Terokai Manfaat Kunyit Putih untuk Kanser •

Sel barah dapat merebak dan merosakkan fungsi tisu atau organ yang sihat di sekitarnya. Agar ini tidak terjadi, pesakit barah perlu mengikuti perawatan, mulai dari kemoterapi, pembedahan, hingga radioterapi. Hingga kini, kajian masih dijalankan untuk mencari ubat barah baru, salah satunya yang menjadi perhatian ialah kunyit putih. Jadi, apa faedah kunyit putih untuk merawat barah?

Khasiat kunyit putih untuk merawat barah

Kunyit putih atau zedoaria Rosc adalah rempah yang berasal dari tanah besar India. Namun, ia cukup terkenal di Indonesia sebagai kunyit dan umumnya dibuat sebagai asam kunyit herba.

Bentuk kunyit sekilas memang serupa dengan halia dan lengkuas. Namun, jika anda memperhatikan, kunyit mempunyai bau yang khas dengan rasa pedas dan pahit. Warna rimpang berwarna keputihan dengan bentuk yang menyerupai gumpalan bercabang,

Selama beribu-ribu tahun, rempah ini menjadi andalan Ayurveda, kaedah perubatan alternatif dari India. Secara tradisional, kunyit putih digunakan sebagai ubat untuk mengatasi kembung, selsema, batuk, dan demam kerana mempunyai sifat ekspektoran, diuretik, dan penawar.

Bukan hanya itu, para penyelidik juga menemui kebaikan kunyit putih untuk pendahulu ubat barah. Sebilangan potensi rempah ini sebagai ubat barah, termasuk:

1. Menghambat pertumbuhan barah

Sel yang sihat mempunyai kitaran pertumbuhan yang dapat disesuaikan dengan keperluan keadaan badan. Sekiranya sel rosak, sel akan mati. Kemudian, sel baru akan tumbuh untuk menggantikan sel yang rosak.

Sementara itu, sel barah tidak normal. Sel-sel ini tumbuh di luar kawalan; terus berpecah belah dan tidak mati. Keabnormalan sel barah ini terjadi kerana kekacauan serangkaian perintah sel dalam DNA bermutasi.

Pengajian Penyelidikan toksikologi menunjukkan bahawa kunyit putih mempunyai manfaat antikanker, sehingga berpotensi untuk merawat barah. Dari penyelidikan tersebut, para saintis mendapati kandungan polisakarida dan polisakarida terikat pada protein yang dapat menghalang pertumbuhan sarkoma.

Sarkoma adalah sekumpulan barah yang pertama kali muncul di tulang dan tisu lembut, seperti otot, lemak, saluran darah, saraf, tendon, dan lapisan sendi.

Polisakarida mempunyai dua kesan pada sel barah, iaitu meningkatkan tindak balas imun terhadap sel barah. Anda perlu tahu bahawa peranan sistem imun sangat penting bagi manusia. Terutama bagi penghidap barah, kerana sistem ketahanan badan melemahkan sel barah dan membantu keberkesanan rawatan barah.

2. Mengandungi bahan sitotoksik yang membunuh sel barah

Kunyit putih mempunyai manfaat untuk ubat barah kerana mengandungi zat sitotoksik. Sitotoksik merujuk kepada bahan yang menyebabkan kerosakan sel, sehingga sel akan mati. Nah, sifat sitotoksik ini terdapat dalam ubat kemoterapi yang dapat membunuh sel barah.

Sebenarnya, dalam sistem imun anda, ada zat sitotoksik, iaitu sel T yang dapat membunuh bakteria, virus, dan sel barah. Nah, aktiviti sitotoksik kunyit putih dari -curcumene (alpha-curcumene) pada barah ovari.

Bahan ini dapat menyebabkan apoptosis, iaitu kematian sel, termasuk sel barah. Dalam kajian yang sama, -kurcumene dalam sel SiHa menyebabkan pengaktifan caspase-3, salah satu pelaksana utama proses apoptosis.

Apabila induksi apoptosis berlaku, ini bermaksud sel akan diprogram untuk mati. Ini membolehkan sel barah terbantut dalam pertumbuhan dan perkembangannya.

Perhatikan ini sebelum menggunakan kunyit putih untuk ubat barah

Walaupun penyelidikan menunjukkan faedah kunyit putih untuk merawat barah, ia memerlukan pemerhatian lebih lanjut. Memandangkan kesan sampingan dan keselamatan belum diketahui sepenuhnya.

Selain itu, had selamat untuk dos kunyit putih dalam perubatan juga tidak sepenuhnya jelas, jadi ada kemungkinan menyebabkan penggunaan melebihi dos yang selamat.

Anda harus ingat lagi bahawa anda tidak boleh menjadikan kunyit putih sebagai ubat utama dalam merawat barah, bermula dalam bentuk ekstrak, makanan tambahan, ramuan, atau air rebusan. Anda masih perlu menjalani rawatan perubatan, seperti kemoterapi, radioterapi, dan pembedahan.

Tidak hanya kunyit putih, ada juga tanaman herba lain yang berpotensi serupa melawan barah, seperti tembikai pahit untuk barah atau daun sirsak untuk barah. Walau bagaimanapun, semua tanaman ini memerlukan kajian yang lebih mendalam jika anda ingin menggunakannya sebagai ubat barah.

Oleh itu, sebelum anda mencuba rawatan berasaskan kunyit putih sebagai rawatan barah, berjumpa lebih lanjut dengan doktor yang merawat keadaan anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found