Costochondritis, Sakit Dada Kerana Keradangan Tisu Rawan

Tulang rusuk disambungkan ke sternum oleh tisu pelindung yang keras yang disebut tulang rawan.tulang rawan). Apabila tulang rawan meradang, anda biasanya mengalami sakit dinding dada atau kostokondritis dari segi perubatan. Kesakitan yang disebabkan oleh costochondritis menyerupai serangan jantung. Berikut adalah pelbagai sebab dan pelbagai pilihan rawatan.

Penyebab costochondritis

Sumber: Mayo Clinic

Penyebab sebenar costochondritis kadang-kadang tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa perkara yang secara amnya boleh menyebabkan rasa sakit di dinding dada.

  • Kecederaan. Contohnya, kemalangan semasa memandu atau jatuh.
  • Ketegangan dada. Contohnya mengangkat benda berat, senaman berat, dan batuk berterusan.
  • Artritis. Contohnya, osteoartritis, rheumatoid arthritis (reumatik), atau ankylosing spondylitis.
  • Jangkitan sendi. Virus, bakteria, dan jamur (misalnya tuberkulosis, sifilis, dan aspergillosis) dapat menyerang sendi tulang rusuk.
  • Pertumbuhan tumor. Termasuk barah dan bukan barah di bahagian badan berhampiran dada seperti payudara, tiroid, dan paru-paru.

Gejala costochondritis

Berikut adalah pelbagai gejala yang akan anda alami jika anda menghidap kostokondritis, iaitu:

  • Sakit yang menyerang bahagian kiri tulang dada.
  • Sakit yang tajam dan menusuk seperti ditekan.
  • Rasa sakit semakin teruk apabila anda menarik nafas dalam-dalam atau batuk.
  • Kesakitan berlaku di lebih daripada satu tulang rusuk

Pelbagai cara untuk merawat costochondritis

Walaupun keadaan ini tidak selalu memerlukan rawatan, kosokondritis dapat dirawat dengan pelbagai cara, dari ubat hingga terapi.

1. Dadah

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ibuprofen (Motrin IB) dan naproxen sodium (Aleve) adalah NSAID bukan preskripsi yang boleh anda beli di farmasi tempatan anda. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan menetapkan NSAID yang lebih kuat untuk kesakitan yang teruk.

Ubat penahan sakit narkotik

Kesakitan yang sangat menyakitkan biasanya akan diubati dengan ubat-ubatan yang mengandungi kodein seperti hidrokodon-asetaminofen (Vicodin, Norco) dan oksikodon-asetaminofen (Tylox, Roxicet, dan Percocet).

Antidepresan

Antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline, sering digunakan untuk mengawal kesakitan kronik, terutamanya jika rasa sakit mengganggu tidur anda.

Antikonvulsan

Ubat epilepsi gabapentin (Neurontin) juga boleh digunakan untuk mengubati kesakitan akibat costochondritis kerana telah terbukti berjaya mengawal kesakitan kronik.

2. Terapi

Sumber: Kesihatan Kelebihan

Latihan regangan

Senaman regangan ringan untuk otot-otot dada dapat membantu mengawal dan mencegah kesakitan menjadi semakin teruk. Anda boleh mempraktikkannya setiap hari sambil menyesuaikan corak pernafasan sambil meregangkan.

Rangsangan saraf

Prosedur rangsangan saraf elektrik transkutan (TENS) dilakukan dengan menghantar arus elektrik yang lemah melalui tampalan pelekat pada kulit berhampiran kawasan yang menyakitkan. Ini bertujuan untuk mengelirukan dan menyembunyikan isyarat kesakitan dan mencegahnya sampai ke otak.

3. Penjagaan rumah

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Tekanan panas atau sejuk pada kawasan yang menyakitkan beberapa kali sehari sehingga anda berasa lebih baik. Di samping itu, rehat yang mencukupi dapat membantu mengawal kesakitan. Elakkan aktiviti dan sukan yang boleh membuat kesakitan lebih ketara.

Sekiranya kaedah ini tidak mengurangkan kesakitan, doktor akan menetapkan ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan juga kortikosteroid terus ke sendi yang meradang. Sebenarnya, jika rasa sakit tidak hilang, maka pembedahan boleh dilakukan jika itu adalah satu-satunya pilihan terbaik.

Recent Posts