Ketahui panduan lengkap untuk anatomi pelvis lelaki

Pelvis adalah kumpulan tulang yang terletak di bawah pinggang dan berfungsi sebagai organ sokongan di kawasan perut. Pelvis juga merupakan penyambung antara bahagian atas dan bawah badan. Adakah anda tahu bahawa pelvis wanita dan pelvis lelaki jauh berbeza? Lelaki mempunyai pelvis yang lebih kecil daripada wanita. Jadi, apa fungsi dan bahagian pelvis lelaki? Ayuh, pertimbangkan tinjauan anatomi pelvis lelaki berikut.

Seperti apa anatomi pelvis lelaki?

Pelvis pada lelaki mempunyai fungsi dan ukuran yang berbeza dengan wanita. Ukuran pelvis pada wanita pada umumnya lebih lebar dan dangkal kerana berfungsi sebagai alat pergerakan, juga semasa kehamilan dan melahirkan anak. Sementara pada lelaki, pelvis lebih dioptimumkan sebagai alat pergerakan badan.

Rongga pelvis lelaki lebih sempit daripada wanita dan sendi antara tulang tempat duduk juga tidak selebar wanita. Ini kerana pelvis dirancang sebagai alat pergerakan pada lelaki, berbeza dengan wanita yang menggunakan segmen ini sebagai saluran kelahiran.

Perbezaan antara tulang pelvis lelaki dan wanita dapat dilihat pada gambar di bawah.

sumber: comporho.com

Pelvis terdiri daripada tiga tulang, iaitu pinggul, sacrum, dan coccyx. Tulang pinggul itu sendiri terdiri daripada tiga komponen, iaitu ilium, ischium, dan pubis. Ketiga-tiga bahagian tulang ini dipisahkan semasa lahir dan kemudian menyatu pada masa baligh.

1. Ilium

Dari tiga tulang yang membentuk tulang pinggul, ilium adalah yang terbesar. Sekiranya anda perhatikan, ilium mengembang dan membentuk seperti sayap melengkung, yang terletak di bahagian atas asetabulum. Ilium mempunyai dua permukaan:

  • Permukaan dalaman - bentuk cekung yang dikenali sebagai iliac fossa, fungsinya adalah untuk melekatkan otot iliac.
  • Permukaan luar - berbentuk cembung yang dikenali sebagai permukaan gluteal, terikat bersama dengan otot-otot gluteal.

Selain bentuknya yang melengkung, komposisi ilium juga menebal yang akan membentuk puncak iliaka. Bahagian ini meluas dari bahagian depan tulang iliac ke bahagian belakang tulang iliac.

2. Pubis

Pubis adalah bahagian paling anterior tulang pinggul. Kedua-dua bahagian kemaluan disatukan oleh simfisis kemaluan. Kedudukan simfisis kemaluan selari dengan coccyx, walaupun lokasinya dapat berbeza pada beberapa orang. Simfisis kemaluan cenderung menjadi pusat badan seseorang.

sumber: comporho.com

3. Iskium

Ischium membentuk bahagian posteroinferior tulang pinggul. Ischium mengandungi dua ligamen penting:

  • Sacrospinous ligament - meluas dari tulang belakang ke sakrum, membentuk foramen sciatic yang besar
  • Sacrotuberous ligament - meluas dari sakrum ke tuberkel iskial, membentuk foramen sciatic yang lebih kecil

Seperti disebutkan sebelumnya, selain tulang pinggul terdapat tulang ekor dan sakrum yang juga membentuk tulang pinggul. Tulang ekor terletak di bawah sakrum. Pelvis membentuk tulang belakang dan juga soket untuk sendi pinggul di badan.

Organ terlindung dalam anatomi pelvis lelaki

Tulang pelvis pada lelaki berfungsi melindungi organ penting di dalamnya, seperti organ pencernaan utama dan organ pembiakan.

Di dalam organ pencernaan, ada usus kecil yang merupakan bahagian terpanjang saluran pencernaan, yang tugasnya adalah menerima makanan dan mulai memprosesnya sambil menyerap nutrien untuk tubuh. Usus kecil disambungkan ke usus besar di bahagian kanan bawah rongga perut. Untuk mengelakkan makanan kembali ke usus kecil adalah tugas sfinkter otot (injap khas yang secara automatik terbuka dan ditutup ketika makanan masuk).

Walaupun organ pembiakan lelaki mempunyai ototnya sendiri, otot zakar adalah corpora cavernosa yang terletak di sisi zakar. Apabila ereksi berlaku, corpora cavernosa biasanya mengisi dengan darah dan menjadikan zakar tegang. Ketika zakar tegak, terdapat lapisan dalam yang disebut corpus spongiosum, yang tetap lentur dan lentur.

Lapisan ini melindungi uretra - tiub yang membawa air kencing dan air mani keluar dari badan - dari saat ereksi hingga air mani dilepaskan semasa ejakulasi. Pelepasan air kencing dari badan diatur oleh kelenjar prostat. Kelenjar prostat terletak di atas pundi kencing, di mana air kencing disimpan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found