5 Khasiat Jus untuk Kesihatan yang Perlu Anda Ketahui

Sebagai salah satu rempah pilihan yang sering digunakan dalam rempah memasak, asam jawa ternyata menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan anda. Ingin tahu apakah faedah asam jawa? Lihat ulasannya di bawah.

Kandungan khasiat asam jawa

Tamarind atau asam jawa adalah tanaman tropika khas yang sangat mudah dijumpai di sekitar kita. Sebagai rempah dapur, ternyata asam jawa mengandungi banyak nutrien.

Menurut Data Komposisi Nutrien Makanan, dalam 100 gram asam jawa terdapat bahan berikut:

Air: 31.4 g

Tenaga: 267 Cal

Protein: 2.8 g

Lemak: 0.6 g

Karbohidrat: 62.5 g

Serat makanan: 1.2 g

Kalsium: 74 mg

Fosforus: 113 mg

Zat besi: 0.6 mg

Natrium: 9 mg

Kalium: 139.5 mg

Tembaga: 0.09 mg

Zink: 0.1 mg

Beta-Karotena: 9 mcg

Jumlah Karotenoid: 30 mcg

Tiamin (Vitamin B1): 0.34 mg

Riboflavin (Vitamin B2): 0.04 mg

Vitamin C (Vit. C): 2 mg

Khasiat asam jawa untuk kesihatan

Buah ini yang mempunyai kombinasi rasa masam dan manis sering digunakan sebagai ubat alternatif di berbagai pelosok dunia.

Berikut adalah beberapa kebaikan asam jawa untuk kesihatan.

1. Membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Tamarind yang juga dikenali sebagai tamarin dipercayai sebagai julap semula jadi kerana kandungan serat di dalamnya.

Tamarind mengandungi 6 gram serat tidak larut, yang memudahkan najis anda melewati usus.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Shri Ram Institute of Technology-Pharmacy mengenai faedah asam jawa untuk kesihatan manusia, ia menunjukkan kesan pencahar pada tanaman.

Di samping itu, juga didapati bahawa kanak-kanak di Afrika menggunakan asam jawa sebagai sebahagian daripada sarapan mereka untuk merawat sembelit. Biasanya, mereka mencampurkan buah masam yang belum masak dengan jus kapur atau madu.

Oleh itu, minum minuman yang mengandungi asam jawa dipercayai dapat membantu mengatasi gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit.

2. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat asam jawa seterusnya adalah membantu menurunkan kolesterol agar kesihatan jantung dapat dijaga.Ini kerana pada asam jawa terdapat flavonoid.

Keberkesanan asam jawa dalam menurunkan kolesterol terbukti melalui kajian yang dilakukan di Universiti Malaya yang melibatkan haiwan eksperimen.

Percubaan menunjukkan penurunan kadar kolesterol jahat (LDL), kolesterol total, dan trigliserida. Ekstrak asam jawa yang diberikan kepada haiwan ini menyerap dan membantu membersihkan LDL dari tisu saraf.

Berdasarkan kajian ini, dapat disimpulkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam buah ini dianggap dapat membantu mengurangkan bahaya oksidatif kolesterol jahat yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

3. Membantu mengawal gula dalam darah

Manfaat asam jawa seterusnya adalah mengawal kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

Dalam eksperimen yang dilakukan pada haiwan, ekstrak asam jawa cair dapat bertindak sebagai antidiabetik yang cukup kuat.

Masih dari kajian yang sama, pemberian ekstrak asam jawa dapat mengurangkan risiko hiperglikemia kerana kandungan magnesiumnya yang relatif tinggi.

Magnesium yang terkandung dalam asam jawa mempunyai peranan penting dalam 600 fungsi tubuh manusia, termasuk sebagai antidiabetik.

4. Membantu menurunkan berat badan

Selain dapat mengurangkan risiko diabetes, ternyata pengambilan asam jawa juga dapat membantu menurunkan berat badan.

Dilaporkan dari Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, asam jawa termasuk dalam kategori buah-buahan tropika yang dapat mengurangkan risiko kegemukan.

Obesiti adalah keadaan apabila kadar lemak badan seseorang meningkat secara berlebihan, terutama pada tisu lemak.

Eksperimen yang dilakukan pada tikus gemuk menunjukkan bahawa pemberian ekstrak asam jawa terbukti dapat mengurangkan berat badan.

Ini berlaku kerana zat asid hidroksi atau HCA membantu menghalang penyimpanan lemak di dalam badan. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

5. Membantu melindungi hati

Di Bangladesh, asam jawa dimakan dalam bentuk buah untuk mendapatkan manfaat kesihatan yang terdapat di dalamnya. Ubat ini diketahui dapat melindungi hati mereka.

Dalam satu kajian eksperimental pada hamster, didapati bahawa ekstrak asam jawa hidro-alkoholik membantu meningkatkan sistem anti-radang untuk hati.

Alkohol dan bahan lain yang merosakkan organ hati dapat meningkatkan risiko penyakit hati dan menjadi salah satu penyebab apoptosis, iaitu proses kematian sel yang tidak diperlukan oleh tubuh.

Oleh itu, asam jawa dipercayai oleh kebanyakan orang untuk membantu mengurangkan kerosakan hati. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang membuktikan kesan ini pada hati manusia.

Manfaat asam jawa atau tamarin untuk kesihatan sebenarnya telah digunakan oleh masyarakat Indonesia. Mereka percaya bahawa minum ubat herba atau memakan makanan yang mengandungi asam jawa dapat meningkatkan kesihatan mereka.

Namun, perlu diingat bahawa penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan kebenaran ini. Sekiranya ragu-ragu, cubalah berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum meminumnya.

6. Menjaga kesihatan gigi

Manfaat asam jawa seterusnya untuk tubuh adalah sebagai antibakteria yang berkesan untuk menjaga kebersihan gigi.

Satu kajian dilakukan oleh ahli kimia dari Fakulti Pergigian, Universiti Jember. Tujuannya adalah untuk menguji kesan antibakteria pada air yang direndam dalam daun asam jawa.

Dari kajian ini, dapat disimpulkan bahawa berkumur menggunakan air berkesan untuk mencegah rongga dan mengatasi plak pada gigi.

Ini kerana daun asam jawa mengandungi etanol dan klorin. Kedua-dua bahan ini dapat membunuh pelbagai jenis bakteria, termasuk: Streptokokus dan Lactobacillus yang boleh menyebabkan rongga pada gigi.

7. Mencegah jangkitan kulat

Tamarind sering diproses menjadi ubat herba. Selama beberapa generasi, asam jawa dipercayai mempunyai khasiat untuk menjaga kesihatan kawasan wanita.

Ternyata faedah ini diperoleh kerana kandungan antijamur yang terdapat pada tanaman ini, iaitu etanol dan klorin. Selain membunuh bakteria, kedua zat ini juga dapat digunakan untuk mengubati jangkitan jamur.

Atas sebab ini, wanita disarankan untuk minum jamu asam jawa secara berkala untuk mengelakkan jangkitan kulat di kawasan wanita. Jangkitan kulat boleh menyebabkan keputihan dan bau badan yang tidak sedap.

8. Melegakan loya

Manfaat asam jawa seterusnya adalah melegakan loya. Mual biasanya dialami oleh seseorang ketika mengalami penyakit bergerak atau ketika hamil.

Menghisap gula-gula asam jawa dipercayai dapat melegakan loya. Ternyata kesan anti-loya diperoleh daripada kandungan kalium yang tinggi di tanaman yang satu ini.

Berdasarkan sejumlah kajian, kalium dapat membantu melegakan loya dan muntah.

Namun, jika perut anda sensitif terhadap asid, anda tidak boleh makan gula-gula asam jawa kerana ia akan membuatkan perut anda terasa sakit.

Recent Posts