimbulkan rasa sakit selepas digunakan.

Penghilang rasa sakit dan dekongestan

Dalam beberapa kes, jangkitan telinga boleh disebabkan oleh penyakit lain seperti selesema atau alergi. Sekiranya ia disebabkan oleh penyakit pernafasan yang sejuk atau lain-lain, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol dan ibuprofen, untuk membantu menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh keradangan di telinga.

Sekiranya jangkitan telinga disebabkan oleh reaksi alergi, anda boleh mengambil dekongestan atau antihistamin seperti pseudoephedrine atau diphenhydramine (Benadryl). Walaupun ubat ini boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, cubalah berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambilnya. Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan telinga tidak boleh diberi ubat ini.

Recent Posts