Batuk Sehingga Muntah atau Mual? Ini adalah sebab yang perlu diperhatikan

Batuk sesekali adalah cara semula jadi tubuh untuk melindungi saluran pernafasan dari pelbagai perengsa dan zarah kotor yang mungkin menjengkelkan. Walau bagaimanapun, batuk yang berterusan biasanya merupakan tanda masalah kesihatan tertentu. Batuk yang berpanjangan boleh menjadi sangat mengganggu dan menguras tenaga, terutamanya jika kekerapan batuk sangat kuat. Tidak jarang batuk yang terlalu keras juga dapat mencetuskan reaksi pertahanan badan yang lain, seperti mual dan muntah. Keadaan apa yang boleh menyebabkan anda batuk sehingga anda muntah?

Punca batuk dan muntah

Refleks batuk sebenarnya normal. Maksudnya, jika ada benda asing yang memasuki saluran pernafasan, seseorang pasti akan batuk sehingga tubuh dapat mengusir benda asing yang dapat membahayakan saluran pernafasan.

Masalahnya timbul jika seseorang mengalami batuk yang kuat dan berterusan, yang akhirnya menyebabkan mual dan akhirnya muntah.

Batuk dengan muntah berlaku kerana tekanan kuat yang menekan saluran pencernaan secara berterusan. Akibatnya, makanan naik ke saluran udara sehingga akhirnya dikeluarkan dari mulut.

Punca batuk dan muntah umumnya sama dengan penyebab batuk yang teruk atau batuk kronik. Biasanya, keadaan ini dikaitkan dengan penyakit berjangkit dan tidak berjangkit.

Sebab kerana jangkitan

Jangkitan saluran pernafasan yang boleh menyebabkan mual dan muntah termasuk:

  • Batuk pertusis atau rejan adalah jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis. Penyakit ini biasanya dialami oleh kanak-kanak dan menyebabkan gejala batuk yang teruk disertai sesak nafas dan berdehit.
  • Tuberkulosis adalah jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Ini adalah penyakit paru-paru kronik yang boleh menyebabkan kematian. Berat badan, berpeluh malam dan batuk darah adalah beberapa gejala lain.
  • Influenza (selesema) adalah jangkitan virus yang boleh menyebabkan batuk kering. Batuk jenis ini biasanya tidak cukup teruk sehingga menyebabkan muntah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang penyakit ini boleh mencetuskan gastroenteritis atau radang usus setelah selesema mereda. Mual dan muntah adalah gejala gastroenteritis yang biasa.
  • Bronkitis akut adalah jangkitan saluran pernafasan yang biasa yang melibatkan bronkus dan disebabkan oleh virus atau bakteria. Keadaan ini menyebabkan batuk berterusan dengan kahak yang kadang-kadang menyebabkan muntah dalam kes yang teruk.

Sebab kerana tidak berjangkit

Dilaporkan dari Harvard Medical School, terdapat beberapa keadaan dan tabiat perubatan tidak menular dalam kehidupan seharian yang juga boleh menyebabkan batuk kronik, seperti:

  • Asma adalah gangguan pernafasan kronik yang disebabkan oleh keradangan pada saluran pernafasan. Batuk kering adalah gejala asma yang, apabila teruk, boleh menyebabkan muntah.
  • Titisan selepas hidung berlaku apabila lendir berlebihan terkumpul di bahagian belakang kerongkong merangsang batuk atau sakit tekak kronik.
  • Penyakit paru obstruktif kronik(COPD) adalah penyakit pernafasan kronik yang menyebabkan kerosakan dan penurunan fungsi paru-paru sehingga penghidapnya sukar bernafas. Batuk dan sesak nafas yang berpanjangan adalah gejala utama COPD.
  • Penyakit GERD, adalah keadaan di mana asid perut bergerak di sepanjang esofagus (tiub yang menghubungkan mulut ke perut) menyebabkan batuk.
  • Kesan sampingan ubat tekanan darah, seperti ACE inhibitor yang kadang-kadang mempunyai kesan sampingan dari batuk kronik yang teruk.
  • Asap Penggunaan berlebihan dalam waktu singkat dapat menyebabkan batuk akibat kerengsaan saluran pernafasan. Tahap nikotin dan bahan kimia lain dalam aliran darah juga boleh menyebabkan mual yang akan membuat anda muntah.

Cara mencegah batuk dan muntah

Cara termudah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan batuk anda membuat anda muntah adalah dengan tidak merokok. Anda juga perlu mengelakkan beberapa perkara yang boleh memperburuk batuk anda.

Elakkan makanan yang dilarang semasa batuk, seperti makanan goreng. Walaupun lazat, makanan goreng berisiko menyebabkan batuk.

Sebagai gantinya, anda boleh mengambil makanan dan minuman suam seperti sup kaldu. Ini juga merupakan alternatif ubat batuk semula jadi kerana dapat meningkatkan cairan tubuh, membersihkan saluran udara, dan aman untuk pencernaan.

Pastikan juga anda sentiasa menjaga kebersihan lingkungan agar bebas dari alergi, debu, dan perengsa kimia.

Sekiranya anda terus batuk tidak terkawal dan anda selalu merasa mual dan ingin muntah, anda boleh mencuba teknik batuk yang berkesan. Dengan menggunakan batuk yang berkesan, anda dapat mengurangkan kekerapan batuk yang kuat sehingga mengurangkan tekanan pada saluran pencernaan atas yang memicu mual dan muntah.

Akhir sekali, jangan lupa untuk mencuci tangan dengan kerap dan mengelakkan diri daripada bersentuhan langsung dengan orang yang sakit. Ini akan membantu anda mengelakkan banyak kuman yang menyebabkan selesema, selesema, dan penyakit lain yang mencetuskan batuk kronik.

Sekiranya batuk muntah disertai dengan gejala lain seperti batuk darah, sesak nafas kronik, dan dehidrasi, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan batuk yang betul,

Recent Posts