5 Petua Mengatasi Sakit Sista yang teruk dan tidak dapat ditanggung

Kista adalah kantung berisi cecair yang serupa dengan kapsul tertutup. Sebenarnya, kista boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, dengan pelbagai saiz dan bentuk. Tidak seperti ketulan barah, kista adalah tumor jinak yang umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kista yang tumbuh biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala, sehingga boleh menjadi lebih besar, lebih teruk, dan menyakitkan. Tidak perlu panik, kerana anda sebenarnya dapat mengatasi sakit kista ini semasa melakukan rawatan dengan doktor.

Pilihan cara untuk merawat sakit sista di rumah

Rawatan sista tidak boleh sewenang-wenangnya, kerana ia mesti disesuaikan dengan beberapa perkara. Bermula dari jenis sista, lokasi pembentukan, gejala yang dialami, hingga keadaan sista. Sebenarnya, tidak mengapa jika anda ingin mengatasi sakit sista yang sering muncul dan membuat anda tidak selesa.

Walau bagaimanapun, anda disyorkan untuk melakukan rawatan di rumah hanya jika anda mendapat persetujuan doktor. Sekiranya anda rasa boleh, berikut adalah helah yang boleh digunakan untuk mengatasi kesakitan sista.

1. Gunakan kompres suam

Selain memberikan rasa selesa berkat konduksi panas, kompres hangat juga dapat membantu meningkatkan aliran darah di kawasan sekitar pertumbuhan kista sehingga rasa sakit akan berkurang secara beransur-ansur.

Cara penggunaannya agak mudah. Anda hanya perlu menggunakan kain yang telah direndam dalam air suam, atau pelindung atau botol berisi air suam sebelumnya ke bahagian badan yang sakit selama kira-kira 10-20 minit. Jangan lupa membungkus botol dengan tuala lembut sebelum meletakkannya terus pada kulit.

Lakukan rutin ini setiap hari, sekurang-kurangnya tiga kali sehari sehingga kesakitan akibat sista bertambah baik.

2. Beri urutan lembut

Kadang kala, rasa sakit yang disebabkan oleh pertumbuhan kista boleh menyebabkan otot-otot di sekitarnya menjadi tegang dan kaku. Jangan menolak, keadaan ini akan menghalang aktiviti harian anda, bukan? Salah satu cara untuk mengatasi sakit sista boleh dilakukan dengan mengurut perlahan di kawasan yang sakit.

Elakkan mengurut secara langsung di kawasan di mana kista tumbuh. Urut di kawasan sekitar sista dapat membantu meningkatkan peredaran darah serta mengendurkan otot yang tegang sehingga rasa sakit akan berkurang sedikit demi sedikit.

3. Bersenam secara berkala

Langkah lain yang boleh diambil untuk membantu menghilangkan rasa sakit akibat sista adalah melakukan senaman secara teratur. Tidak semestinya berat, senaman regangan dan ringan dianggap dapat menghilangkan keluhan yang sering dialami oleh penghidap kista.

Anda boleh memilih berlari, berjoging, gimnastik, dan sebagainya mengikut keadaan kesihatan badan anda dan sista yang anda miliki. Pastikan anda tetap selesa semasa bersenam.

4. Gunakan kompres sejuk untuk keradangan

Kista yang menyakitkan dan bengkak berisiko menjadi radang semasa anda terus menggaru. Daripada menghilangkan rasa sakit semula jadi anda, kista sebenarnya akan membengkak sehingga kelihatan kemerahan. Sekiranya anda memilikinya, cuba ganti penggunaan kompres hangat dengan ketulan ais untuk mengurangkan keradangan.

Kompres panas dan sejuk yang biasa digunakan dapat memberikan manfaat tersendiri untuk mengatasi sakit sista. Lihat, panas akan membantu meningkatkan aliran darah. Sementara sensasi sejuk dari pek ais akan mempercepat deflasi pembengkakan.

5. Mengaplikasikan teknik relaksasi

Tidak sedikit orang yang tertekan dan tertekan kerana mereka tahu mereka mempunyai sista. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, cubalah seboleh mungkin untuk mengelakkan tekanan dan fikirkan terlalu banyak kemungkinan yang akan berlaku kemudian.

Adalah idea yang baik untuk memberi tumpuan kepada rawatan yang harus anda lalui pada masa ini. Menggunakan teknik relaksasi seperti meditasi, yoga, dan pernafasan dalam, dapat membantu menghilangkan kegelisahan dan keperitan kesakitan anda. Lebih daripada itu, kaedah ini akan membantu meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found