Langkah Praktikal Memampatkan Plaster untuk Menurunkan Demam Kanak-kanak •

Ada kalanya anak jatuh sakit dan demam. Apabila anak demam, ibu bapa perlu berwaspada untuk mencari jalan untuk menghilangkan gejala. Terdapat pelbagai langkah yang sering dilakukan untuk mengatasi demam pada kanak-kanak. Selain mengambil ubat, biasanya ibu bapa mencari cara seperti menggunakan tuala kompres atau plaster compress pada anak-anak.

Cara mengurangkan demam anak dengan kompres tuala dan kompres plaster

Demam adalah mekanisme pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan. Keadaan ini menunjukkan bahawa tubuh anak kecil anda sedang mengalami kesakitan. Demam berlaku apabila badan menaikkan suhu dalamannya melebihi suhu normal, di atas 37.2 ° C.

Peraturan suhu ini biasanya dilakukan oleh hipotalamus, organ yang bertanggungjawab mengatur suhu badan. Kaedah ini dilakukan kerana imuniti anak melawan jangkitan penyakit. Kesan sampingannya ialah anak tidak berasa sihat dan kurang selesa.

Namun, Ibu dan Ayah perlu berhati-hati sekiranya suhu demam melebihi 38 ° C kerana boleh memberi kesan serius, iaitu dehidrasi. Di samping itu, anak tidak mempunyai selera makan dan lebih lesu daripada biasa.

Untuk itu, ibu bapa perlu menerapkan pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan demam anak-anak. Salah satu cara mudah yang telah disebutkan sebelumnya adalah dengan menggunakan tuala kompres dan kompres plaster.

Ayuh, ketahui bagaimana kedua kaedah tersebut berfungsi untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak.

Kompres tuala

Sebenarnya, kompres dilakukan untuk mengurangkan kepanasan pada permukaan kulit dan menjadikan anak lebih selesa ketika berehat. Anda boleh memampatkan anak dengan tuala yang direndam dalam air suam atau suam, sekitar 32.2-35 ° C. Kaedah ini sering membantu mengurangkan demam pada kanak-kanak.

Persatuan Pediatrik Indonesia mengesyorkan memampatkan anak di lipatan pangkal paha dan lipatan ketiak selama 10-15 minit. Kaedah ini membantu membuka liang dan mengurangkan kepanasan anak melalui proses penyejatan.

Sebelum ini, banyak yang berpendapat bahawa memampatkan dengan air ais dapat membantu menurunkan suhu anak. Malangnya, anggapan ini nampaknya tidak tepat. Kanak-kanak boleh menggigil dan tidak selesa dikompres dengan air sejuk kerana ia memicu hipotalamus untuk mengatur suhu menjadi lebih tinggi.

Memampatkan plaster

Selain kompres tuala, anda dapat membantu meringankan kepanasan anak anda dengan kompres plaster. Kompres plaster praktikal digunakan tanpa perlu memanaskan air terlebih dahulu. Kompres demam ini mudah digunakan dengan hanya meletakkannya di dahi anak ketika dia demam.

Berdasarkan kajian dari Jurnal Antarabangsa Kajian dan Penyelidikan Farmaseutikal Semasa , alas penyejuk atau plaster compresses dapat menenangkan keadaan demam yang dialami oleh anak. Gel di plaster compress membantu menyejukkan permukaan panas kerana demam sehingga 6-8 jam penggunaan setiap helai.

Jenis kompres demam ini biasanya dibuat dari hidrogel yang diciptakan untuk membantu memindahkan haba dari permukaan badan ke plaster demam. Ibu boleh meletakkan kompres ini di lipatan ketiak dan pangkal paha.

Bahan hidrogel diklasifikasikan sebagai selamat kerana diperbuat daripada polimer sintetik yang mengandungi 99.9% air sehingga selamat digunakan pada kulit anak-anak tanpa menjengkelkannya. Hidrogel ini juga berfungsi dengan mewujudkan sensasi sejuk yang selesa di permukaan kulit anak, sehingga mengurangkan rasa tidak enak pada anak.

Di samping itu, kompres ini juga mengandungi mentol yang mampu memberikan kesan penyejukan segera ketika anak mengalami demam.

Jangan lupa untuk memberi anak demam sehingga dia cepat sembuh

Kini, ibu sudah mengetahui dua kaedah mudah yang dapat mengurangkan demam anak. Sekiranya anda mahukan cara yang lebih cekap dan praktikal, kompres plaster boleh menjadi pilihan yang tepat.

Tetapi, jika suhu badan anak melebihi 38 ° C, lebih baik mengambilnya dengan ubat penurun demam sehingga keadaannya dapat sembuh dengan cepat. Kompres ini boleh digunakan bersama dengan pengurang demam sebagai cara untuk menghilangkan demam secara mandiri sebelum anak dibawa ke doktor. Namun, jika suhu bayi anda mencapai 40 ° C, anda dinasihatkan untuk segera membawanya ke pakar pediatrik.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found