11 Larangan untuk Wanita Hamil Muda yang Perlu Dipatuhi |

Sebaik sahaja anda memasuki tempoh kehamilan, anda mungkin mula mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat untuk menjaga kesihatan ibu dan janin hamil. Ini termasuk mengetahui apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan dari minggu pertama kehamilan hingga trimester berikutnya. Nah, salah satu kunci untuk menjaga kesihatan semasa hamil adalah dengan mengelakkan semua larangan sejak ibu masih hamil. Betul, apa pantang larang untuk wanita hamil muda yang perlu dipatuhi?

Pelbagai larangan untuk wanita hamil muda

Kehamilan awal atau trimester pertama kehamilan adalah masa yang sangat penting untuk perkembangan janin pada masa akan datang.

Pada masa ini, semua organ utama janin mula terbentuk, walaupun tidak ada perubahan yang ketara pada fizikal ibu.

Oleh itu, wanita hamil perlu memberi perhatian tambahan semasa kehamilan ini, salah satunya adalah dengan menjauhi pelbagai perkara yang dilarang semasa awal kehamilan.

Menjauhkan diri dari semua larangan dapat membantu ibu menghindari pelbagai masalah semasa awal kehamilan hingga komplikasi kehamilan.

Lalu, perkara apa yang tidak boleh dilakukan pada trimester pertama kehamilan? Inilah penjelasannya.

1. Jangan merokok

Merokok semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai masalah bagi ibu dan bayi di dalam kandungan.

CDC menyatakan bahawa merokok semasa kehamilan boleh menyebabkan kerosakan tisu pada janin, terutama paru-paru dan otak.

Ini dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, berat lahir rendah pada bayi, hingga sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Bukan hanya itu, merokok semasa mengandung juga meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang.

2. Jangan minum alkohol

Bukan hanya merokok, minum alkohol ketika hamil juga boleh menyebabkan masalah kepada bayi anda.

Ini termasuk keguguran, kelahiran mati, dan pelbagai kecacatan tingkah laku dan intelektual yang dikenali sebagai Gangguan Spektrum Alkohol Janin (FASD).

Menurut Sanford Health, kanak-kanak dengan FASD mungkin mempunyai perkara berikut:

  • ciri wajah yang tidak normal,
  • koordinasi dan ingatan badan yang lemah,
  • kesukaran belajar,
  • kelewatan bercakap dan memahami bahasa,
  • IQ rendah,
  • ketidakupayaan untuk membuat pertimbangan dan menilai,
  • masalah tidur,
  • masalah penglihatan,
  • kehilangan pendengaran, dan
  • masalah dengan jantung, buah pinggang, atau tulang.

3. Jangan makan makanan mentah

Larangan lain untuk wanita hamil muda adalah makan makanan mentah atau tidak dimasak, termasuk daging, telur, atau daging babi makanan laut.

Sebabnya, ibu yang makan makanan mentah berisiko terkontaminasi bakteria dan menyebabkan listeriosis, toksoplasmosis, dan salmonellosis yang membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Jangkitan bakteria ini berisiko menyebabkan kecacatan kelahiran atau keguguran.

Oleh itu, anda harus memastikan makanan yang anda makan tidak mentah dan dimasak dengan sempurna.

4. Jangan minum kopi terlalu banyak

Sekiranya anda penggemar kopi, anda harus mengurangkan atau mengehadkan pengambilan kopi setiap hari.

Apabila diminum dalam jumlah kecil (kira-kira 200 miligram atau dua cawan sehari), kopi atau minuman berkafein mungkin tidak membahayakan kesihatan janin.

Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa minum kopi terlalu banyak dapat meningkatkan risiko keguguran.

Ini kerana kafein dalam kopi dapat menyeberangi plasenta dan mempengaruhi perkembangan bayi, termasuk degup jantung yang berkembang.

5. Jangan membersihkan sisa haiwan

Menjaga haiwan semasa hamil mungkin tidak apa-apa untuk anda lakukan. Namun, yang terbaik adalah tidak bersentuhan langsung dengan atau membersihkan kotoran haiwan kesayangan anda.

Sebabnya, terdapat banyak parasit dalam sisa haiwan yang boleh membahayakan kesihatan wanita hamil dan janin, seperti: Toxoplasma gondii pada tinja kucing (toxoplasmosis).

Pendedahan toxoplasmosis pada awal kehamilan boleh meningkatkan risiko keguguran, masalah penglihatan, dan merosakkan perkembangan otak janin.

6. Jangan mengambil ubat secara sembarangan

Perkara lain yang tidak boleh dilakukan sejak mengandung 1 minggu atau ketika hamil adalah muda, iaitu mengambil ubat tanpa pengetahuan doktor.

Kerana, tidak semua ubat boleh dimakan oleh wanita hamil. Sebilangan ubat sebenarnya boleh mengganggu perkembangan janin.

Oleh itu, jika anda merasakan gejala tertentu semasa awal kehamilan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Semasa mengambil ubat, perhatikan arahan penggunaan ubat dengan baik sebelum anda mengambilnya.

7. Jangan minum susu yang tidak dipasteurisasi

Sekiranya anda minum susu semasa hamil, pilih susu yang telah melalui proses pemanasan. Jangan sekali-kali memilih susu yang tidak dipasteurisasi atau mentah.

Sebabnya, susu yang tidak dipasteurisasi mungkin mengandungi bakteria listeria. Tercemar dengan bakteria ini semasa ibu mengandung boleh meningkatkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran.

8. Jangan makan ikan yang mengandungi merkuri

Selain makanan mentah dan susu yang tidak dipasteurisasi, wanita hamil muda lain dilarang memakan ikan yang mengandungi merkuri.

Tidak hanya pada kehamilan muda, ikan yang mengandungi merkuri juga merupakan makanan yang dilarang semasa kehamilan pada setiap trimester.

Kerana merkuri pada ikan laut dapat menyebabkan kerosakan otak pada janin.

Oleh itu, wanita hamil tidak boleh makan makanan dengan kandungan merkuri yang tinggi semasa hamil, seperti ikan yu, ikan tenggiri, atau ikan todak.

9. Jangan melakukan senaman intensiti tinggi

Bersenam semasa mengandung mungkin bermanfaat untuk kesihatan ibu.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan senaman intensiti tinggi kerana boleh menyebabkan pendarahan pada kelahiran pramatang, terutama jika anda melakukannya semasa hamil.

Sukan atau aktiviti intensiti tinggi yang perlu anda hindari, seperti sukan yang melibatkan hubungan langsung, melompat, yang melibatkan banyak pergerakan naik turun (menunggang kuda).

Pada dasarnya, anda harus mengelakkan sebarang aktiviti yang meningkatkan risiko jatuh.

Anda harus bertanya kepada doktor anda mengenai jenis senaman yang tepat pada trimester pertama kehamilan.

10. Jangan mandi air panas atau sauna

Pantang larang lain ketika wanita hamil masih muda adalah sauna dan mandi air panas.

Sebabnya, terdapat risiko terlalu panas, dehidrasi, dan pingsan ketika wanita hamil melakukan aktiviti ini.

Ini boleh mempengaruhi perkembangan janin.

Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa risiko keguguran meningkat dua kali ganda pada wanita hamil yang menggunakan sauna atau mandi air panas semasa awal kehamilan.

11. Jangan makan berlebihan

Walaupun anda berdua, itu tidak bermakna anda makan dua bahagian.

Sebenarnya, wanita hamil yang makan secara berlebihan boleh mengalami kenaikan berat badan yang berlebihan semasa hamil juga.

Sekiranya ini berlaku, bayi anda berisiko mengalami obesiti di kemudian hari.

Oleh itu, anda harus makan secara sederhana sambil tetap memperhatikan nutrien semasa kehamilan yang perlu anda penuhi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found