Makanan untuk Menyembuhkan Luka dan Apa yang Harus Dielakkan

Kadang kala, luka akan cepat kering dan cepat sembuh. Tetapi tidak jarang luka tidak sembuh walaupun setelah berhari-hari. Ramai orang tidak menyedari bahawa makanan yang kita makan ketika ada luka di badan, sebenarnya boleh menyebabkan luka tidak sembuh. Adakah terdapat batasan dan cadangan diet ketika kita mengalami luka? Sudah tentu ada. Mari kita lihat makan untuk menyembuhkan luka, apa yang harus dimakan dan yang harus dielakkan.

Makanan untuk menyembuhkan luka

1. Kacang soya

Makanan untuk menyembuhkan luka yang satu ini dapat mempercepat proses penyembuhan luka. Mengapa soya baik untuk penyembuhan luka? Kedelai mengandungi pelbagai vitamin, termasuk vitamin A, C, D, E dan K, yang meningkatkan fungsi pencernaan yang betul, menyokong sistem imun, dan mempromosikan kulit yang sihat, terutama kulit yang meradang dan cedera. Kacang soya juga tinggi protein untuk membentuk tisu baru dalam sel-sel kulit.

2. Coklat

Bagi anda yang suka coklat, jika anda mempunyai luka di badan anda, anda boleh bersenang-senang. Kerana kandungan dalam coklat baik dan bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan.

mengikut Ulasan Kontemporari dalam Perubatan Kardiovaskular , coklat gelap dapat membantu mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. Ini mempengaruhi kemampuan tubuh, terutama kulit, untuk memberikan oksigen, nutrien, dan vitamin kepada kulit yang cedera. Coklat juga mempunyai sifat antioksidan yang kuat, yang dapat memberi manfaat kepada sistem kekebalan tubuh untuk membantu mencegah jangkitan berlebihan pada kulit anda.

3. Brokoli

Sayuran yang satu ini, selain enak, ternyata menjadi salah satu makanan untuk menyembuhkan luka yang bagus jika anda memakannya. Mengapa brokoli baik untuk penyembuhan luka?

Brokoli adalah sayur salib yang tinggi fitonutrien. Menurut National Institutes of Health, brokoli adalah sumber antioksidan yang hebat yang membantu menguruskan keradangan dan meningkatkan fungsi imun. Kelebihan lain, brokoli juga mengandung vitamin C, untuk menjaga pembaikan dan pertumbuhan semua bentuk tisu, dari saluran darah hingga lapisan atas kulit.

Makanan yang harus dielakkan sekiranya anda dalam penyembuhan luka

1. Makanan yang mengandungi rempah

Rempah tambahan seperti halia dan kunyit mempunyai bahagian dalam ramuan memasak tradisional. Tetapi malangnya, rempah-rempah ini terbukti tidak baik untuk luka terbuka pada badan. Menurut Sekolah Perubatan Johns Hopkins, rempah-rempah, seperti halia dan kunyit, terbukti buruk untuk penyembuhan luka.

Pada luka luaran yang masih basah, pembekuan darah perlu cepat kering, tetapi rempah-rempah melakukan sebaliknya, iaitu mengurangkan risiko pembekuan. Pembekuan darah sangat penting untuk penyembuhan luka. Setelah kecederaan berlaku, darah mula berkumpul, mewujudkan bekuan yang menutup luka dan mencegah pendarahan lebih lanjut.

2. Gula

Makanan yang mengandungi gula adalah salah satu makanan untuk menjauhkan diri ketika anda berusaha menyembuhkan luka, kerana gula mempengaruhi tahap kolagen pada kulit anda. Kolagen adalah komponen penting dalam penyembuhan luka. Baik, tetapi gula juga sangat merosakkan imuniti kerana mengganggu kemampuan sel darah putih untuk memusnahkan bakteria, sehingga penyembuhan luka memerlukan waktu lebih lama.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found