Makanan Tambahan Klorofil: Bahan, Faedah, Risiko, dan Kesan Sampingan

Makanan tambahan klorofil popular baru-baru ini berkat tuntutan kesihatan mereka yang hebat. Sebenarnya, apakah kandungan suplemen yang serupa dengan cecair pekat hijau? Adakah faedahnya benar seperti yang diiklankan? Bagaimana dengan kesan sampingan? Mari kita menggali bersama.

Mendedahkan kandungan suplemen klorofil

Walaupun mengambil nama "klorofil", kandungan makanan tambahan ini sebenarnya bukan klorofil yang telah anda ketahui sejak dari pelajaran biologi sekolah - itu adalah klorofilin.

Sekiranya klorofil adalah molekul yang berlaku secara semula jadi pada tumbuhan untuk membantu proses fotosintesis, klorofilin adalah campuran kimia natrium, tembaga, dan magnesium yang terbuat dari klorofil. Walau bagaimanapun, klorofilin tidak jauh berbeza dengan klorofil dalam fungsinya.

Kebaikan klorofil menurut penyelidikan oleh pakar

Sehingga kini, kajian dan penyelidikan mengenai manfaat suplemen klorofil untuk kesihatan masih sangat terhad. Tetapi berikut adalah beberapa tuntutan faedah suplemen klorofil yang beredar di masyarakat:

1. Menurunkan berat badan

Salah satu tuntutan yang paling popular mengenai faedah klorofil cair adalah bahawa ia menyokong penurunan berat badan. Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengambil makanan tambahan ini mengalami penurunan berat badan yang lebih drastik berbanding kumpulan yang tidak mengambil makanan tambahan. Para penyelidik, yang dilaporkan oleh Science Direct juga mendapati bahawa makanan tambahan dapat menurunkan kolesterol LDL buruk dalam 3 minggu.

2. Mengurangkan bau badan

Makanan tambahan ini juga terbukti dapat mengurangkan bau badan, terutama pada orang yang mengalami gangguan trimethylaminuria - keadaan di mana ketidakupayaan tubuh untuk mencerna dan mengoksidasi trimethylamine. Kajian yang dilakukan di Jepun pada tahun 2004 oleh Yamazaki dan pasukannya mendapati bahawa orang yang mengambil dos klorofilin 1.5 g dalam 10 hari dan 180 mg dalam 3 minggu dapat mengurangkan jumlah kepekatan trimetilamina dan mengurangkan bau badan.

3. Merawat luka

Klorofilin adalah anti-radang dan antibakteria yang dapat membunuh bakteria pada kulit yang cedera. Berdasarkan kajian oleh Telgenhoff et al yang diterbitkan dalam Wound Repair Regen, rawatan luka bakar, parut pembedahan, dan luka diabetes menggunakan salap papain urea-chlorophyllin dapat mempercepat proses penyembuhan.

Miller juga menjalankan kajian kes pada 39 pesakit ulser tekanan. Ulser tekanan atau luka baring adalah luka tekanan kerana terlalu banyak tekanan pada bahagian badan tertentu dan biasa terjadi pada pesakit di hospital yang sedang berehat di tempat tidur. Mereka yang menggunakan salap papain-urea-klorofilin dapat pulih sepenuhnya dalam masa 3 bulan.

4. Detoks darah

Klorofilin dapat meningkatkan kualiti sel darah merah. Dalam penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2005 di Indian Pediatrics, tanaman gandum yang mengandungi kira-kira 70% klorofil dapat mengurangkan keperluan pemindahan darah pada orang dengan talasemia, gangguan yang menyebabkan tubuh tidak menghasilkan cukup hemoglobin dengan betul. Oleh itu, penghidap talasemia memerlukan pemindahan darah yang berterusan.

5. Mencegah barah

Makanan tambahan klorofil dilaporkan dapat mencegah pertumbuhan barah. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 di Food Chem Toxicol NHS Public Access menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak klorofilin dapat meningkatkan perlindungan terhadap barah. Klorofil juga dapat melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan mutasi genetik dalam badan. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih terhad pada ujian haiwan makmal.

Terdapat kajian pada manusia mengenai manfaat antikanker dari suplemen ini pada tahun 2009, yang diterbitkan dalam American Association for Cancer Research Journal. Kajian mendapati klorofil dan klorofilin dapat menghalang kemasukan aflatoksin, bahan yang boleh menyebabkan barah. Walau bagaimanapun, kajian ini adalah penyelidikan kecil yang hanya melibatkan 4 orang sukarelawan.

Dalam gambaran besar, diperlukan kajian dan ujian lebih lanjut mengenai manfaat suplemen cecair ini untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Makanan tambahan klorofil tidak boleh diambil secara sembarangan

Melihat potensi faedahnya yang mengagumkan, tidak hairanlah banyak orang tergenang dengan minuman sihat ini dan meminumnya dengan kerap. Walaupun pada dasarnya klorofil dan klorofilin bukan bahan toksik, penggunaan secara tidak langsung dalam jumlah besar tidak menolak kemungkinan kesan sampingan. Sebagai contoh:

  • Masalah pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit
  • Najis atau najis hijau, kuning atau hitam
  • Kulit gatal atau terbakar jika terkena cahaya matahari (Klorofil dapat menjadikan kulit lebih mudah terkena selaran matahari. Pakai pakaian yang sesuai dan gunakan pelindung matahari SPF 30 atau lebih tinggi ketika anda berada di luar rumah)

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan di atas, reaksi alahan juga boleh berlaku. Tindak balas ini berlaku jika ternyata anda mempunyai alergi terhadap bahan klorofil atau komponen lain dalam makanan tambahan. Gejala yang boleh timbul termasuk gatal, ruam, bengkak muka, tangan dan leher, sakit tekak, kesukaran bernafas dan sensasi gatal di mulut. Sekiranya tindak balas alahan ini berlaku, hentikan pengambilan suplemen klorofil. Anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda agar sentiasa selamat sebelum mengambil makanan tambahan ini.

Recent Posts